Τοπικά

Ενήλικες πρόσφυγες από φέτος στο σχολείο – Θα φοιτήσουν στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Στα θρανία για να μάθουν τα ελληνικά και να αποκτήσουν γνώσεις, θα καθίσουν ενήλικες πρόσφυγες από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπου φοιτούν μαθητές από 18 ετών και άνω.
Πρόκειται για μια διαφοροποίηση στα όσα γνωρίζαμε εδώ και δύο χρόνια, όπου προσφυγόπουλα εντάχθηκαν στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση για να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής γλώσσας και των αξιών που εκπορεύονται από το σχολείο.
Για φέτος άλλωστε τα προσφυγόπουλα θα διδάσκονται στο 5ο Δημοτικό Βόλου.
Πλέον τα ελληνικά θέλουν να μάθουν και οι ενήλικες, καθώς αισθάνονται ότι το μέλλον διαμονής τους μάλλον έχει ορίζοντα την Ελλάδα και όχι κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας έχουν γίνει ήδη οι απαιτούμενες ετοιμασίες για την υποδοχή των πρώτων ενήλικων προσφύγων μαθητών που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
«Σε πρώτη φάση αναμένουμε να έρθουν στο σχολείο για να παρακολουθήσουν μαθήματα επτά ενήλικες πρόσφυγες από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα» τόνισε ο διευθυντής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Στέργιος Ταχούλας και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε όμως πως υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται. Υπολογίζουμε πως φέτος μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο μέχρι και 20 ενήλικες».
Το σχολείο στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου και το διδακτικό ωράριο ξεκινάει από τις 6.30 το απόγευμα.

Τι είναι, όμως αυτό που ωθεί τους ενήλικες να μάθουν την ελληνική γλώσσα; Ο διευθυντής απάντησε πως «οι ενήλικες βλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στην Ελλάδα και εδώ να ζήσουν με τις οικογένειές τους. Θέλουν να ενσωματωθούν και πιστεύουν ότι το διαβατήριο γι’ αυτό είναι να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Βέβαια εκτός από τα ελληνικά σταδιακά θα μάθουν και μια τέχνη, καθώς το σχολείο προφέρει μεγάλη ποικιλία ως προς τις ειδικότητες και την απόκτηση μιας κατάρτισης».
Οι εγγραφές στο σχολείο συνεχίζονται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ταχούλα οι μαθητές φέτος αναμένεται να ανέλθουν στους 370. Πολλοί είναι οικογενειάρχες και με επαγγελματική δραστηριότητα οι οποίοι κάθονται ξανά στα θρανία, γιατί θέλουν να εξελιχθούν στις τεχνικές γνώσεις που τους είναι απαραίτητες για το υπόλοιπο του εργασιακού βίου.
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι μαθητές που, επειδή μπορεί να βρουν μια εργασία, ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν και τις σχολικές υποχρεώσεις.
«Οι μαθητές μας είναι «ήρωες», καθώς από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ είναι σε ένα συνεχές τρέξιμο από τη δουλειά στο σχολείο. Χρειάζεται μεγάλη θέληση για να το καταφέρει κάποιος» τόνισε με νόημα ο κ. Ταχούλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το