Τοπικά

Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας με διαρκή συνεργασία – Οι «μονομάχοι» για την ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας μιλούν στη «Θ»

Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με δράσεις, άλλες πρωτοβουλίες και προσπάθεια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αγκαλιάσουν την πολιτική, επιφέροντας πλήγμα στη λεγόμενη απολιτίκ στάση είναι από τα βασικά μελήματα των δύο υποψηφίων για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας Απόστολου Κουταρέλου και Θανάση Σούκια. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών και οι δύο μιλούν στη «Θ» σχολιάζοντας μάλιστα και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Απ. Κουταρέλος

 

Ο Θαν. Σούκιας

Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να διεκδικήσετε την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας;

Α.Κ.: Η τριβή μου με την πολιτική, αν και υπήρχε ως «μικρόβιο» στην οικογένεια, ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010 ως φοιτητής του τμήματος Δασολογίας του Α.Π.Θ.. Κατείχα ενεργό ρόλο στα φοιτητικά δρώμενα της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς διετέλεσα πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών και μέλος της γραμματείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης. Πλέον ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου και αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της καθημερινότητας καθώς, λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, συναναστρέφομαι με δεκάδες ανθρώπους καθημερινά, διεκδικώ την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας γιατί επιθυμώ να συμβάλλω στην επίλυση όλων εκείνων που μας προβληματίζουν, ενώνοντας τη φωνή μου με την Οργάνωση που παραδοσιακά έχει «φωνή».

Θ.Σ.: Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις σκέψεις μου και τις προτάσεις μου, όπως και να τοποθετηθώ δημόσια για τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης προέδρων Νομαρχιακών Επιτροπών και Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ. Θέλω να προσφέρω! Έτσι αντιλαμβάνομαι, ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε εμείς οι νέοι με την πολιτική. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολούμαι με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Προτίμησα, από τότε, να είμαι με αυτούς που δραστηριοποιούνταν για το Ίδρυμα, το πτυχίο και τις σπουδές τους και όχι να κρίνω από τον καναπέ και να λέω ότι όλοι είναι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ευτυχώς! Η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια (ειδικά από το Συνέδριο Επανίδρυσής της και μετά), αποδεικνύει καθημερινά τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να λειτουργούν οι πολιτικές νεολαίες. Επιζητώ, λοιπόν, μία ΟΝΝΕΔ ανοιχτή στην κοινωνία και θα είμαι εγγυητής γι ´αυτό την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Για ποιον λόγο να σας εμπιστευτεί ένα μέλος της νεολαίας της Ν.Δ.;

Θ.Σ.: Με νέες και νέους από κάθε περιοχή της Μαγνησίας, συνδιαμορφώνουμε εδώ και μήνες, θέσεις και προτάσεις για όλα τα όργανα της οργάνωσης. Για τη ΜΑΚΙ, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και για τομείς όπως το περιβάλλον, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον εθελοντισμό, την πολιτικοποίηση της ΟΝΝΕΔ κ.ο.κ.
Με αυτό τον τρόπο θέλουμε, από την αρχή, να δείξουμε τη διαφορά νοοτροπίας που μας αντιπροσωπεύει, αλλά και προσδοκούμε να εμφυσήσουμε σε ολόκληρη την ΟΝΝΕΔ.
Θα ήταν άδικο αν καπηλευόμουν όλα αυτά τα παιδιά.
Οπότε, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, ενεργοί στην κοινωνία, που μείναμε στα χωριά μας και στην πόλη μας και δουλεύουμε εδώ και, που προσπαθούμε, όλη αυτή την ενέργειά μας να τη μεταδώσουμε στις τάξεις της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας!

