Τοπικά

Επί ποδός οι ιδιώτες γιατροί του Βόλου για την ενίσχυση του ΕΣΥ 

Παθολόγοι, ειδικοί γιατροί αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι από τον ιδιωτικό τομέα του Βόλου αναμένεται να κληθούν να στελεχώσουν το «Αχιιλλοπούλειο» σύμφωνα με το σχεδιασμό το υπουργείου Υγείας, ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό που τόσο χρειάζεται στην κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η πρόσκληση που ουσιαστικά απηύθυνε ο υπουργός Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ με συγκεκριμένα κίνητρα που ανακοινώθηκαν, δεν ήταν κάτι που ξάφνιασε. Άλλωστε ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος αλλά και ο πανελλήνιος είχαν αναφερθεί εδώ και καιρό στην αναγκαιότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε πως «είναι μια λύση ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών στα Νοσοκομεία αυτή την κρίσιμη στιγμή που η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Ο υπουργός Υγείας θέλει να το προωθήσει, αλλά οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα. Κατά τη γνώμη μας έπρεπε να είναι το σχέδιο έτοιμο εδώ και καιρό, για να τεθεί σ εφαρμογή».

Μια πρώτη συζήτηση για την ενεργοποίηση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ είχε γίνει λίγο μετά την πρώτη καραντίνα, όταν το υπουργείο Υγείας είχε λάβει τα ονοματεπώνυμα, την ειδικότητες ακόμη και τις ηλικίες των ιδιωτών γιατρών για να έχει μια πρώτη εικόνα. Ωστόσο το θέμα έμεινε εκεί και έπρεπε να φτάσουμε στο «και πέντε» για να ενεργοποιηθεί μια πρόταση που σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου είναι αυτονόητο που θα έπρεπε να αποτελεί σχέδιο προς άμεση υλοποίηση.

Όλοι πλέον αναμένουν τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας και πότε θα γίνει επίσημα η πρόσκληση για να κάνουν δηλώσεις ενδιαφέροντος οι ιδιώτες γιατροί.
«Αν είχε οχυρωθεί το ΕΣΥ με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, δεν θα χρειάζονταν τώρα οι ιδιώτες γιατροί. Και πρόκειται για ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής που στο διάστημα από το τέλος της πρώτης καραντίνας και μετά, αδράνησε και δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών.
Ο κ. Τσάμης εκτίμησε πως «ειδικότητες, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, καθώς τώρα εκεί πονάει το σύστημα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ΕΣΥ ο κ. Τσάμης απάντησε πως «αυτό μένει να φανεί. Οι απολαβές θα είναι περίπου 2000 ευρώ το μήνα με μια σύμβαση έξι μηνών που θα μπορεί να επεκταθεί και στους δώδεκα μήνες. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να διατηρούν τα ιατρεία τους ανοικτά. Πάμε σε μια συμφωνία με το υπουργείο με μια σύμβαση που θα υπογράφουν οι ιδιώτες γιατροί με συγκεκριμένους όρους εργασίας και την απαραίτητη νομική κάλυψη που θα οριστικοποιηθεί στο προσεχές διάστημα. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα την κοινοποιήσουμε στα μέλη μας. Βέβαια επειδή πρόκειται για οκτάωρη εργασία στο Νοσοκομείο και με εφημερίες, δεν ξέρω κατά πόσο εύκολο είναι για έναν ιδιώτη γιατρό να βρίσκεται στο Νοσοκομείο και παράλληλα να έχει ανοικτό το ιατρείο. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς να ενεργοποιηθούν στο ΕΣΥ, πιθανόν να εξεταστεί από το υπουργείο το ενδεχόμενο της επιστράτευσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το