Ελλάδα

Επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι με υποσχέσεις: Θα έρχομαι κάθε μήνα

Τις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής περιοχές στο Μάτι επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.
«Δεν θα φύγουν από εδώ οι υπουργοί μέχρις ότου κατοχυρώσουμε ότι τα πράγματα ρολάρουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολοκλήρωση της δίωρης ανοικτής συνάντησης που είχε με τις επιτροπές κατοίκων στο Μάτι, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν όλα τα θέματα που τους απασχολούν και για τα οποία αγωνιούν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού» και σημείωσε: «Προφανώς υπάρχουν καθυστερήσεις, προφανώς και έχουν γίνει λάθη, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσα εντολή στον Σπίρτζη και τον Φλαμπουράρη, και είναι κάθε μέρα εδώ στο Μάτι. Δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, είναι ένα στοίχημα δικό μας και δικό σας. Το Μάτι, είναι ένα στοίχημα να τα βάλουμε με την γραφειοκρατία των δομών, να υπερβούμε προθεσμίες για να αποκαταστήσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί»…

Παρατήρησε πως «υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που πίσω από αυτή την καταστροφή παραμονεύουν προκειμένου να κερδίσουν» και επισήμανε: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ότι το Μάτι δεν πωλείται και να δώσουμε το μήνυμα στους ανθρώπους να μην φύγουν από τον τόπο τους και να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα «πράσινα» κτίρια και την κατεδάφιση των «κόκκινων» και των «κίτρινων» που χρειάζονται κατεδάφιση.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι δαπάνες αποκατάστασης δεν θα επιβαρύνουν τους κατοίκους στης περιοχής και είπε πως είναι εφικτός ο στόχος σε δύο μήνες από σήμερα να ξεκινήσουν τα συνεργεία τις εργασίες αποκατάστασης και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι κατασκευές. «Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ να τα συζητάμε, χωρίς κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία για να βλέπω πώς προχωράνε βήμα βήμα αυτές οι δεσμεύσεις», είπε στους κατοίκους ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πληγέντες από την πυρκαγιά παρατήρησε: «Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι την οργή σας και το θυμό να τα κάνετε ενεργητική πράξη. Να βγείτε μπροστά και να διεκδικήσετε τα δίκια σας. Να δούμε τι θα κάνουμε για τους εγκαυματίες που πρέπει να βρεθούμε δίπλα τους. Πρέπει πολύ γρήγορα αφού κοπούν τα καμμένα δέντρα, να δούμε την αποκατάσταση της εικόνας. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν μπορούν να μένουν με το καμένο, με το μαύρο».

Για να μπορέσει το Μάτι να γίνει πρότυπο παραθεριστικής κατοικίας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει εκτός από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και την πολεοδομική αναδιοργάνωση να δούμε και την ένταξη. Και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει συλλογικά και με τη συναίνεση των κατοίκων στο Μάτι να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπιστούν και ορισμένες αδυναμίες, καθώς θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην όποια παραλία και να εξεταστεί η οριοθέτηση του ρέματος, έτσι ώστε αν υπάρχουν κατασκευές σε αυτό να γίνει ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά των ψαράδων της Νέας Μάκρης που με αυτοθυσία έσωσαν ανθρώπινες ζωές, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία θα τους το αναγνωρίσει αυτό και είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα στους μετανάστες που εργάζονται μαζί τους και έδειξαν εξαιρετική προσφορά βοηθώντας και αυτοί ανθρώπους να γλυτώσουν από τις φλόγες.

Τι είπε κατά την άφιξή του
«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια απο τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε», τόνισε. «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε».

Θύμισε ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή. Ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι και για το οποίο εγείρουν ανησυχία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ’ αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από δω και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». Υπογράμμισε τον στόχο «να κάνουμε ότι περνά απ’ το χέρι μας να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο Μάτι μόνιμα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε εν τάχει τα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία, η υλοτόμηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί άκουσαν, συζήτησαν και έδωσαν απαντήσεις στους κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, ερωτήματα και εξέφρασαν απορίες επί θεμάτων, όπως η σίτιση και η στέγαση, και τι θα γίνει με την αδειοδότηση σπιτιών με «κίτρινη» ή «κόκκινη» ένδειξη, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των κατοίκων.
Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι- Νέο Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς.

