Κατηγορίες: Κόσμος

Ερευνα για τη μεταφορά, μέσω Facebook, δεδομένων χρηστών από την ΕΕ στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας διέταξε σήμερα τη διενέργεια έρευνας για τη μεταφορά μέσω Facebook δεδομένων χρηστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά ιδιωτικά στοιχεία προστατεύονται κατάλληλα.

Το δικαστήριο διέταξε τον Ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων να διενεργήσει την έρευνα έπειτα από μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ) πριν από δύο εβδομάδες που απέρριψε τη συμφωνία Ασφαλούς Λιμένα η οποία επέτρεψε την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Τόσο η απόφαση του ECJ όσο και η σημερινή είναι αποτέλεσμα της προσφυγής ενός αυστριακού φοιτητή Νομικής, του Μαξ Σρεμς, η οποία κατατέθηκε έπειτα από τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2013 για το πρόγραμμα Prism της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο επέτρεψε στις αρχές να συλλέξουν ιδιωτικές πληροφορίες απευθείας από εταιρίες τεχνολογίας όπως οι Facebook και Google.

Η αρχική προσφυγή κατατέθηκε στην Ιρλανδία επειδή η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook βρίσκεται στο Δουβλίνο και υπόκειται στην εποπτεία του Ιρλανδού Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο. Η σημερινή απόφαση ανατρέπει την αρχική άρνηση του επιτρόπου να διενεργήσει έρευνα.

“Ο πελάτης μου θα διερευνήσει τώρα το ζήτημα… με όλη την αρμόζουσα προσοχή”, δήλωσε ο Πολ Άντονι ΜακΝτέρμοτ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων (DPC), στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο. Ο δικαστής επιδίκασε δικαστικά έξοδα υπέρ του Σρεμς.

Το Facebook θα “εμπλακεί εποικοδομητικά” σε οποιαδήποτε έρευνα, δήλωσε στο δικαστήριο η δικηγόρος της εταιρίας Ρόσα Φάνινγκ.

Η απόφαση του ECJ προκάλεσε σε χιλιάδες εταιρίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης νομική αβεβαιότητα για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες για το μισθολόγιο και τους ανθρώπινους πόρους καθώς και δεδομένα που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακή διαφήμιση, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τεχνολογικές εταιρίες.

Βάσει του νόμου για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ, οι εταιρίες δεν μπορούν να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα των πολιτών της ΕΕ σε χώρες εκτός της Ένωσης οι οποίες θεωρείται πως δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις προστασίας ιδιωτικών στοιχείων.

Το Facebook έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη ότι παρέχει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ πρόσβαση “από την πίσω πόρτα” στους εξυπηρετητές του και υποστηρίζει πως οι διαδικασίες μεταφοράς δεδομένων έχουν ήδη εξεταστεί από τον ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων.

Πηγή www.ethnos.gr

Share
Ετικέτες: facebookέρευναΗΠΑ

Πρόσφατα άρθρα

Γρηγόρη Π. Καρταπάνη:  Στης Μοναξιάς τη Βάρδια 

    Του  ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ  Εκδόθηκε και κυκλοφορήθηκε τον Ιούνιο του παρελθόντος έτους από…

11 Φεβρουαρίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης στη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ “Μου δώσατε δύναμη – Δε θα σας προδώσω” – Κριτική στη ΝΔ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά…

11 Φεβρουαρίου 2024

Έπεσαν εκατοντάδες μπαλωθιές σε γλέντι έπειτα από βάπτιση σε χωριό της Κρήτης – Δείτε φωτογραφία

Πρωτοφανείς εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ακόμα και για την τοπική κοινωνία της Κρήτης,…

11 Φεβρουαρίου 2024

Η «Ελευσίς» του Νίκου Αλεξίου με τις εικαστικές δημιουργίες «Περσεφόνη» της Κατερίνας Σαμαρά

  Της Μαρίας Σπανού Παρουσιάστηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στην κατάμεστη «Χάρτα» από το Κέντρο…

11 Φεβρουαρίου 2024

Τι κατέθεσε η ψυχίατρος Κ. Προκοπάκη στη Βουλή για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Στη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αναφέρεται υπόμνημα της ψυχιάτρου Παιδιών και εφήβων Καλλιόπη Προκοπάκη…

11 Φεβρουαρίου 2024

Ο Έλληνας πιλότος “έγραψε”… έσωσε Α/Φ χωρίς κινητήρα, βραβείο ΝΑΤΟ

Όπως έγραψε χθες το Cosmos Philly της ελληνομερικανικής κοινότητας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο…

11 Φεβρουαρίου 2024