Οικονομία

Ερχεται νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» το πρώτο εξάμηνο του 2021

Εντός του α’ εξαμήνου του 2021 θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προϋπολογισμού τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Για το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” εκδηλώνεται ενδιαφέρον που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι καλύπτεται περίπου το 50% αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σήμερα ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α’ εξαμήνου του 2021» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η απόφαση της τόσο σύντομης προκήρυξης νέου προγράμματος έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο του αυξημένου ενδιαφέροντος όσο και των χιλιάδων αιτήσεων που παραμένουν εκτός προγράμματος καθώς το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων στις Περιφέρειες που έχει ήδη γίνει δε φτάνει ούτε τη 1 ώρα με εξαίρεση την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και σήμερα με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου στις 10 το πρωί και το κλείσιμό τους με τη δέσμευση του συνόλου του προϋπολογισμένου ποσού μόλις 40 και 48 λεπτά λεπτά αργότερα.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.40 π.μ. Υποβλήθηκαν 4.209 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.48 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.729 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει στους μηχανικούς να μην σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, για να διασφαλιστεί η ταχεία ανταπόκριση του συστήματος του Building Cert.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – συνεχίζεται στις 18 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το