Τοπικά

Επίτιμος διδάκτωρ ο Χρίστος Αλεξίου για την ανάδειξη της Ειδικής Αγωγής – Εκδήλωση χθες στο Π.Θ.

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε χθες ο πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Χρήστος Αλεξίου.
Σε μια όμορφη εκδήλωση που τελέστηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα δύσκολα χρόνια που έζησε και τον αγώνα για μόρφωση και πρόοδο, αλλά και τη συμβολή του στην εξέλιξη του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρθηκε από τους προέδρους των δύο τμημάτων αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη για τον επίτιμο διδάκτορα, με τη χθεσινή αναγόρευσή του αναγνωρίζεται η εξαιρετική διδακτική προσφορά του, η ενεργός και πολύτροπη συμβολή του στη θεμελίωση και ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, η πλούσια συμβολή του στα νεοελληνικά γράμματα και η διακεκριμένη του συμβολή στην ανάδειξη και καθιέρωση του γνωστικού αντικειμένου της ειδικής αγωγής ως αυτοτελούς επιστημονικού αντικειμένου.
Ο Χρίστος Αλεξίου γεννήθηκε στο Σκλήθρο της Aγιάς και εργάστηκε στην Αγγλία και την Ελλάδα. Από το 1988 έως το 1994, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νεοελληνική λογοτεχνία και οργάνωσε τη Βιβλιοθήκη του. Ως ειδικός γραμματέας ειδικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας εισηγήθηκε και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του πρώτου και μοναδικού έως σήμερα Πανεπιστημιακού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Ο κ. Αλεξίου εξέφρασε τη βαθύτατη συγκίνησή του για την τιμή που του έγινε από το Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως «το τμήμα Ειδικής Αγωγής για να δημιουργηθεί χρειάστηκαν επτά-οκτώ χρόνια αγώνα δικού μου και ως προέδρου της εταιρείας των αυτιστικών. Βέβαια το υπουργείο έφτιαξε τμήμα ειδικής αγωγής χωρίς να αναγνωρίζει τα πτυχία του. Έκανα προσπάθειες και γι’ αυτό. Όμως το τμήμα δημιουργήθηκε και είναι το μόνο που υπάρχει στη χώρα. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα φυτώριο για να γίνουν και άλλα πράγματα γιατί χρειάζεται περισσότερα. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να γίνει ένα φυτώριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών για κάθε κατηγορία αναπηρίας. Και αυτό να τροφοδοτεί ειδικούς όχι μόνο για τα σχολεία αλλά και για μονάδες ψυχικής υγείας και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες».

Στη συνέχεια μίλησε με θέμα: «Τρεις μεγάλοι ποιητές οραματίζονται τον μεταπολεμικό κόσμο», όπου αναφερόμενος στον Άγγελο Σικελιανό, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γιάννη Ρίτσο.
Μάλιστα το τιμώμενο πρόσωπο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι φόβοι του Σικελιανού επαληθεύτηκαν, οι ελπίδες του Σεφέρη διαψεύστηκαν, η ουτοπία του Pίτσου κατέρρευσε στις ίδιες τις χώρες όπου επιχειρήθηκε η πραγματοποίησή της, και η προαιώνια λαχτάρα της ανθρωπότητας για μια κοινωνία ειρήνης, ελευθερίας, ισονομίας και δικαιοσύνης, παραμένει ανεκπλήρωτη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το