Τοπικά

Επί τάπητος τα προβλήματα των αγροτών – Προωθείται η συγκρότηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Αγριάς, Δράκειας, Ζαγοράς, Λεχωνίων, Μακρυράχης και Πουρίου συναντήθηκαν στη Δράκεια και συζήτησαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, η οποία έχει αρκετά μειονεκτήματα λόγω των ορεινών όγκων. Το συγκεκριμένο γεγονός, όπως τονίστηκε, πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις κυβερνήσεις για τις επιδοτήσεις και την ενίσχυση των αγροτικών οικογενειών.

Μεταξύ των ζητημάτων που απασχόλησαν τη σύσκεψη είναι το Ασφαλιστικό και οι αρνητικές αλλαγές που επίκεινται, η δυσβάστακτη φορολόγηση, το κόστος καλλιέργειας (μείωση του ρεύματος κατά 50 %, φθηνότερα εφόδια κ.α.) και των καυσίμων (αφορολόγητο πετρέλαιο), οι δασικοί χάρτες, οι τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα αυτή του ελαιολάδου, όπου παίζονται παιγνίδια κερδοσκοπίας από εμπόρους κ.λ.π. – όπως τονίστηκε – και συμπιέζεται η τιμή να φτάσει έως 1,80 ευρώ το κιλό ώστε να αρχίσουν να αγοράζουν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητούν επιπλέον:
(α) να ενταχθούν οι ελαιώνες σε πρόγραμμα παραδοσιακών ελαιώνων
(β) να συμψηφιστούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με τα χρέη των αγροτών προς αυτόν, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπέρογκα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να τα καλύψουν.

Επισημαίνεται ότι αυτή η απαίτηση δεν καλύπτει το πάγιο αίτημα των αγροτών για κρατικό ΕΛΓΑ 100% και για πλήρη προστασία της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής από οποιαδήποτε αιτία.
Τέλος, συζήτησαν εκτεταμένα για την αναγκαιότητα συγκρότησης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το