Τοπικά

Επιμένουν φανατικά οι φιλοτελιστές του Βόλου – “Τα γραμματόσημα σε βοηθούν να εμβαθύνεις στην Ιστορία”

Στον χώρο των συλλεκτών, που παλεύει να διατηρηθεί ακμαίος παρά την οικονομική κρίση, η δράση της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου παραμένει αξιοσημείωτη και δεκάδες Βολιώτες φιλοτελιστές κάθε ηλικίας διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για την αγαπημένη τους ασχολία. Στην προεδρία της Φ.Ε.Β. βρίσκεται ο Δημήτρης Σκοτίδης, ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και τα δώδεκα τελευταία χρόνια συλλέγει σπάνια γραμματόσημα και νομίσματα.

Ο 56χρονος Βολιώτης μίλησε για τη δράση της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου, στην οποία κατέχει τη θέση του προέδρου εδώ και μία τετραετία και πλέον οδεύει στην ανανέωση της θητείας του για 3η φορά: «Προέρχομαι από φιλοτελική οικογένεια. Ο πατέρας μου διατέλεσε μέλος στην Ένωση επί σειρά ετών. Οι περισσότεροι ασχολούνται αδιάλειπτα από τη δεκαετία του 1970. Ο παλιός πρόεδρός μας, ο Φίλιππος Σμπόρος, είναι 98 ετών, αλλά επειδή παραμένει αειθαλής πνευματικά, ακόμη μας παίρνει τηλέφωνο και προτείνει διάφορα. Είμαστε κοντά στα 40 τα ενεργά μέλη με συνεχή παρουσία και άλλα 20 περίπου έρχονται πιο σπάνια. Άνθρωποι, οι οποίοι καλύπτουν κάθε ηλικία, αλλά κι ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων. Έχουμε από εισαγγελείς, γιατρούς και στρατιωτικούς, μέχρι επιχειρηματίες, γραφίστες, καθηγητές, οτιδήποτε βάλει ο νους σου. Ο πιο μικρός που είναι εγγεγραμμένος στην Ένωση είναι τώρα 27 ετών. Ένα παιδί που έχει λίγο καιρό που ήρθε, κοντά στους τέσσερις μήνες περίπου, αλλά επειδή έχει ενθουσιαστεί από την ατμόσφαιρα, θέτει και υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο. Από την άλλη ο μεγαλύτερος είναι αισίως 85 ετών. Δραστηριοποιείται πάνω από 40 χρόνια στην Ένωση και παραμένει δραστήριος μέχρι και σήμερα. Κατά καιρούς έχουμε και γυναίκες. Η τελευταία ήταν μία φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη. Όσο σπούδαζε εδώ την είχαμε κοντά μας. Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ήρθαν πολλά νέα άτομα, κάτι που διασφαλίζει την ύπαρξη συνέχειας στη Φιλοτελική Ένωση του Βόλου».
Τα τελευταία χρόνια η Φ.Ε.Β. διεύρυνε τις δραστηριότητές της και τα μέλη της δεν περιορίζονται στη συλλογή γραμματοσήμων: «Η αγάπη μας για τον φιλοτελισμό θεωρείται δεδομένη. Τώρα τελευταία αναπτύξαμε και άλλες συλλεκτικές δραστηριότητες που αφορούν στο ελληνικό νόμισμα, παλιά καρτ-ποστάλ, όπως για παράδειγμα του Στέφανου Στουρνάρα, ο οποίος έχει απαθανατίσει εξαιρετικές φωτογραφίες του Βόλου, αλλά και άλλων πιο σύγχρονων φωτογράφων της πόλης. Τώρα τελευταία επικρατεί μία νέα τάση που έχει να κάνει με αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ. Κυκλοφορεί νόμισμα που φτάνει τις 2.000 ευρώ την τιμή αγοράς. Όπως αυτά του Μονακό και θεωρώ ότι πρόκειται για μία καταπληκτική συλλογή που μπορεί να δημιουργήσει κάποιος».
