Τοπικά

Επανεκκίνηση των ανασκαφών στην Κλασσική Άλο στον Αλμυρό

Η επανεκκίνηση των ανασκαφών στην Κλασσική Άλο θα δείξει τον δρόμο για την ανάδειξη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στον Αλμυρό. Τα έργα θα συνεχιστούν στην Πλατανιώτικη Μαγούλα, εκεί βρισκόταν η Κλασική Άλος, η Άλος, δηλαδή, των Κλασικών Χρόνων και της εποχής των Περσικών Πολέμων. Όταν οι Έλληνες, ύστερα από ισχυρή πίεση των Θεσσαλών, πείστηκαν να αντιμετωπίσουν τον περσικό στρατό του Ξέρξη στα Τέμπη, έσπευσαν με όλο τον ελληνικό στόλο και στο λιμάνι της Κλασικής αυτής Άλου της Πλατανιώτικης Μαγούλας. Από εκεί πεζοπορώντας έφτασαν στα Τέμπη, αφήνοντας στο λιμάνι της Άλου τα πλοία. Άλλαξαν όμως γνώμη και επέστρεψαν στο λιμάνι της Πλατανιώτικης Μαγούλας, μπήκαν στα πλοία και έφυγαν για να ακολουθήσουν οι γνωστές μάχες των Περσικών Πολέμων. Έτσι εγκατάλειψαν τους Θεσσαλούς απροστάτευτους για να μπορούν να τους κατηγορούν ότι «εμήδισαν», μία κατηγορία που εξακολουθεί να βαραίνει τους Θεσσαλούς και να επαναλαμβάνεται από όλους μέχρι σήμερα.

Η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη Μαγούλα Πλατανιώτικη του Δήμου Αλμυρού, που είναι ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού, αποσκοπεί στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Άλου των κλασικών χρόνων. Η ανασκαφική έρευνα στον δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως τμήμα κεντρικού δρόμου του οικισμού, καθώς και τη βόρεια πλευρά όμορων οικιών που χρονολογούνται στον 4ο και πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Η συνέχιση της ανασκαφής στην περιοχή αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω αποκάλυψη των αρχαίων οικιών και στις δύο πλευρές (βόρεια και νότια) της οδού. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτή τη σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους ύστερους κλασικούς και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (για τη χρηματοδότηση της εν λόγω αρχαιολογικής έρευνας, η οποία θα εκτελεστεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή, κ. Γιάννη Λώλου.
Η έρευνα του 2013-2014 απέδωσε μεν σαφείς ενδείξεις για την κατοίκηση κατά την Κλασική και Ελληνιστική περίοδο, αλλά παρέμεναν ασαφείς η ακριβής χρονολόγηση, η διάρκεια χρήσης του χώρου και τα αίτια καταστροφής του. Επίσης, δεν εντοπίστηκαν επιγραφές ή νομίσματα που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα παραπάνω ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών περιόδων 2013-2014 ήρθαν στο φως τα αρχιτεκτονικά λείψανα ενός δωματίου, το οποίο σύμφωνα με τα ευρήματα τοποθετείται στον 3° αιώνα π.Χ. Η διαπίστωση αυτή, ότι δηλαδή η Μαγούλα Πλατανιώτικη κατοικούνταν, εκτός από τις παλιότερες περιόδους, και κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων, οδηγεί στην ανάγκη περεταίρω διερεύνησης του συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου να αποδειχθεί ότι κατοίκηση πιθανόν να υπήρχε και κατά την περίοδο ύπαρξης της ελληνιστικής πόλης της Νέας Άλου, από το 302 π.Χ. μέχρι τη χρονολογία εγκατάλειψής της, το 265 π.Χ. Το γεγονός ότι η κατοίκηση δεν σταμάτησε στους κλασικούς χρόνους, όπως πιστεύαμε έως σήμερα, αλλά συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, θέτει πολλά ακόμη ερωτήματα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον αναζήτησης της πραγματικότητας μέσα από τους μύθους που πλέκονται γύρω από τη Μαγούλα Πλατανιώτικη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το