Τοπικά

Ενημερώθηκαν για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των συχνότερα εμφανιζόμενων καρκίνων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημερωτική ιατρική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου με θέμα «Συχνότεροι καρκίνοι σήμερα» όπου ειδικοί γιατροί ενημέρωσαν το κοινό για τα βασικά σημεία που σχετίζονται με την διάγνωση και αντιμετώπιση των συχνότερα εμφανιζόμενων καρκίνων. Όπως αναφέρθηκε και στην ημερίδα οι συχνότεροι καρκίνοι είναι του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Ωστόσο αυτό που τονίστηκε είναι οι τακτικοί έλεγχοι και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν θεμελιακές παραμέτρους για την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Την ιατρική ημερίδα διοργάνωσαν οι «Γιατροί της Αγάπης» με τη γενική κλινική «Άνασσα» υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος.


«Η σημερινή ημερίδα αναλύει σε ποια φάση βρίσκεται ο συνεχιζόμενος αγώνας μεταξύ του καρκίνου και των ανθρώπων» ανέφερε ο γυναικολόγος- χειρουργός, Γιώργος Γεωργαδάκης και πρόσθεσε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι να προχωρούν στην περαιτέρω διερεύνηση του οποιουδήποτε νοσήματος και στη συνέχεια να γίνεται η κατάλληλη θεραπεία χωρίς να ξεχνούν ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

«Υπάρχει μια βασική αρχή που ισχύει για όλες τις σοβαρές ασθένειες σύμφωνα με την οποία ο κάθε άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει άσχετα από το επάγγελμα ή τη θέση του να ενημερώνεται και με εξετάσεις να διερευνά τα αίτια και στη συνέχεια να ακολουθεί τη θεραπεία που του συστήνουν οι θεράποντες ιατροί.
Να είναι σίγουροι οι ασθενείς ότι με θάρρος , κουράγιο, υπομονή και μεθοδικότητα, χωρίς πανικό, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι αυτός ο νικητής με παράταση ποιοτικά σωστής ζωής» τόνισε ο γιατρός.

Ο κ. Γεωργαδάκης σημείωσε πως από τις πιο συχνές μορφές είναι ο καρκίνος του πνεύμονα που σχετίζεται με το κάπνισμα, ο καρκίνος του μαστού που σχετίζεται με τη διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό και ο καρκίνος του προστάτη που πλήττει μεγάλης ηλικίας άνδρες.

Στην ημερίδα συζητήθηκε επίσης το θέμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Έχει και αυτός ο καρκίνος αντιμετωπιστεί σε πολλά σημεία με επιτυχία. Υπάρχει και το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου» πρόσθεσε ο κ. Γεωργαδάκης ενώ αναπτύχθηκε και το θέμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια ασθένεια, που όπως σημείωσε ο ίδιος, επηρεάζεται και αυτή από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής.

Ο γυναικολόγος τόνισε πως θεμελιακή παράμετρος για την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση είναι οι τακτικοί έλεγχοι.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, για πολλούς λόγους ο σημερινός άνθρωπος εμποδίζεται από τους συστηματικούς ελέγχους.
«Βέβαια η προσωπική του αδιαφορία δεν μειώνει την ευθύνη του. Λόγοι όπως η οικονομική δυσπραγία, η αδυναμία ασφάλισης, η αδυναμία των οργανωμένων προληπτικών προσφορών και εξυπηρέτησης από τα υγειονομικά καταστήματα. Το ανησυχητικό είναι πως υπάρχουν και άρρωστοι με διαγνωσμένο καρκίνο που πρέπει να χειρουργηθούν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, με αποτέλεσμα εν γνώσει τους να αποφεύγουν να κάνουν τη θεραπεία και αυτό είναι εις βάρος της ζωής τους.