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να άλλαξε τα δεδομένα στην κυκλοφορία των γραμματοσήμων, ωστόσο ο κ. Σκοτίδης τόνισε ότι η αξία του φιλοτελισμού παραμένει διαχρονική: «Σίγουρα στην εποχή μας έχει αλλάξει ο τρόπος που επικοινωνούμε. Το γραμματόσημο δεν εξυπηρετεί πια το σύνολο των ανθρώπων που θέλουν να επικοινωνήσουν. Παλιότερα μόνο μέσω αλληλογραφίας συνέβαινε αυτό, ενώ σήμερα υπάρχουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως όσοι έχουν ανήσυχο πνεύμα και τους αρέσει να συλλέγουν διάφορα αντικείμενα, εξακολουθούν να βρίσκουν διέξοδο στον φιλοτελισμό».
Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου αναφέρθηκε στις συλλογές των Βολιωτών συλλεκτών, λέγοντας: «Οι προσωπικές συλλογές των μελών μας έχουν εξειδικευθεί και πολλές αξίζουν αρκετά. Ειδικά όσοι ασχολούμαστε με το κλασικό γραμματόσημο. Έχει περάσει πάνω από ενάμισης αιώνας από τότε που είχαμε την
πρώτη κυκλοφορία γραμματοσήμου στην Ελλάδα, που απεικόνιζε τη μεγάλη κεφαλή του Ερμή. Στον Βόλο υπάρχουν συλλέκτες με γραμματόσημα από εκείνη την εποχή. Δύσκολα τα βρίσκεις. Είναι ακριβό χόμπι και παίζει ρόλο η κατάσταση που θα τα βρεις. Αυτά με τον Ερμή κυκλοφόρησαν για 25 χρόνια, χωρίς να αλλάζει η κεφαλή στο γραμματόσημο. Υπήρξαν 13 εκδόσεις. Κυκλοφόρησαν εκατομμύρια κομμάτια. Μπορεί κάποιος να βρει εύκολα αποκολλημένα γραμματόσημα. Τα ασφράγιστα εκείνης της περιόδου είναι ακριβότερα. Και δυσεύρετα. Το ακριβότερο ελληνικό γραμματόσημο της έκδοσης του 1871 κινείται ανάμεσα από 40.000-100.000 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και γραμματόσημο εκείνης της εποχής που το βρίσκεις με πέντε ευρώ».
Όσο για τις λεπτομέρειες που κάνουν συναρπαστικό το κυνήγι της εύρεσης ενός σπάνιου γραμματοσήμου; Ο Βολιώτης φιλοτελιστής τόνισε: «Είναι αρκετές οι λεπτομέρειες που καταπιανόμαστε. Τα σύγχρονα δεν έχουν τόσο μεγάλο πεδίο να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους. Ειδικά μετά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 που βιομηχανοποιήθηκε εντελώς, δεν έχει καμία αξία σχεδόν σε όποια μορφή κι εάν το βρεις. Η περίοδος του Μεσοπολέμου είναι ενδιαφέρουσα. Τα γραμματόσημα, όπως και τα νομίσματα σε βοηθούν να εμβαθύνεις πολύ στην Ιστορία, αποτυπώνουν το ρεύμα κάθε εποχής. Χονδρικά έχουν εκδοθεί κοντά στα 3.000 γραμματόσημα στην Ελλάδα. Τα 2.850 τα συγκεντρώνεις εύκολα. Πολύς κόσμος και ειδικά το κλασικό το αποφεύγει γιατί είναι δύσκολο. Όποιος γνωρίζει, μπορεί και τα ξεχωρίζει. Πολλοί εξειδικεύονται σε γραμματόσημα ξένα από Γερμανία, Κύπρο, ΗΠΑ, αποφεύγουμε χώρες που δεν μπορείς εύκολα να εμπλουτίσεις τη συλλογή σου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το