Τοπικά

Επιτάχυνση των αποζημιώσεων ζήτησε ο Χρ. Μπουκώρος στη διυπουργική σύσκεψη για τη Θεσσαλία στο ΥΠΑΑΤ

Στη μαραθώνια σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, συμμετείχε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών βουλευτών της Θεσσαλίας, παραγωγών και φορέων της πληγείσας περιοχής.
Στην παρέμβαση του ο Χρήστος Μπουκώρος, αναφέρθηκε αρχικά στα θέματα αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ, όπως τις αποζημιώσεις παραγωγής, την καταβολή της εξόφλησης των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και την ενεργοποίηση του προγράμματος 5.2 του ΠΑΑ για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Ζήτησε να αποζημιωθούν κάποιες κατηγορίες παραγωγών που για ασήμαντους λόγους δεν έχουν ακόμη πληρωθεί όπως για παράδειγμα κάποιοι φυτοριούχοι στη Μαγνησία, ενώ επέμεινε στην επίσπευση καταβολής του πρασινίσματος.
Σημείωσε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα, επιβάλλεται να γίνουν και άλλα ωστόσο, υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες αλλαγής της ΚΑΠ και ιδιαίτερα στην απλοποίηση εφαρμογής των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων των παραγωγών.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής τοποθετήθηκε για τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη Μαγνησία, τόνισε πως απαιτούνται γρηγορότεροι ρυθμοί. Χιλιάδες επαγγελματίες που έχασαν ένα μεγάλο μέρος της περσινής σεζόν έχουν λάβει μέχρι σήμερα μόνο την αρωγή των 4.000 ευρώ, ενώ έχουν υποστεί ζημιές δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και καλούνται σε έναν μήνα από τώρα να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους για τη νέα σεζόν.

Επιπλέον, ο Χρήστος Μπουκώρος κατέθεσε στη σύσκεψη και την αγωνιώδη επιστολή των επαγγελματιών του Πλατανιά Πηλίου, από την οποία φαίνεται ότι παρά τις μεγάλες ζημιές, ελάχιστοι έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης και οι περισσότεροι πέραν της πρώτης αρωγής δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ επεσήμανε πως η ίδια κατάσταση, επικρατεί και στον Κατηγιώργη, τη Μηλίνα, στην Άφησσο, στην Αγριά, στον Βόλο και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο βουλευτής τόνισε: «Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αποζημιώσεων προκειμένου να μη χάσουν και δεύτερη σεζόν, κάτι που θα είναι καταστροφικό για πολλούς επαγγελματίες του τουρισμού και άλλων κλάδων».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Χρήστος Μπουκώρος ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, εκτός από το αντλιοστάσιο του Ριζομύλου που πρόκειται να επισκευαστεί, να μεριμνήσει για μερικές δεκάδες αγροτών μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, των οποίων οι γεωτρήσεις εξαιτίας βλάβης δεν ηλεκτροδοτούνται, καθώς οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου τις επόμενες μέρες.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το