Ελλάδα

Επιστρέφουν οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ στο δημόσιο με δικαστική απόφαση

Στο δημόσιο σύστημα υγείας επιστρέφουν οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ μετά από δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για το ιατρικό προσωπικό που μετά την κατάργηση των πολυϊατρείων του ΙΚΑ μεταφέρθηκε στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας.

Υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν οι περισσότεροι καθώς τους ετέθη το δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό τους ιατρείο καθώς μέχρι τότε είχαν το δικαίωμα για ιδιωτικό έργο.
Η απόφαση είχε ληφθεί το 2014 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει σχετικά ώστε να αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το σύστημα. Οι γιατροί όμως κατά δεκάδες άρχισαν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να μπορούν να εργάζονται τόσο στο δημόσιο όσο και να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Μία ακόμη απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) και αφορά στους γιατρούς της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) δηλαδή Πειραιώς και Νήσων.
Ήδη τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου έχουν συμφωνήσει με τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και οι γιατροί μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στα δημόσια ιατρεία όπως στα Κέντρα Υγείας.

Να σημειωθεί πως μετά την αποχώρηση εκατοντάδων γιατρών από το ΕΣΥ λόγω του νόμου που τους υποχρέωνε να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία, τα περισσότερα Κέντρα Υγείας που υπηρετούσαν παρουσίαζαν σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως άλλωστε και οι περισσότερες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναστενάζουν χωρίς προσωπικό και δομές. Όλα αυτά όμως την ώρα που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την 24ωρη λειτουργία όλων των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα Πολυϊατρεία κλπ.

Άγνωστο παραμένει πότε θα προωθηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι Μονάδες χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το