Τοπικά

Επένδυση ενός δισ. ευρώ με τη μονάδα Λέοπαρντ

Η γερμανική εταιρεία KMW διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση, το πρότζεκτ που αφορά μονάδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αρμάτων της «οικογένειας» Λέοπαρντ. Ήδη η «Θ» έχει αναφερθεί στη σημαντική αυτή επένδυση, καθώς ο Βόλος είναι με τη Θεσσαλονίκη οι δύο πόλεις που εμφανίζονται ως φαβορί για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας. Μάλιστα ο Βόλος λόγω και των υποδομών που διαθέτει, έχει περισσότερες πιθανότητες για να επιλεγεί για την επένδυση.
Μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ από τη γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, με το πρότζεκτ να αφορά μονάδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αρμάτων της «οικογένειας» Λέοπαρντ.
Η πρόταση έχει καταγραφεί σε έγγραφο προθέσεων («Letter of Intent-LOI») μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας που υπεγράφη στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και καταγράφει την «επιθυμία ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε περιοχές βιομηχανικών χερσαίων αμυντικών δυνατοτήτων». Περιλαμβάνει, επίσης, πρόταση προς την ελληνική πλευρά για προμήθεια ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ τύπου «LYNX».

Οι εκκρεμότητες
Προτεραιότητα των δυο πλευρών, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι η αίσια ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τις μεταξύ τους εκκρεμότητες. Πρόκειται για υποθέσεις με βάθος εικοσαετίας που είχαν βάλει στον «πάγο» τις ελληνογερμανικές αμυντικές συνεργασίες. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν, αρχικά, έξι συμβάσεις για τρεις προμήθειες και τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά ωφελήματά τους. Η πρώτη υπεγράφη το 2000 και αφορούσε 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα PZH-2000GR, η δεύτερη το 2003 για 170 άρματα Leopard-2 HEL και η τρίτη το 2005 για 183 μεταχειρισμένα Leopard-2 Α4.
Τα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων οδήγησαν σε απαίτηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας από την εταιρεία για καθυστέρηση παραδόσεων, ενώ η KMW, από την πλευρά της, ζητεί από το Ελληνικό Δημόσιο 180-190 εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις πληρωμών. Για την απαίτηση αυτή υπάρχει, τυπικά, μια διαιτησία σε εξέλιξη που δεν προχωρεί, καθώς οι δυο πλευρές αναζητούν συμβιβαστική λύση μεταξύ τους.
Στα παραπάνω – που αποτελούν τυπικό και ουσιαστικό εμπόδιο για νέες συμφωνίες – προστίθενται 42 εκατομμύρια ευρώ που απαίτησε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε αγωγή που κατέθεσε κατά της εταιρείας, επικαλούμενος κακή εκτέλεση του προγράμματος των PZH.

Η διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της KMW πέρασε, τον Ιούνιο του 2020, στην αρμοδιότητα επιτροπής του υπουργείου που κατέγραψε εκατέρωθεν αξιώσεις και προτάσεις για συμβιβαστικές λύσεις, καταλήγοντας στην επιστολή («LOI») του περασμένου Ιανουαρίου. Η προοπτική είναι να λυθεί το θέμα νομοθετικά, αλλά, παρά την καλή θέληση και τις πολλές συναντήσεις, η επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της.
Η πρόσφατη διακήρυξη, πάντως, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στην άμυνα, θεωρείται κίνητρο επίσπευσης του «κλεισίματος» των ανοιχτών λογαριασμών με τους Γερμανούς, που επιθυμούν να ξαναμπούν στην ελληνική αγορά. Παράγοντες της μάλιστα σημειώνουν πως η επιθυμία αυτή θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το