Τοπικά

Επέλαση κουνουπιών μετά τις πλημμύρες

Μετά τις πλημμύρες και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν παρατηρήθηκε στη Μαγνησία έξαρση κουνουπιών.
Σύμφωνα με συμπεράσματα Διεύθυνσης Υγείας ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων παρουσιάζονται διαστάσεις του φαινομένου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
/ [email protected]

Υπάρχει υπερπληθυσμός κουνουπιών αυτή την εποχή στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας;
Ναι, υπάρχει υπερπληθυσμός και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες.
Ο πρώτος είναι θερμοκρασία. Η κρίσιμη θερμοκρασία είναι οι 16 βαθμοί Κελσίου. Από εκεί και κάτω τα αυγά των κουνουπιών βρίσκονται σε ληθαργική κατάσταση και δεν εκκολάπτονται. Εμείς χαμηλές θερμοκρασίες δεν πιάσαμε ακόμη. Επίσης, οι αναγνώστες σας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κύκλος ζωής των κουνουπιών είναι αρκετά μικρός. Η διάρκεια της ζωής των ενηλίκων κουνουπιών εξαρτάται συνήθως από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φύλο του κουνουπιού και την εποχή του χρόνου. Τα αρσενικά ακμαία ζουν για περίπου μία εβδομάδα, ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο και ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει το μέγιστο μέχρι ένα μήνα.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν οι βροχοπτώσεις. Επειδή είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες, τις λάσπες και όλα τα σχετικά που χτύπησαν την περιοχή μας, δημιουργήθηκαν θύλακες νερού σε πολλά σημεία και αυτό είναι ότι καλύτερο για να αφήσουν τα αυγά τα κουνούπια. Αυτό σε συνδυασμό με την θερμοκρασία που είναι υψηλή για την εποχή μας έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η εκκόλαψη κι έχουμε υπερπληθυσμό.
Ως υπηρεσία προβαίνετε σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών;
Να υπάρχει πρόγραμμα κουνουποκτονίας ή για την ακρίβεια προνυμφοκτονίας. Κάθε χρόνο από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εφαρμόζεται στην περιοχή μας. όπως και σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα προνυμφοκτονίας που αναφέρεται στις προνύμφες κουνουπιών και όχι στα ίδια τα κουνούπια. Έτσι γίνονται ψεκασμοί σε εστίες προνυμφών, όπως είναι οι θύλακες νερού. Αυτό το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο που γνωρίζει που υπάρχουν εστίες με νερά ή ενημερώνεται από τους πολίτες. Επίσης μπορεί να ενημερωθούμε ως υπηρεσία απ’ ευθείας από τον πολίτη και να στείλουμε στο σημείο που θα μας υποδείξει συνεργείο προνυμφοκτονίας.
Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου; Λέγεται ότι υπήρξαν κρούσματα στην Θεσσαλία. Στην Μαγνησία πρέπει να μας ανησυχεί;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα (π.χ. άλογα, πτηνά). Ο ιός ονομάσθηκε έτσι γιατί αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο. Η Μαγνησία δεν είχε κρούσμα δυτικού Νείλου, ενώ στους υπόλοιπους τρεις νομούς υπήρχαν κρούσματα.
Σήμερα ποια είναι η εικόνα για τον πληθυσμό των κουνουπιών στο Βόλο και στην Μαγνησία;
Στη Θεσσαλία γενικότερα, όπως και στη Μαγνησία υπάρχει φθίνουσα πορεία πληθυσμού των κουνουπιών. Εμείς ενημερωνόμαστε από το υπουργείο με το οποίο κάνουμε διαδικτυακά συσκέψεις , υπάρχει μεγάλη οργάνωση και παρακολούθηση στο θέμα των κουνουπιών σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η καμπύλη του πληθυσμού των κουνουπιών βαίνει φθίνουσα. Είχαμε κι έχουμε έξαρση κουνουπιών για την εποχή αλλά φαίνεται πως οι πληθυσμοί μειώνονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το