Όπως ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής στη Γενική Κλινική «Άνασσα» Κωνσταντίνος Μαραβέγιας σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού, μία προσπάθεια εξωστρέφειας μετά από όλα αυτά που ακούγονται για καρκίνους που πλήττουν την περιοχή της Μαγνησίας περισσότερο σε σχέση με άλλους νομούς.
«Ευτυχώς η πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί και να γίνει μια ουσιαστική επιδημιολογική μελέτη για να πιστοποιηθεί αν αυτό που ο κόσμος πιστεύει και διαδίδει ισχύει. Καθήκον των γιατρών είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και ο κόσμος να καταλάβει πως πρέπει να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου. Και αν υπάρχει καρκίνος να συμβουλέψει χωρίς άγχος ποια θα ήταν η σωστότερη κίνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας και για τους πέντε συχνότερους καρκίνους υπάρχουν διαδικασίες πρόληψης -προσυμπτωματικού ελέγχου- και μπορούν να γίνουν αρκετό χρόνο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
«Το μήνυμα είναι να προστρέχει ο κόσμος για να κάνει τέτοιους ελέγχους με περιοδικότητα μέχρι το κράτος να καταθέσει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης δήλωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει και στηρίζει αυτή την εκδήλωση.
«Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σημαντικές γιατί απευθύνονται στον κόσμο που δεν γνωρίζει ιατρική και τον ενημερώνουν για τα πραγματικά δεδομένα.
Από αυτά που ακούστηκαν στην ημερίδα διαπιστώσαμε πως και έχουμε και υψηλού επιπέδου επιστήμονες και πως ο κόσμος ενδιαφέρεται για το θέμα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πραγματικότητα και ποιοι οι μύθοι» ανέφερε ο κ. Τσάμης τονίζοντας πως για τέτοια θέματα ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται από τους γιατρούς και όχι από αναξιόπιστες πηγές όπως το διαδίκτυο.


Σημείωσε πως το θέμα του καρκίνου απασχολεί τη Μαγνησία και αναφέρθηκε στην επιδημιολογική μελέτη που θα διενεργηθεί μετά από πρωτοβουλία του Ιατρικού κόσμου της περιοχής και την ευαισθησία που έδειξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Βόλου.

Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως θα γίνει καταρχήν μια αναδρομική μελέτη με περιστατικά καρκίνου που μπορούν να αντληθούν από υπηρεσίες όπως το Νοσοκομείο ή το Ληξιαρχείο για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αν η περιοχή έχει αυξημένο καρκίνο σε σχέση με το παρελθόν και αν υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών καρκίνου στην περιοχή μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία ή την Ελλάδα. Όπως πρόσθεσε έχουν ήδη συγκεντρωθεί στοιχεία τα οποία θα επεξεργαστούν.
Ο ίδιος τόνισε πως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και πρωτοποριακό καθώς δεν γίνεται αλλού. «Δυστυχώς με τέτοιο οργανωμένο τρόπο και επιστημονικό στον οποίο μας βοηθάει η έδρα της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν γίνεται σε επίπεδο χώρας. Υπάρχει έλλειμα στο να έχουμε σωστά και πλήρη στοιχεία ως χώρα για να τα καταθέτουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ελπίζουμε στην πορεία αυτό να εξελιχθεί και σε μια προοπτική μελέτη για να μελετήσουμε περιπτώσεις καρκίνων στην περιοχή μας σε βάθος χρόνων για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα τους».

Στη σημερινή εκδήλωση, με την ευκαιρία της εορτής του Αγ.Λουκά του ιατρού, του οποίου η τίμηση γιορτάζεται αύριο, θα τελέστηκε αγιασμός και ευλογία του έργου όλων των υγειονομικών φορέων του νομού και καθαγιάστηκαν οι ιατρικές στολές.

Η τελετή του αγιασμού έγινε στο εκκλησάκι της Γλυκοφιλούσας. «Στον Ελλαδικό χώρο γίνεται για πρώτη φορά και ελπίζουμε να καθιερωθεί και να τελείται κάθε χρόνο. Δεν είναι τυπική εκδήλωση, αλλά ουσιαστική» ανέφερε ο κ. Γεωργαδάκης. .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το