Τοπικά

Επιτροπή Αγώνα: “Να παύσει η καύση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στον Βόλο”

«To Yπουργείο Ενέργειας των τσιμεντοβιομηχάνων με τις “εθελοντικές συμφωνίες” χρησιμοποιεί το κόλπο της τροποποίησης της ΑΕΠΟ, παρακάμπτοντας τη δημόσια διαβούλευση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου αντιδρώντας στην τροποποίηση εν μέσω καραντίνας της ΑΕΠΟ για την ΑΓΕΤ. Όπως αναφέρει, οι Βολιώτες τα προηγούμενα χρόνια βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών και η Επιτροπή Αγώνα καλεί την τοπική κοινωνία να ξεσηκωθεί σύσσωμη.

Η ανακοίνωσή της:

«Η είδηση έπεσε σαν βόμβα μέσα στο Πάσχα εν μέσω της καραντίνας. Με την κατάπτυστη απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/35842/2058/29-04-2021, το ΥΠΕΝ χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία τροποποιεί (για 4η φορά!) μετά από αίτηση του εργοστασίου, την αρχική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2014 (ΑΕΠΟ), για την λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, της πολυεθνικής LafargeHolcim, με την οποία του έδωσε την άδεια να καίει σκουπιδοκαύσιμα (RDF, SRF, κλπ).
Πλέον με την παραπάνω απόφαση η ΑΓΕΤ έχει την άδεια για τις παρακάτω επιπλέον δραστηριότητες:
1. Να καίει πάνω από 120.000 τόνους βιομηχανικά απόβλητα!
2. Να φέρνει έως και 5 “σκουπιδοπλοία” το μήνα, ενώ έως τώρα είχε άδεια ένα άνα 20 ημέρες, δηλαδή από 18 περίπου πλοία το χρόνο τα πλοία γίνονται τώρα 60! Αύξηση 350%.
3. Να καίει 30 tn/ώρα στον μοναδικό ενεργό κλίβανο από 15 που έκαιγε έως τώρα! Αύξηση 100%
4. Να μεταφέρει με κοντέινερ έως 3.750 τόνους συσκευασμένων αποβλήτων κάθε εβδομάδα για καύση στις εγκαταστάσεις της.
5. Να παραλαμβάνονται δευτερογενή στερεά καύσιμα (δηλαδή σκουπίδια), χύδην με φορτηγά αυτοκίνητα 20 τόνων το καθένα.
Μάλιστα για δεύτερη φορά εν μέσω της πανδημίας, μετά την απόφαση για δήθεν πειραματική καύση CLO στην ΑΓΕΤ που ανακλήθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών φορέων, μία νέα απόφαση έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας.

Για άλλη μια φορά το ΥΠΕΝ των τσιμεντοβιομηχάνων με τις “εθελοντικές συμφωνίες” χρησιμοποιεί το κόλπο της τροποποίησης της ΑΕΠΟ, παρακάμπτοντας τη δημόσια διαβούλευση που θα γινόταν σε περίπτωση νέας ΑΕΠΟ προβάλλοντας το αήθες πρόσχημα ότι «δεν επέρχονται ουσιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο και ως εκ τούτου δεν απαιτήθηκε η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)».
Μετά το έγκλημα της τροποποίησης της ίδιας ΑΕΠΟ το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η ΝΔ να επαναλάβει το έγκλημα με τον ίδιο τρόπο, διαφορετικά κόμματα-ίδια συμφέροντα.

Η μία κυβέρνηση μετά την άλλη και οι ταγοί τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θυσιάζουν την πιό όμορφη πόλη της Ελλάδας και τις ζωές 150.000 ανθρώπων, για να ικανοποιήσουν τις αδηφάγες ορέξεις της γαλλοελβετικής πολυεθνικής, μιας εταιρίας που σύμφωνα με Ελβετούς ακτιβιστές έχει προβεί σε πάνω από 120 περιβαλλοντικές παραβάσεις(!) στις χώρες που δραστηριοποιείται.
Τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ αποσύρεται η καύση σκουπιδιών ως άκρως επικίνδυνη, ακριβή και αναποτελεσματική, τη στιγμή που η Κίνα, η Ταιβάν και άλλες ασιατικές χώρες επιστρέφουν τα σκουπίδια που τους έστειλε η Δύση, η Ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει το νέο ΕΣΔΑ που καθιστά την καύση ως την βασική πρακτική διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα. Αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες…είναι πολλά τα λεφτά! Η διαχείριση σκουπιδιών είναι από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες παγκοσμίως με πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολλάρια τζίρο το 2020.