Παρόντες στη συνάντηση με τις επιτροπές κατοίκων ήταν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, που έχει το συντονισμό της επόμενης μέρας στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου (πρώτη φορά στην περιοχή).
Οι υπουργοί και η περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία νωρίτερα να συζητήσουν με τις επιτροπές κατοίκων και να ενημερώσουν. Ενημέρωση για τις μετρήσεις που διεξάγονται για το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης έκανε επίσης ο πρόεδρος του «Δημόκριτου», Γιώργος Νούνεσης. Στη συνάντηση παρευρέθησαν δήμαρχοι και άλλα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των πληγεισών περιοχών.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Μάτι περίπου στις 10:30 το πρωί. Πριν μπει στη σύσκεψη ένα κοριτσάκι τον υποδέχθηκε με μια ανθοδέσμη.
Δεκάδες αστυνομικοί δημιουργούσαν ένα τείχος ασφαλείας μπρος και πίσω από τον πρωθυπουργό. Εκτός από κάποια χειροκροτήματα ακούστηκαν και αποδοκιμασίες. «Θα τα πούμε όλα», είπε σε πολίτη που τον περίμενε.
Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή. Η πρώτη ήταν μια σύντομη αιφνιδιαστική επίσκεψη μία εβδομάδα μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» της 23ης Ιουλίου που είχε γίνει τότε αντικείμενο σφοδρής κριτικής.

Η πορεία υλοποίησης των μέτρων
Η υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών προχωρά με ταχείς ρυθμούς από τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως προς τα στοιχεία αναφορικά με το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων, έως και χθες έχει αποδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 6.543.504,04 ευρώ, σε 2.647 δικαιούχους για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και σε 1.112 δικαιούχους για τα επιδόματα απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

Τα ποσά αυτά ανά δήμο έχουν ως εξής:
-Στον δήμο Μεγαρέων: 90.975,70 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (151 δικαιούχοι)
– Στον δήμο Μαραθώνα: 3.756.421,00 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1400 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (500 δικαιούχοι)
– Στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου: 2.696.107, 34 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1096 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (612 δικαιούχοι)

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Εργασίας έχουν καταβληθεί:
-Σε 668 πυρόπληκτους συνταξιούχους έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, δύο μηνιαίες συντάξεις κύριες και επικουρικές.
– 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων.
-Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.
-Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων ήδη έχει χορηγηθεί:

-Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 545.000,00 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.
-Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές για τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο), με τη διαδικασία να συνεχίζεται.
Ομοίως προχωρούν και τα μέτρα ανακούφισης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
-Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
-Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017
-Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.
-Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019,
-Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες από τα άλλα αρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:
– Έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.100 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.
– Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 4.678 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρωθεί 2.281 αιτήσεις που αφορούν νοικοκυριά δικαιούχοι και 52 επιχειρήσεις δικαιούχοι, έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους υποψήφιους δικαιούχους για παροχή διευκρινίσεων και συμπληρωματικά στοιχεία λόγο κυρίως συνιδιοκτησιών και μη ορθής φορολογικής δήλωσης ακινήτων και ενοικιαστηρίων ενώ έχουν απορριφθεί 550 αιτήσεις. Το ποσό που έχει ήδη δοθεί ανέρχεται σε 10.917.653 Ευρώ για τα νοικοκυριά και 370.100 Ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Την Παρασκευή 24 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου και έχουν κατατεθεί 44 αιτήσεις.
-Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από Τεχνικές εταιρίες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.

-Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Αυγούστου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, θα συνεχιστεί στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση και θα συνεχιστεί σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση .
-Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.
-Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στο χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Φωτό: EUROKINISSI, INTIMEnews, Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το