Πολιτισμός

Επαναλειτουργεί από την ερχόμενη Κυριακή το Μουσείο Πορταριάς

Την Κυριακή 23 Μαΐου ξεκινά η επαναλειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πορταριάς, στο αρχοντικό Ζούλια (ακριβώς στη διασταύρωση για Μακρινίτσα κάτω από το κτήριο του Δημαρχείου).
Το Μουσείο παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας του covid 19 από τον περσινό Μάρτιο και η έναρξη της λειτουργίας του εντάσσεται στο θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Το μέλλον των μουσείων, αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Το διάστημα που το Μουσείο έμεινε κλειστό έδωσε την ευκαιρία στη Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου να ετοιμάσει επανέκθεση των συλλογών του με διαφορετική θεματική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στο υλικό αλλά και στον χώρο ενός παλιού και διατηρητέου από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχοντικού.

Στη νέα έκθεση αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πορταριάς, που την καθιέρωσαν από τις αρχές του 20ου αιώνα σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο. Ο πρώτος αμαξιτός δρόμος στην Ελλάδα (1908) που τη συνέδεε με τον Βόλο. Τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης με παροχές σε κάθε σπίτι, ήδη από τη δεκαετία του 1910. Η λειτουργία του μεγάλου ξενοδοχείου «Θεοξένια». Η σχέση της με την Αίγυπτο τόσο με τους Πορταρίτες που δραστηριοποιούνταν εκεί όσο και με τους εκεί Έλληνες, που για μήνες παραθέριζαν στο χωριό. Ο δημόσιος χώρος και το πλήθος των καταστημάτων που λειτουργούσαν όλο τον χρόνο. Και, φυσικά, παρουσιάζεται η οικονομική κίνηση και η καθημερινή ζωή στο χωριό καθώς και η οικονομική και πολιτιστική κίνηση πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το Μουσείο Πορταριάς λειτουργεί για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.30 – 14.30. Για οργανωμένες επισκέψεις και περιηγήσεις από Τετάρτη έως Παρασκευή, τα στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους είναι: τηλ. 2421029878, mail: [email protected]
Εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας για τον covid 19, η είσοδος θα επιτρέπεται ΜΟΝΟ με τη χρήση μάσκας και έως 4 άτομα σε κάθε όροφο (1 ανά δωμάτιο). Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών.

.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το