Ποιό είναι όμως το “κέρδος” για τους πολίτες; Σύμφωνα με τις μελέτες παγκοσμίως εκτός από την οικονομική καταστροφή σε όρους υποβάθμισης γης, τοπικών προϊόντων, τουρισμού και ζωής εν γένει, η καύση σκουπιδιών προξενεί πολύ σοβαρές βλάβες στον άνθρωπο μεταξύ των οποίων είναι καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακά, νευρολογικά και μεταλλαξιογόνα προβλήματα. Και όλα αυτά σε μια πόλη με 400% πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας σε εγκεφαλικά και 300% σε καρκίνους, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Άραγε οι τοπικοί “προύχοντες τι κάνουν για να μας προστατέψουν;

Ο δήμαρχος Α. Μπέος έχει δηλώσει ότι “η ΑΓΕΤ θα καίει ό,τι γουστάρει” και ότι “το εργοστάσιο SRF θα γίνει στον Βόλο γιατί είναι καλύτερα τα δικά μας σκουπίδια από τα ιταλικά που καίει έως τώρα”.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός και η Αντιπεριφερειάρχης, κα. Κολυνδρίνη εμπαίζουν εδώ και χρόνια τους πολίτες με δήθεν μετρητές που θα τοποθετήσουν, με δήθεν μετρήσεις και ελέγχους που διεξάγουν. Οι παραβάσεις καθήκοντος είναι κατα συρροήν και κάποιες χρήζουν νομικής οδού. Θυμόμαστε τις πολύ πρόσφατες, βαρύτατες καταγγελίες του Α. Μπέου για χρηματισμό των υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΥΠΕΝ.
Οι κατά καιρούς βουλευτές Μαγνησίας έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση είτε γιατί όσο ήταν κυβέρνηση δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά στις επιλογές του κόμματός τους είτε γιατί ως αντιπολίτευση περιόρισαν τον ρόλο τους σε κάποιες προσχηματικές επερωτήσεις.

Οι κ.κ. Μπουκώρος, Μακρή, Λιούπη, Μαραβέγιας, Μεϊκόπουλος, Παπανάτσιου, Αγοραστός, Κολυνδρίνη, Μπέος θα πρέπει άμεσα να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στις θέσεις που κατέχουν και να αγωνιστούν για την προστασία της ζωής των πολιτών που τους εξέλεξαν και τους εμπιστεύθηκαν το μέλλον των παιδιών τους. Διαφορετικά, η παραίτησή τους είναι μονόδρομος.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Βολιώτες βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στο περιβαλλοντικό έγκλημα με τρία παλλαϊκά συλλαλητήρια το 2018, το 2019 και το 2020 (συλλαλητήριο που στοίχισε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου-ακτιβιστή και τις δικαστικές περιπέτειες πολλών άλλων), δύο συλλαλητήρια νέων, ένα άτυπο δημοψήφισμα, πορείες μέσα στην πόλη, ακτιβιστικές δράσεις, δικαστήρια, φωνές πολιτών, φορέων αλλά όλα αυτά δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν το κακό. Τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας του κορονωιού οι κινητοποιήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί και αυτό εκμεταλλεύονται όσοι εγκληματούν εναντίον του περιβάλλοντος και των ζωών μας. Θα τους αφήσουμε; Τέσσερα χρόνια μετά, θα γυρίσουμε πάλι στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε;

Οι πολίτες του Βόλου ζητούν εδώ και τώρα συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να αποσυρθεί άμεσα η τελευταία ΑΕΠΟ και να παύσει η καύση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην πανέμορφη πόλη μας και σε όλη την Ελλάδα. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου καλεί την τοπική κοινωνία να ξεσηκωθεί σύσσωμη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το