Τοπικά

Επιδότηση έως 50% για πράσινη γεωργία στη Θεσσαλία

 

Αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα μπορούν να υποβάλουν επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, καθώς η προθεσμία άρχισε να «τρέχει» μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης φτάνει και το 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν περισσότερες της μίας αιτήσεις ενίσχυσης ανά ΑΦΜ.

Οι αιτήσεις αφορούν στη Δράση «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», προκειμένου να επιδοτηθούν επενδύσεις με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 98,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της Δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα». Το ύψος κάθε πρότασης κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από 1 έως 10 εκ. ευρώ για τις μεγάλες. Αντίστοιχα, τα ποσοστά της έντασης των ενισχύσεων ανάλογα με την Περιφέρεια για τις ΜμΕ ανέρχεται έως 50 % και μπορεί να φτάσει στο 75% για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία το ποσοστό της ενίσχυσης φτάνει το 45% για μεγάλες επιχειρήσεις, το 50% για μεσαίες και το 50% για μικρές.

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του υποέργου «Εκσυγχρονισμός του Αγροτικού Τομέα» μπορούν να κριθούν νομικά πρόσωπα, που είτε ανήκουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά ή και διπλογραφικά βιβλία, είναι γραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Είναι εταιρίες του Εμπορικού Δικαίου, οι οποίες εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό τους ακόλουθους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς: Εφόσον μεταποιούν γεωργικό σε γεωργικό προϊόν, κατ’ ελάχιστον το 40% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας, εφόσον μεταποιούν γεωργικό σε μη γεωργικό προϊόν και το 40% των πρώτων υλών είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας, η υποχρέωση εφαρμογής της συμβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και είναι 5ετής για όλους τους φορείς. Είναι εταιρίες του Εμπορικού Δικαίου, οι οποίες εμφανίζουν βαθμό καθετοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα. Η υποχρέωση διατήρησης του ποσοστού καθετοποίησης ξεκινάει το επόμενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και είναι τριετής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πενταετής για όλους τους φορείς. Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της πρώτης αίτησης καταβολής της ενίσχυσης. Αντίθετα, δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα, που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρίας Αστικού Δικαίου και της κοινοπραξίας.

Επιλέξιμες δαπάνες
Σε ό,τι αφορά στις επιλέξιμες δαπάνες, αυτές έχουν να κάνουν αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατασκευή και βελτίωση ακινήτων, όπως για παράδειγμα στάβλοι και γεωργικές αποθήκες, εισαγωγή νέων τεχνολογιών ΤΠΕ και γεωργία ακριβείας, δαπάνες για δημιουργία αλυσίδων αξίας, καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής. Σημειώνεται ότι οι περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις αφορούν σε: Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜμΕ. Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις. Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜμΕ. Ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση. Επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων. Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ενισχύσεις για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων.

Υποβολή αιτήσεων
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ολοκληρώνεται στις 30/9, ώρα 12.00, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν περισσότερες της μίας αιτήσεις ενίσχυσης ανά ΑΦΜ. Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, gov.gr, στην ενότητα Γεωργία και Κτηνοτροφία- Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή. Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δικαιολογητικών και την οριστικοποίηση της αίτησης από τον χρήστη, παράγεται ο αριθμός πρωτοκόλλου με τη σχετική χρονοσήμανση (ημερομηνία και ώρα οριστικοποίησης) από την οποία προκύπτει το εμπρόθεσμο της αίτησης και η σειρά υποβολής – προτεραιότητας. Τέλος, σημειώνεται ότι η αίτηση ενίσχυσης θεωρείται ότι υποβλήθηκε, εφόσον οριστικοποιηθεί ηλεκτρονικά και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το