Ελλάδα

Επιστημονικό συνέδριο για τη μεταπολιτευτική λογοκρισία

logokrisia
Με θέμα «Λογοκρισίες στην Ελλάδα» αρχίζει αύριο στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας) το συνέδριο που οργανώνει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Το φαινόμενο της λογοκρισίας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στη χώρα μας και σκοπός του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου, είναινα επιχειρήσει μια σειρά συστηματικών προσεγγίσεων τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και στο επίπεδο της πράξης.

«Είναι το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με θέμα τη λογοκρισία», δηλώνει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της οργανωτικής-επιστημονικής επιτροπής.

«Τα ζητήματα της λογοκρισίας δεν έχουν αποτελέσει μέχρι στιγμής αυτοτελές αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας και υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να μιλήσει σχετικά. Το συνέδριο πρωτοτυπεί και από μιαν άλλη άποψη. Δεν εξετάζει τα φαινόμενα της λογοκρισίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αλλά επικεντρώνεται σε γεγονότα που συνέβησαν -και συμβαίνουν- στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά. Και αυτό είναι το καινοφανές: η εκδήλωση της λογοκρισίας σε συνθήκες δημοκρατίας. Πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι αν συγκρίνουμε τη λογοκρισία στη δημοκρατία και τη λογοκρισία σε αυταρχικά καθεστώτα θα βρούμε πολλές ομοιότητες, αλλά και πολλές κρίσιμες διαφορές. Και χρειάζεται στο σημείο αυτό να κάνουμε και μιαν άλλη θεμελιώδη διάκριση. ‘Αλλο είναι ο κριτικός έλεγχος της λογοκρισίας κι άλλο η διαφύλαξη και η υπεράσπιση της δημοκρατίας. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί σφοδρά και να αποδοκιμάζει τις απόψεις ενός ιστορικού όπως ο Χάιντς Ρίχτερ για τα γραφόμενά του σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης (σ.σ: ο γερμανός ιστορικός έχει χαρακτηρίσει τη ναζιστική εισβολή στο νησί «ιπποτική και δίκαιη»), αλλά δεν νοείται να μην του επιτρέπει να τις εκφράζει».

Το θέμα της λογοκρισίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας ανέκυψε στη δημόσια διεθνή συζήτηση μετά τη δολοφονική επίθεση στa γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στις αρχές του 2015 και επανήλθε με τραγικό τρόπο ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο συλλογικός τόμος «”Όλα μπορούν να λεχθούν” ή “Υπάρχουν εκείνα που δεν λέγονται”» (εκδόσεις Βιβλιόραμα), τον οποίο έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αποτελεί ένα είδος εισαγωγής στη θεματολογία του συνεδρίου που εγκαινιάζεται αύριο, φιλοξενώντας στις σελίδες του κείμενα Ελλήνων στοχαστών τα οποία γράφτηκαν μετά τις δολοφονίες στο «Charlie Hebdo». Ας σημειωθεί ότι ο τίτλος του τόμου αποτελεί συνδυασμό δύο άλλων τίτλων. Το «Όλα μπορούν να λεχθούν» είναι μέρος του τίτλου του βιβλίου του Raoul Vaneigem «Τίποτα δεν είναι ιερό». Το «Εκείνα που δεν λέγονται» είναι τίτλος τραγουδιού του ‘Ακη Πάνου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το