Πολιτισμός

Με επιτυχία η παράσταση Τακίμ – Καφέ Αμάν στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε ένα κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος η παράσταση Tακίμ – Kαφέ Αμάν «Ελληνική απόλαυσις» σε συνεργασία και διοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα μοναδικό θέαμα και σε κάθε ευκαιρία καταχειροκροτούσαν τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Oι Τακίμ, έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής, συνέπραξαν και παρουσίασαν το γοητευτικό μουσικό ταξίδι του ελληνισμού μέσα στον χρόνο. Για μια μόνο βραδιά ξαναζωντάνεψε το Καφέ-Αμάν «Ελληνική Απόλαυσις», σε μια ξεχωριστή μουσική-θεατρική και χορευτική παράσταση που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο γνωστός καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας.

Σταθμοί του ταξιδιού τα Γιάννενα (με το «Γυαλί-καφενέ»), τα Βαλκάνια (με το «Γκρέτζι-Χάνι»), η Πόλη (με το «Καζίνο της Δέσποινας» στα Ταταύλα), η Σμύρνη (με τις «μπύρες» την Προκυμαία), αλλά και η Αμερική (με τα Καφέ-Αμάν του Κατσαρού και της Μαρίκας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη). Ένα επικό ταξίδι-περιπέτεια, ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, σε Ανατολή και Δύση. Σε κάθε μέρος ξεδιπλώνονται συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες, με επίκεντρο τους μεγάλους δεξιοτέχνες, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που σφράγισαν τη μουσική παράδοση του ελληνισμού, με γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια, αλλά και αρκετά «κρυμμένα διαμαντάκια».

Ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό με χρώματα, ηχοχρώματα, σπάνιο οπτικό υλικό και προσεγμένες γεύσεις, με τη βαθιά γνώση του Λάμπρου Λιάβα και τη σπουδαία μουσική δεξιοτεχνία κι ευαισθησία των Τακίμ που αποτελούν οι: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο).

Μαζί τους, οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου και στην αφήγηση η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη. Σκηνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου. Οπτικό υλικό: Γρηγόρης Φιλίδης. Υπεύθυνος ήχου: Θανάσης Γκίκας. Υπεύθυνος φωτισμού: Τρύφωνας Κεχαγιάς.
Συμμετείχε η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το