Ελλάδα

Ένταση στην Ειδομένη από μετανάστες που διαδήλωσαν μπροστά στο φράκτη των Σκοπίων

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Η πίεση για εκκένωση της Ειδομένης προκαλεί αντιδράσεις και νέες εστίες έντασης στα σύνορα. Τα αίματα άναψαν σήμερα το μεσημέρι στον καταυλισμό, από μια ομάδα περίπου 80-100 μεταναστών, που έβαλε στο στόχαστρο πρώτα τους εθελοντές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υποχρεώνοντάς τους σε αποχώρηση, και στη συνέχεια εξαπέλυσε πετροπόλεμο στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διαδήλωσε μπροστά στον φράχτη της ΠΓΔΜ, μέσα στην περίφραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήριζε την κατάσταση στην Ειδομένη ως «φρίκη» και «προσβολή» που πρέπει να σταματήσει και προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις την περιοχή, αλλά και οι έλεγχοι για το ποιος μπαίνει και τι κάνει στον καταυλισμό.

Η σημερινή ένταση ξεκίνησε στη διάρκεια ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών από το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας, αναφορικά με την διαδικασία μεταφοράς τους από την Ειδομένη σε οργανωμένους χώρους υποδοχής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο και να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους σε χώρες της Ε.Ε.

Κάτι που ειπώθηκε δεν άρεσε σε μερίδα συγκεντρωμένων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και επιτέθηκαν φραστικά στους εθελοντές, υποχρεώνοντάς τους να αποχωρήσουν για λόγους ασφαλείας.

Στη συνέχεια, περίπου 100 άτομα κινήθηκαν προς τη σιδηροδρομική γραμμή, όπου επιχείρησαν να στήσουν πάνω της μια σκηνή και όταν εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με πετροπόλεμο.

Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν στη συνέχεια κατά μήκος της γραμμής, παρέκαμψαν τον φραγμό της ΕΛ.ΑΣ. με τις κλούβες και εισήλθαν από τρύπες μέσα στην περίφραξη που έχει τοποθετήσει ο ΟΣΕ εκατέρωθεν των γραμμών.

Από εκεί έφτασαν μέχρι τον φράχτη, όπου διαδήλωσαν για περισσότερες από δύο ώρες, ζητώντας να ανοίξει η σιδερένια πόρτα.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα η διαδήλωση έληξε «αναίμακτα» και επέστρεψαν στις σκηνές τους, χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβαση από την ΕΛ.ΑΣ. ή από τις αρχές της ΠΓΔΜ, οι οποίες παρακολουθούσαν διακριτικά.

«Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί», ξεκαθάριζε την ίδια ώρα ο Γ.Μουζάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του καταυλισμού. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις στην περιοχή, θα πυκνώσει η προσπάθεια διαλόγου και η προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων θέσεων φιλοξενίας, ενώ «θα πυκνώσει και η προσπάθεια ελέγχου για το ποιος μπαίνει και τι κάνει μέσα στην Ειδομένη».

Ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε τις κλειστές συσκέψεις τις οποίες είχε στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την εκκένωση του καταυλισμού, τις οποίες χαρακτήρισε ως «συσκέψεις εργασίας που αποσκοπούν στο να τελειώσει αυτή η φρίκη της Ειδομένης».

Έκανε λόγο για «προσδοκία νομιμότητας» που παρέχεται στους πρόσφυγες με την αποχώρησή τους από τον καταυλισμό, αναφέροντας πως με τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας θα ανανεωθεί αυτόματα και η άδεια παραμονής τους, που έχει λήξει στο 70% των περιπτώσεων.

6.427 ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Μπορεί να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε., λόγω της αργής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, βάσει εθελούσιων προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και αναγκαστικών επιστροφών της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μόνο τον Απρίλιο επέστρεψαν στις χώρες τους 1.694 αλλοδαποί (852 στην Αλβανία, 157 στο Πακιστάν, 107 στο Μαρόκο, 61 στο Ιράν, 51 στη Γεωργία, 45 στο Αφγανιστάν, 29 στο Μπαγκλαντές και 16 στη Βουλγαρία), ενώ οι συνολικές επιστροφές από την αρχή του έτους φτάνουν τα 6.427 άτομα.

Μικρή αύξηση καταγράφηκε στις προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο διήμερο. Επειτα από πέντε μέρες μηδενικών αφίξεων, έφτασαν συνολικά 209 άτομα, με πέντε βάρκες στη Λέσβο (102 άτομα) και στη Χίο (107). Σε μια από τις περιπτώσεις συνελήφθη ένας Τούρκος διακινητής, σε επιχείρηση στην Παναγιά Οινουσσών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το