Τοπικά

Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του Κραυσίδωνα: «Εγκληματική η μετατροπή του σε κυκλοφοριακή αρτηρία»

Το γεγονός ότι απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στην αέρια ρύπανση είναι εγκληματικό να γίνει ο Κραυσίδωνας, αρτηρία για διαμπερείς ροές αυτοκινήτων, τονίζει σε ανοιχτή επιστολή της η επιτροπή δημοτών προστασίας και ανάδειξης του χειμάρρου Κραυσίδωνα. Η Επιτροπή εξέδωσε και φυλλάδια μέσω των οποίων ενημερώνονται οι πολίτες.
Όπως αναφέρει η επιτροπή δημοτών, παραδόθηκε χθες από τον Δήμο Βόλου στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα της οδού Καραμπατζάκη. Είναι αυτό που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1994-95 με την ουσιαστική οικονομική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE και είχε δοθεί πριν 25 και πλέον χρόνια στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας και του Βόλου, για τον περίπατό τους και την ξεκούρασή τους, περιορίζοντας την παρουσία των αυτοκινήτων, παρέχοντας ασφάλεια στη μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων. Είναι το τμήμα που περιλάμβανε δύο πεζοδρομημένα τμήματα, στη Λεωφ. Ειρήνης και στο Μεταξουργείο. Αυτά που σήμερα ξηλώθηκαν και δεν υπάρχουν.

Ο λόγος είναι ότι οι πεζόδρομοι αυτοί διέκοπταν τη ροή των αυτοκινήτων που σήμερα συνδέει τη Λαρίσης με την Περιφερειακή οδό, μετατρέποντας τον παράπλευρο του Κραυσίδωνα σε αρτηρία. Περιόριζαν επίσης τις ταχύτητες, εξασφάλιζαν συνθήκες Ήπιας Κυκλοφορίας και τοποθετούσαν τον Βόλο στην όλο και μεγαλύτερη ομάδα των πόλεων της Ευρώπης που με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια προωθούν τη Βιώσιμη Κινητικότητα συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση.
«Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους που ζουν κοντά ή περνούν από τους παράπλευρους δρόμους του Κραυσίδωνα. Απευθυνόμαστε επίσης και σε κάθε Βολιώτη/ισσα και κάτοικο της Νέας Ιωνίας, κάθε Φορέα και Συλλογικότητα που νοιάζεται για την τύχη της πόλης και θα ήθελε να δει τον Κραυσίδωνα διαφορετικό.
Μην στέκεστε στον υποτιθέμενο ¨εξωραϊσμό¨ αυτού του τμήματος της Καραμπατζάκη. Δείτε τον πραγματικό σκοπό και το επακόλουθο αυτού του σχεδιασμού που καταλήγει στην απώλεια ελεύθερου δημόσιου και ασφαλούς χώρου και προωθεί το αυτοκίνητο! Δείτε στις παρακάτω εικόνες: την περιορισμένη προσβασιμότητα των πεζοδρομίων, τις ουρές των αυτοκινήτων που σε λίγο θα είναι πολύ μεγαλύτερες…
Το έλλειμμα δημόσιου χώρου μιας πόλης τόσο πυκνοκατοικημένης όπως ο Βόλος είναι τραγικό, πρέπει σοβαρά να το αντιμετωπίσουμε. Ο Κραυσίδωνας είναι πλούτος και ευκαιρία για την πόλη μας», τονίζει η επιτροπή δημοτών.

Στην ανοιχτή επιστολή αναφέρεται ότι εδώ και πολλά χρόνια, σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις έχουν σταματήσει να βλέπουν τους χειμάρρους ως ξένους και εμπόδια αλλά ως πολύτιμα στοιχεία για πράσινο, δροσιά, δημόσιο χώρο. Τους προστατεύουν και τους επανεντάσσουν στην καθημερινότητα των κατοίκων τους. Τον πλούτο που σημαίνουν για την υγεία και την ποιότητα ζωής Κραυσίδωνας, Άναυρος και Ξηριάς ο Βόλος είναι κρίμα να τον χάσει. Αποτελούν πνεύμονες. Σήμερα τα έργα που γίνονται από τον Δήμο Βόλου κατακλύζουν τον Κραυσίδωνα με αυτοκίνητα που θα τρέχουν όλο και πιο πολύ. Το ποτάμι απειλείται να χαθεί!
Τα βασικά σημεία διαφωνίας της Επιτροπής Δημοτών και Φίλων του Κραυσίδωνα και κάθε αγωνιζόμενου συμπολίτη με αυτά τα έργα έχουν να κάνουν με:
• Την καταστροφή των δύο πεζοδρομημένων τμημάτων της Καραμπατζάκη που είχαν κατασκευαστεί χάρις στο πρόγραμμα LIFE. Αυτοί οι δύο πεζόδρομοι αποτελούσαν οάσεις ξεκούρασης, παιχνιδιού, ευχαρίστησης και έδιναν ανάσες.
• τη σύνδεση των δύο παρόχθιων με την περιφερειακή οδό του Βόλου και τις οδούς Λαρίσης και Αθηνών. Οι παρόχθιοι έτσι θα αποτελέσουν ενιαίο σύστημα με τους αυτοκινητόδρομους, με αποτέλεσμα να δέχονται υψηλούς φόρτους και ταχύτητες εις βάρος και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον χείμαρρο!
• την ακύρωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης για την προστασία των γειτονιών της περιοχής ως«κυκλοφοριακές κυψέλες» στις οποίες θα επιστρέψουν οι διαμπερείς ροές και θα χάσουν τον καθαρό αέρα την ηρεμία και την ασφάλειά τους, κάτοικοι και επισκέπτες.
• τη βασική επιδίωξη του Δήμου που είναι να μετατραπεί ο Κραυσίδωνας σε εσωτερικό περιφερειακό της πόλης !
• Εννοείται ότι είμαστε σύμφωνοι με τη διαμόρφωση υποδομής για το ποδήλατο!
Στο πλαίσιο της απόδοσης στην κυκλοφορία αυτού του τμήματος της Καραμπατζάκη, συντάχθηκε ένα σημαντικό ενημερωτικό έντυπο με την πολύτιμη συνεργασία της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, της Επιτροπής Δημοτών και των Φίλων του Κραυσίδωνα, το οποίο διανέμεται (ηλεκτρονικά και έντυπα) στους πολίτες. Αφορά την υπεύθυνη και προσεκτική συμπεριφορά μας ως οδηγών οχημάτων και ως πεζών, ποδηλατών, ΑΜΕΑ, μαθητών κ.λπ. στην Καραμπατζάκη και ίσως αργότερα στη Ζάχου, συνεπή στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) και ειδικά στους κανόνες του όσον αφορά τις περιοχές Ήπιας Κυκλοφορίας και τους ποδηλατοδρόμους «μεικτής χρήσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το