Άρθρα

Πάντα φίλοι για την ανάπτυξη της πόλης με γνώμονα το άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο

Των Γιώργου Ινεπολόγλου και Στάθη Χαλαστάρα

Πέρασαν πολλά χρόνια από το ξεκίνημα. Γαλουχηθήκαμε μέσα σε κουρνιαχτό ιδεολογιών αλήθειας και ψεύδους. Αρνηθήκαμε την σύμπραξη με κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα με κάθε είδους οικονομικές ανταλλαγές και γι αυτό διωχθήκαμε με δυσμενείς μεταθέσεις. Δεν είχαμε κανένα οικονομικό όφελος. Άλλοι μαγειρεύουν διαγωνισμούς και αναθέσεις για να κερδίσουν χρήματα. Το δικό μας όφελος ήταν η αγάπη που αποκτήσαμε για την φύση. Με πενιχρά οικονομικά εργαλεία και με τον οβολό του κάθε φίλου, ανακαλύψαμε την πηγή της ζωής μέσα από τον σεβασμό στην φύση και τους νόμους της.
Αγωνιστήκαμε απέναντι σε αντικρουόμενες πολιτικές ομάδες με σκοπό την συναίνεση, την σύμπραξη και τελικά την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ακολουθήσαμε το δρόμο της ανεξάρτητης φωνής από κάθε κομματικό μηχανισμό και προσπαθήσαμε να συγκεράσουμε αντικρουόμενες φαινομενικά απόψεις, για να αποδείξουμε ότι οι διαφορές δεν αποτελούν την πεμπτουσία της αντιπαράθεσης αλλά αποτελούν καπρίτσιο της μιας ή της άλλης ομάδας των συμπολιτών μας. Και όταν το καπρίτσιο οπαδο-ποιείται τότε οι ιδεολογίες διαστρεβλώνονται και απομακρύνονται από την αλήθεια.
Τριάντα δύο χρόνια γεμάτα από αναζήτηση και μελέτη. Χρονιά με την χρονιά, ξεδιπλωνόταν μπροστά μας το μεγαλείο της φύσης με τέτοιo εύρος δυνατοτήτων, που δεν το χωράει ανθρώπου νους. Αργά, σταθερά, με απίστευτη στωικότητα που δεν επηρεάζεται από ανθρώπινες τεχνικές επεμβάσεις, η φύση ακολουθεί τον δρόμο της, αυξάνει την αταξία της και εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον φυσικό νόμο της εντροπίας. Η φύση δεν εκδικείται τα όντα της, ούτε αντιδρά στον βιασμό της από τον άνθρωπο. Απλά ακολουθεί τον δρόμο της. Δεν είναι ο Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ. Είναι η παντοδυναμία απέναντι στο τίποτα.
Δεν έχει νόημα να εξηγήσουμε ιδιαίτερα πώς λειτουργεί αυτός ο νόμος. Φτάνει μόνο να δούμε τα γεγονότα που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα και τα οποία ονομάστηκαν φυσικές καταστροφές μόνο και μόνο για να αποδοθούν ευθύνες σε κάποιον ένοχο, αποποιούμενοι οι διοικούντες των δικών τους ευθυνών. Η ίδια η φύση θα γελάει με αυτή την ονομασία και θα θεωρεί επίσης γελοίους και τους νονούς της. Όταν ξεχερσώνεις δασικές εκτάσεις, όταν μπαζώνεις ρέματα, όταν χτίζεις στην άμμο παλάτια, όταν εξαφανίζεις φυσικούς αεραγωγούς μιας πόλης, τότε προκαλείς φυσική καταστροφή και έρχεται η φύση με το μικρό της δαχτυλάκι να επαναφέρει την ισορροπία. Όταν έχεις προκαλέσει τέτοιες επεμβάσεις στη φύση, εκατό sms να στείλει η πολιτική προστασία δεν σε σώζουν. Θυμίζουν την υποκρισία της δήθεν προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, όταν και η κουτσή Μαρία μέσα από την επικοινωνία στο διαδίκτυο γνωρίζει, τι παπούτσια φοράς, που διασκεδάζεις, με ποιους συνδιαλέγεσαι και άλλα πολλά. Τα sms είναι τρόπος για να μεταβιβάσουν οι πολιτικοί τις ευθύνες τους. Δεν είδαμε κανένα sms να αναστηλώνει γέφυρες. Μας λένε «τρέξτε για να σωθείτε από τις καταστροφές που κάναμε εμείς οι δήμαρχοι και οι πρωθυπουργοί με τις υπογραφές μας γιατί αν δεν τρέξτε θα φταίτε εσείς». Δεν λύνουν τα προβλήματα που οι υπηρεσίες του κράτους έχουν δημιουργήσει με την νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, και των ανόητων επεμβάσεων. Υπάρχει άπειρος χώρος για τις ανθρώπινες κατασκευές χωρίς να εμποδίζουν την φύση στο διάβα της. Αν δοθεί αυτός ο χώρος στους πολίτες, τότε θίγονται οικονομικά συμφέροντα μιας ολιγαρχίας κλεφτών που διαφεντεύουν τους υπόλοιπους.
Δυστυχώς νομίσαμε ότι οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Ίσως θα θέλαμε να ήταν έτσι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το