Τοπικά

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση για τις εκλογές στο σωματείο εργαζομένων ΙΚΑ Βόλου

Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στο σωματείο εργαζομένων του ΙΚΑ Βόλου τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ). Στην ανακοίνωση της τονίζει πως η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ομοσπονδίας και έχει αρνηθεί να χαράξει έναν διαφορετικό δρόμο, όπως επίσης και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους. Παράλληλα ζητά από τους εργαζόμενους να στηριχθεί η ΕΑΚ για να αλλάξει πορεία από την επομένη των εκλογών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης:

«Τη Δευτέρα 17 Ιούλη πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας. Τρία χρόνια πριν, η πρωτοεμφανιζόμενη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) είχε πετύχει να καταλάβει τις τρεις από από τις επτά έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και να εκλέξει από έναν αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Όπως και πριν τρία χρόνια, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παραβρέθηκαν για να ρίξουν το βάρος τους υπέρ της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ, της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΔΗΜ.ΣΥΝ.) που δεν απέχει καθόλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (δηλ. το ΠΑΣΟΚ). Όπως φάνηκε τόσο από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, όσο και από την κατάθεση των ψηφοδελτίων, η συγκεκριμένη παράταξη υποχρεώθηκε να ανασύρει ιστορικό της στέλεχος για να διεκδικήσει ότι έχασε πριν τρία χρόνια, αν και όλο αυτό το διάστημα τα εκλεγμένα μέλη της ισχυριζόταν ότι δεν έλκονται πλέον από πολιτικές που έφεραν το σωματείο μας στην άβυσσο.

Το διακύβευμα όμως των εκλογών δεν είναι οι καρέκλες αλλά οι ίδιες οι προοπτικές πάνω στις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν. Ακριβώς γι αυτό το λόγο, η συζήτηση αυτή, με πλήρη ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ και του προεδρείου της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης εξοβελίστηκε στο πυρ το εξώτερο, θέτοντας την έγκριση του διοικητικού απολογισμού του απερχόμενου ΔΣ ως τρίτο θέμα, μετά την έγκριση του οικονομικού απολογισμού και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής!
Τι δεν συζητήθηκε; Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν υπάρχει πια αλλά ένα νέο υπερταμείο των φτωχών, ο ΕΦΚΑ. Το νέο οργανόγραμμα που θα θέσει εκτός ταμείου τουλάχιστον τους μισούς υπαλλήλους παρά το διοικητικό κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί. Η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η εφαρμογή της κινητικότητας. Ο ΕΦΚΑ ως μηχανισμός διαρκών περικοπών συντάξεων και παροχών. Οι ανεπαρκείς μισθοί μας, η αύξηση του χρόνου εργασίας. Η εξαφάνιση του εφάπαξ. Η νέα φοροληστεία με τα 140 προαπαιτούμενα που θα μειώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα όλων, οι κατασχέσεις κατοικιών, το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή όλων (ΔΕΗ, νερό κλπ). Ο δρόμος που επιλέχτηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ αν ήταν ορθός ή όχι (ο διοικητικός απολογισμός τελικά δεν ψηφίστηκε!). Αν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια δράσης. Τι πρέπει να κάνουμε στο άμεσο μέλλον.

Στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση υπήρξε ένας σαφής καταμερισμός εργασίας μεταξύ της πλειοψηφίας του ΔΣ και των προσκεκλημένων της Ομοσπονδίας. Οι μεν, ανέλαβαν να εξηγήσουν με ποιο τρόπο “αποκατέστησαν” την ηρεμία στο κατάστημα του Βόλου μετά από αλλεπάλληλα γεγονότα που το εξέθεσαν ανεπανόρθωτα και οι δε, την τρέχουσα συνδικαλιστική-πολιτική κατάσταση σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τις τακτικές του υπουργείου. Σε σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο δράσης, αμφότεροι εσίγησαν καθώς οποιαδήποτε πρόταση είναι αναγκασμένη να εκθέσει τα πεπραγμένα τόσο των μνημονιακών κυβερνήσεων όσο και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που τις στήριξαν.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου μας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ομοσπονδίας, έχει αρνηθεί να χαράξει ένα διαφορετικό δρόμο, να καταθέσει προτάσεις, να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και να υιοθετήσει μια πολιτική άρνησης στο κοινωνικό έγκλημα. Υιοθετώντας την πολιτική της εξαίρεσης του κλάδου μας από τα μνημόνια, τις 24ωρες άσφαιρες απεργιακές τουφεκιές που ενέτειναν την απογοήτευση, με επιμονή στην εσωστρέφεια και τα προβλήματα του καταστήματος μας, χωρίς γενικές συνελεύσεις παρά μόνο την παραμονή απεργιών, με μικροεξυπηρετήσεις και πολιτική των διαδρόμων, ο σύλλογός μας δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πεπατημένη, δικαιώνοντας τους υποστηρικτές των μνημονίων, “έγινε ότι ήταν δυνατόν” ή πιο σωστά ότι “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση” , όπως εύσχημα διατυπώθηκε στον διοικητικό απολογισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ.
Η επιτακτική ανάγκη για μια συνειδητή εναλλακτική προοπτική παλεύτηκε από την ΕΑΚ αν και η πλειοψηφία της Δημ.Συν. στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου σχεδόν μας κατηγόρησε για όλα τα δεινά της κατάστασης των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Ο θυμός τους οφείλεται στο ότι η ΕΑΚ αρνήθηκε να συρθεί στις επιλογές τους και να υποχωρήσει από τις θέσεις που διακήρυξε πριν τρία χρόνια στις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψηφοδέλτιο της Δημ.Συν. δεν χρειάστηκε ποτέ να παρουσιάσει ένα πλαίσιο δεσμεύσεων προς τους εργαζόμενους κατά την εκλογική του κάθοδο καθώς όλος τους ο αγώνας τους ήταν όπως λέχθηκε “η αποκατάσταση της ηρεμίας στο κατάστημα” που συνοδευόταν πάντα από τις αναγκαίες μετακινήσεις ή τη διατήρηση προσωπικού σε θέσεις απαραίτητες για την διασφάλιση του πολιτικού ελέγχου.
Όλη αυτή η πορεία μας έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού και αυτός είναι ένας επαρκής λόγος για να στηριχτεί η ΕΑΚ και να αλλάξουμε πορεία από την επομένη των εκλογών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το