Πολιτισμός

«Η Επιβίωση της Ελλάδας» από τον Κώστα Λούλη

Πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κώστα Λούλη «Η Επιβίωση της Ελλάδας» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ».
Ο κ. Κώστας Λούλης τόνισε ότι «εάν ανατρέξει κανείς στα προτερήματα και τις αδυναμίες της φυλής μας, θα δει ότι η Ελλάδα ανεβαίνει την ιστορία της κατηφορίζοντας, κάτι που είναι βέβαια άξιο θαυμασμού, αφού παρόλες τις αδυναμίες μας, επιβιώνουμε ως έθνος και δεν έχουμε χαθεί έως σήμερα. Καμιά φορά πρέπει να έχει κάποιος το θάρρος να παραδέχεται τις αδυναμίες μήπως και μπορέσει να τις ξεπεράσει. Προσπάθησα στο βιβλίο μου να εστιάσω περισσότερο στα αρνητικά και όχι τόσο στα θετικά».

Στην ερώτηση ποιες είναι αυτές οι αδυναμίες ο ίδιος επισήμανε πως «πρώτα από όλα είναι η διχόνοια που είχαμε ανέκαθεν από τα αρχαία χρόνια, δεύτερον η αίσθηση ότι τα ξέρουμε όλα και δεν χρειάζεται να αντιγράψουμε κανέναν και τρίτον, που είναι σημαντικό, ίσως έχουμε περισσότερο μυαλό από ό,τι θα έπρεπε σαν δείκτη νοημοσύνης. Οι λαοί που δεν έχουν τόσο υψηλό δείκτη νοημοσύνης, τελικά τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στο να διοικούν τον τόπο τους και το κράτος τους, τις μεταξύ τους σχέσεις».
«Τα τελευταία χρόνια φεύγουμε από την έννοια της πειθαρχίας, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε καλά την ιστορία μας, που είναι λάθος, διότι ο καθένας διδάσκεται από τα λάθη του. Κι εγώ δεν θέλω να αφήσω στα παιδιά μου ως πατέρας τα επιτεύγματα, αλλά τα αρνητικά και τα λάθη που έκανα στη ζωή μου. Μια οικογένεια είναι ένα μικρό βασίλειο, ένα μικρό κράτος, μια μικρή κοινωνία που αποτελείται από 5-10 ανθρώπους. Προσπαθώ να τους διδάξω και να εστιάσω στα λάθη που έκανα, ώστε να μην επαναληφθούν, για αυτό μέσα από αυτό το βιβλίο αυτά προσπάθησα να φέρω στην επιφάνεια» συμπλήρωσε ο κ. Κώστας Λούλης.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χαίρομαι διότι αφενός δεν περίμενα να περάσει τις 25.000 αντίτυπα και αφετέρου το βιβλίο το έστειλα και σε 12.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Πίστευα ότι το 10% θα επιστρεφόταν, αλλά έμεινα κατάπληκτος, διότι επιστράφηκε μόνο ένα. Μου έκαναν εντύπωση τα εκατοντάδες κολακευτικά γράμματα, όχι για το τυπικό ευχαριστώ. Δάσκαλοι και καθηγητές έγραψαν ότι το βιβλίο έγινε μια πηγή γνώσεων, ενώ με έχουν καλέσει σε πολλά σχολεία να το παρουσιάσω».

«Το κακό είναι ότι την ιστορία την παρουσιάζει κανείς από την οπτική γωνία της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Για παράδειγμα λέγεται «αυτή η σελίδα στην ιστορία μας είναι μαύρη», ενώ δεν είναι και απόλυτα μαύρη, μπορεί να έχει και κάποια θετικά σημεία. Δεν μπορεί κανείς να αποδομεί τα πάντα» πρόσθεσε ο κ. Λούλης.
Όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο κ. Κώστας Λούλης ανέφερε πως «όπως αναφέρω και στο βιβλίο, δεν εστιάζω το πρόβλημα της Ελλάδας στο οικονομικό, αλλά στο κοινωνικό και το δημογραφικό. Το οικονομικό θα βρει τον δρόμο του αργά ή γρήγορα, αν και λυπηρό, αφού άλλα κράτη που πριν εφτά-οκτώ χρόνια βρίσκονταν στα ίδια οικονομικά χάλια, αυτά πλέον έχουν επουλώσει τις πληγές τους και περπατάνε μπροστά, όπως η Ισπανία και η Κύπρος. Και αυτό μας διδάσκει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάποιοι που παριστάνουν τους ειδικούς τελικά δεν είναι ειδικοί».
Τέλος ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν κάποιες ριζοσπαστικές αλλαγές στη δομή του κράτους. Με ευχολόγια και με το πελατειακό κράτος, που η κάθε κυβέρνηση κοιτάζει να χαϊδεύει κάποιους και να τους δίνει ένα «λουκουμάκι» λίγο πριν τις εκλογές, να μοιράζει κάποια χρήματα, με κάνουν να είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος.
«Τον σημερινό πρωθυπουργό, άσχετα αν δεν τον ψήφισα, έλεγα όμως ότι μακάρι να διαψευστώ και να είναι ένας ριζοσπαστικός κυβερνήτης και να κάνει μεγάλες αλλαγές και τομές και τότε στις επόμενες εκλογές θα τον ψηφίσω με τα δύο μου χέρια» κατέληξε ο κ. Κώστας Λούλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το