Τοπικά

Επιστολή της ΕΙΝΚΥΜ για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. της Μαγνησίας

Επιστολή για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας απέστειλε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Αχιλλοπούλειο – Διοικητή, Υποδιοικητή, Διοικητικό Συμβούλιο, την 5η ΥΠΕ – Διοικητή, Υποδιοικητές, Προϊστάμενο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, το Υπουργείο Υγείας – Υπουργό Υγείας, Υφυπουργό Υγείας, τους τοπικούς Βουλευτές και Φορείς.

Όπως αναφέρει στην επιστολή:

Μετά από απόφαση που λάβαμε στην έκτακτη Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΚΥΜ στις 27-10-2021, με ταυτόχρονη πρόσκληση και ενημέρωση των τοπικών βουλευτών και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δυστυχώς βρήκε το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου τραγικά υποστελεχωμένο σε καίρια Τμήματα του. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί ο οποιοσδήποτε ως επιτυχία την αναλογία ενός παθολόγου για 80 ή 90 νοσηλευόμενους ασθενείς που ισχύει, σε κάθε εφημερία, σήμερα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα ο ισχυρισμός ότι ζητήθηκαν ιατροί παλαιότερα ή πρόσφατα από τη Διοίκηση. Επίσης δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα ότι δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί συνάδελφοι, σε προηγούμενες προκυρήξεις. Κάθε άγονη προκύρηξη που αφορά στη στοιχειώδη εξασφάλιση της Δημόσιας Υγείας πρέπει να επαναλαμβάνεται αυτόματα. Σίγουρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη προκύρηξη όλων των κενών θέσεων παθολόγων, χειρουργών, παιδιάτρων και πνευμονολόγων, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Σας εφιστούμε την προσοχή για τους άμεσους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν για την ζωή των συμπολιτών μας:

Λειτουργούν δύο Παθολογικές Κλινικές και δύο Τμήματα Covid, αν συμπεριλάβουμε και τις πέντε κλινες αρνητικής πίεσης, τότε μιλάμε για πέντε διαφορετικά Τμήματα. Στον οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέποται 14 θέσεις ειδικών Παθολόγων, που προβλέπονταν πριν την πανδημία. Ενώ έχουν προσληφθεί 10 ειδικοί Παθολόγοι, οι 2 από αυτούς απουσιάζουν μακροχρόνια λόγω ειδικής/γονικής άδειας. Συνεπώς σε 4 Τμήματα αντιστοιχούν 8 ιατροί, δηλα δή καθημερινά στην εφημερία ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς, με την αυθαίρετη προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν και άλλο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς. Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι, από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, οι 2 βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Χωρίς να έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου. Ζητάμε την άμεση προκύρηξη και των τεσσάρων κενών θέσεων Παθολογίας. Ζητάμε την άμεση μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις.
Στη μοναδική στο Νομό Μαγνησίας Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί χειρουργοί, ενώ μία ακόμη συνάδελφος βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Ο Διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτηση του. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι άμεση η ανάγκη προκύρηξης μίας θέσης σε βαθμό Διευθυντή Χειρουργικής και δύο ακόμη σε βαθμό επιμελητή. Ζητάμε την άμεση μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις, (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετεί μόνο ένας Μόνιμος Γενικός ιατρός, ένας Χειρουργός και μία Ορθοπαιδικός, ενώ μία ακόμη συνάδελφος Καρδιολόγος απουσιάζει σε μακροχρόνια άδεια. Ζητάμε την άμεση μετακίνηση συναδέλφων από τα Κέντρα Υγείας για την ενίσχυση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών όπου. Ζητάμε επίσης την άμεση επαναπροκύρηξη των 6 κενών θέσεων του ΤΕΠ.
Στη Μοναδική Παιδιατρική Κλινική στο Νομό Μαγνησίας, από τους 6 υπηρετούντες ειδικούς παιδιάτρους, η Διευθύντρια τελεί υπό αναστολή εργασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα πλησιάζει το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, μία ακόμη παιδίατρος απουσιάζει με μακροχρόνια ειδική/γονική άδεια. Συνεπώς η Παιδιατρική Κλινική που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική, λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς και με την μερική συμβολή δύο παιδιάτρων από τα Κέντρα υγείας. Ζητάμε την προσωρινή μετακίνηση τουλάχιστον του ενός από τους δύο παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας. Ζητάμε την άμεση προκύρηξη των 3 κενών θέσεων παιδιάτρων.
Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλλονήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος. Η προκύρηξη μίας και μόνο θέσης (μετά κόπων και βασάνων) για το Κ.Υ. Σκοπέλου δεν επαρκεί και δεν πρέπει να θεωρείται κατόρθωμα. Ζητάμε την άμεση προκύρηξη των κενών θέσεων ιατρών τόσο για τη Σκόπελο, όσο και για την Αλλόνησο.
Ζητάμε την άμεση έγκριση της μετάθεσης των συναδέλφων που ήδη έχουν ζητήσει να μετακινηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου από άλλες περιοχές της χώρας και που για άγνωστα και ακατανόητα σε εμάς αίτια δεν προχωράει η υλοποίηση της μετακίνησης τους.
Ζητάμε την άμεση θέσπιση οικονομικών προνομίων για τις θέσεις που κρίνονται άγονες στη νησιωτική χώρα, καθώς και σε Τμήματα Επαρχιακών Νοσοκομείων (όπως ΤΕΠ) για τα οποία δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον.
Ζητάμε την αληθινά αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ώστε να σταματήσει πια αυτό το ευτράπελο, δηλαδή να μας ζητάτε να εφημερεύουμε και μετά να μας ζητάτε και την πληρωμή πίσω.

Έχουν περάσει ήδη σχεδόν δύο χρόνια, χρόνος περισσότερο από αρκετός, τόσο για να ζητηθεί η κάλυψη των θέσεων από τις διοικήσεις, όσο και για να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε προσλήψεις. Αποτελεί υποχρέωση της διοικητικής μέρυμνας η συνεχής, ομαλή, επαρκής και απρόσκοπτη παροχή όλων των αναγκαίων φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως συσκευές χορήγησης οξυγόνου με υψηλή ροή), κλπ. Είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επισφαλής και επικίνδυνη. Δεν είμαστε πια στο πρώτο κύμα της κρίσης, δεν υπάρχει καμία διαιολογία για την εγκληματική ολιγορία. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει καμία επικοινωνιακή φούσκα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το