Τοπικά

Επίσκεψη της Ζ. Μακρή στην ομογένεια και στην Ι. Μ. Γερμανίας

Με την συμμετοχή της σε εορταστική εκδήλωση της ελληνικής τοπικής κοινότητας του Ντίσελντορφ ξεκίνησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή την τετραήμερή επίσκεψή της στην Γερμανία, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022. Η κ. Μακρή μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμού κ. Α. Κατσανιώτη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κ. Β. Κοΐνη και τον Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης, που εποπτεύει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κ. Π. Αθανασίου παραβρέθηκαν στο ενοριακό Κέντρο του Αποστόλου Ανδρέου, στο Ντίσελντορφ, χαιρέτησαν και συνομίλησαν με τους ομογενείς μας, επισκέφθηκαν την χριστουγεννιάτικη αγορά, που είχε οργανωθεί από μαθητές του Δημοτικού σχολείου του Ντίσελντορφ, και δέχθηκαν τα δώρα τους. Στην συνέχεια, οι δύο υφυπουργοί πραγματοποίησαν συνάντηση γνωριμίας με τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θ. Λάππα, ενώ, ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, άτυπα και ουσιαστικά, στο γραφείο του προϊσταμένου του Ναού, με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Ντίσελντορφ κ. Μ. Δήμα και Β. Μυριούνη, κυρίως για εκπαιδευτικά θέματα αλλά και για ζητήματα που απασχολούν την τοπική ελληνική κοινότητα. Οι δύο υφυπουργοί τόνισαν ότι οι Έλληνες της Γερμανίας αποτελούν δυναμικό και δραστήριο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού ενώ δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν την αμέριστη στήριξή τους στα αμιγή ελληνικά σχολεία.

Αμέσως μετά, η κ. Μακρή και ο κ. Κατσανιώτης κατευθύνθηκαν στο Άαχεν όπου τους παρατέθηκε γεύμα από τον Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο. Στο γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν επιφανή μέλη και εκπρόσωποι της τοπικής ελληνικής κοινότητας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην παρουσία και στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γερμανία αλλά και προβληματισμοί και ανησυχίες του Επισκόπου για τον Ελληνισμό της Γερμανίας. Ακολούθως, σε εκδήλωση στο ενοριακό κέντρο του Ορθοδόξου Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ-Αγίου Δημητρίου του Άαχεν, την οποία οργάνωσε ο Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, με την παρουσία των Ελλήνων της τοπικής κοοινότητας, οι δύο Υφυπουργοί είχαν την χαρά να χαιρετίσουν, να συνομιλήσουν με τους παρευρισκόμενους ομογενείς και να απαντήσουν σε ερωτήματα που τους τέθηκαν. Στην συνέχεια, οι δύο υφυπουργοί κατευθύνθηκαν στο Ντίσελντορφ όπου και παρέστησαν σε μία άρτια οργανωμένη κομματική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου μέχρι αργά το βράδυ, σε πνεύμα άριστης συνεννόησης και συνεργασίας, συζήτησαν με τους συμμετέχοντες ομογενείς με τους οποίους και μοιράζονται κοινές ιδέες και ανησυχίες, κυρίως, πολιτικά θέματα και εξελίξεις.
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών μετέβησαν στην Βόννη και επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και Εξαρχία Κεντρώας Ευρώπης όπου τους παρατέθηκε γεύμα εργασίας από τον Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο. Στο γεύμα, επίσης, παρόντες ήταν ο Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος, ο διευθυντής της Γραμματείας της Μητροπόλεως Δρ. κ. Κ. Βλιαγκόφτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Κοίνης, ο Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Π. Αθανασίου καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ελ. Αργυρόπουλος. Οι δύο Υφυπουργοί ενημερώθηκαν, εκτενώς, για το σημαντικό ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Γερμανίας ενώ, συζήτησαν με τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους, αναλυτικά, τρέχοντα εκκλησιαστικά θέματα στην Γερμανία και στην Ελλάδα.

Η κ. Μακρή, με την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψής της στην Γερμανία δήλωσε: «Η κοινή παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Γερμανία δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Σε εξαιρετικά στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό, κ. Α. Κατσανιώτη αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τις αγωνίες του ελληνισμού της ομογένειας και προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να στηρίξουμε τους δραστήριους και δυναμικούς Έλληνες, κυρίως με την ενίσχυση της ελληνομάθειας στα σχολεία του εξωτερικού. Οι Έλληνες απόδημοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και, χωρίς αμφιβολία, καθοριστικός παράγοντας της διατήρησης της ταυτότητάς τους είναι η Ορθοδοξία και η συσπείρωση των κοινοτήτων των ομογενών μας γύρω από την Εκκλησία. Χρέος μας, λοιπόν, αποτελεί να διαφυλάξουμε την αποστολή της Εκκλησίας και αδιαμφισβήτητη πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε τους ομογενείς μας στην οποιαδήποτε επιλογή τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το