Τοπικά

Επένδυση 1 εκ. ευρώ προωθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Β. Σποράδων

Συνεταιρισμοί

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό, αρχικά της μεταποιητικής μονάδας ελιάς και στη συνέχεια των ελαιοτριβείων και της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Β. Σποράδων διεκδικεί χρηματοδότηση από κοινοτικό πρόγραμμα για επένδυση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2015 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα κοινοτικά κονδύλια θα καλύψουν το 75% της επένδυσης, ποσοστό 12,5% θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους και 12,5% από ίδια συμμετοχή.
Ειδικότερα, στην τελευταία γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας παραγωγών βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου. Ήδη τα απαραίτητα δικαιολογητικά αναγνώρισης έχουν κατατεθεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Όπως ανέφερε στην e-thessalia.gr ο διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Ψοφογιώργος, ετοιμάζεται ο φάκελος της επένδυσης για να κατατεθεί στο πλαίσιο του πρόγραμματος που υλοποιείται την τριετία 2015-2018. “Προσπαθήσαμε να σταθούμε όρθιοι μέσα στην κρίση και να στηρίξουμε τα μέλη μας. Χάσαμε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούσαμε να καταθέσουμε εγγυητική επιστολή. Πλέον, όμως, είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το φάκελο, ίσως η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση της Μαγνησίας με τέτοιου είδους εξειδίκευση, και θα αναμένουμε την έγκριση”, επισήμανε ο κ. Ψοφογιώργος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξη άξονες, για τέσσερις από τους οποίους είναι υποχρεωτικό να κατατεθούν προτάσεις:
– Παρακολούθηση και διαχείριση της αγοράς στον τομέα του ελαιολάδου και της διαχείρισης των επιτραπέζιων ελαιών.
– Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ελαιοκαλλιέργειας (Σε αυτόν περιλαμβάνεται η δυνατότητα πιστοποίησης των παραγωγών για βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή π.χ.)
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καλλιεργειών μέσω εκσυγχρονισμού (κατάρτιση παραγωγών ελιάς π.χ.)
-Βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελαιών (πάγιος εξοπλισμός μεταποιητικής μονάδας ελιάς, τυποποιητήριο ελαιολάδου, εξοπλισμός παραγωγών κ.α. )
-Ιχνηλασιμότητα, πιστοποίηση και προστασία ποιότητας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελαιών.
– Διάδοση πληροφορίας (διαφημίσεις, ημερίδες, δημιουργία ιστοσελίδας κ.α.)
Με τη λήξη της πρώτης τριετίας θα κατατεθεί και νέα πρόταση για να καλυφθεί η νέα ΚΑΠ που λήγει το 2020. “Θα επανέλθουμε σε δεύτερη φάση με νέο πρόγραμμα. Για την ώρα προέχει να καλυψθεί ο τομέας εκσυγχρονισμού της μονάδας της ελιάς και σε δεύτερη φάση των ελαιοτριβείων και της τυποποίησης ελαιολάδου” επισήμανε ο κ. Ψοφογιώργος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το