Α.Κ.: Επειδή είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας, με επαγγελματική δραστηριότητα και ειλικρινή πρόθεση να προσφέρω. Εργάζομαι από τα εφηβικά μου ακόμη χρόνια, αλλά και ως φοιτητής. Τα τελευταία τρία χρόνια διατηρώ δική μου επιχείρηση την οποία «έστησα» και αναβαθμίζω διαρκώς μόνος μου. Η ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία, η συνδικαλιστική μου δράση από τα φοιτητικά μου χρόνια ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και οι θέσεις που υπηρέτησα, καθώς επίσης και η επαγγελματική μου πορεία των τελευταίων χρόνων ως ελεύθερος επαγγελματίας, που βιώνει και αντιμετωπίζει με πείσμα τα προβλήματα της καθημερινότητας, πιστεύω ότι είναι τα εχέγγυα ώστε να με εμπιστευτεί κάποιος για τη θέση την οποία διεκδικώ.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στο πλαίσιο του ανοίγματος στην τοπική κοινωνία, καθώς πέρα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αρκετοί αναφέρουν ότι η ΟΝΝΕΔ δεν βρίσκεται σε σύνδεση με την τοπική κοινωνία;

Α.Κ.: Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι εύκολο σαν φράση, δύσκολο σαν πράξη, αλλά πρέπει να γίνει και θα γίνει. Η ΟΝΝΕΔ οφείλει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία. Και ο τρόπος είναι να βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με επαγγελματικά και τεχνικά επιμελητήρια, αθλητικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά ιδρύματα, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και γενικότερα με οποιονδήποτε παραγωγικό τομέα. Η ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας που εγώ επιθυμώ να υπηρετήσω είναι μια Οργάνωση που θα βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, σε συνεχή επαγρύπνηση και θα διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά.

Θ.Σ.: Εξ αρχής, με την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου, δήλωσα ότι ο ρόλος μας πρέπει να είναι αντισυμβατικός και ριζοσπαστικός.
Αυτή την ΟΝΝΕΔ θέλουμε.
Με αρχή τον εθελοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα της οργάνωσης και, με πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιήσουν ολόκληρη την κοινωνία, θα επιδιώξουμε, η ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας, να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Χαίρομαι που η ερώτησή σας, αναφέρει την πρότασή μου για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό!

Η ενασχόληση με την πολιτική για αρκετούς νέους ανθρώπους σημαίνει ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων και γενικά υπάρχει μια απέχθεια σε πολλούς αναφορικά με την πολιτική. Υπάρχει δυνατότητα ανατροπής αυτής της κατάστασης;

Θ.Σ.: Είναι στο χέρι μας και θεωρώ, ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θέλω να είμαι ειλικρινής όμως.
Πάντα χρειάζεται και η αυτοκριτική.
Σε καμία περίπτωση δεν οφείλει η ΟΝΝΕΔ να απολογηθεί για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά οφείλει να επισημάνει τα λάθη και τις αστοχίες από όπου και αν προέρχονται.
Πάρα ταύτα, η «απολιτίκ πολιτική» (αν μπορούμε να δώσουμε έναν τέτοιο όρο), είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Στόχος και σκοπός μας πρέπει να είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων ανθρώπων που θα ασχοληθούν με την κοινωνία των πολιτών.

Α.Κ.: Είμαστε εμείς οι ίδιοι που πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την αντίληψη, η οποία καθιερώθηκε εν γένει για επί μέρους όμως περιπτώσεις, αλλά πάντως όχι άδικα. Τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πως άνθρωποι πλούτισαν μέσα από την πολιτική. Ωστόσο αυτό το ανέλαβε η δικαιοσύνη. Η κοινωνία έχει άλλο ρόλο και αυτός εκφράζεται κριτικά μέσω της ψήφου. Η απέχθεια που προκλήθηκε εξ αιτίας κάποιων καταχρηστικών φαινομένων, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να απομακρύνει εμάς τους νέους από την πολιτική, αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να μας πεισμώσει. Προσωπικά, είμαι κάθετα απέναντί σε όσους εκμεταλλεύονται την πολιτική για να ικανοποιήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Η πολιτική για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και οποιοσδήποτε τη χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος δεν αξίζει να είναι στην πολιτική σκηνή. Και δυστυχώς η αποχή και η αδιαφορία λόγω «αποστροφής» ανοίγει την πόρτα σε πολιτικούς τυχοδιώκτες. Τέλος όσον αφορά στην ανατροπή της τάσης των «απολιτίκ» θα πω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά σαφώς θα χρειαστεί πολλή δουλειά και θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να αποδείξει στους νέους ότι όντως είναι διαφορετική. Πιστεύω στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να δείχνουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία. Πιστεύετε πως λόγω των εξελίξεων στο ποδόσφαιρο και το μεταναστευτικό υπάρχει κίνδυνος για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης το επόμενο χρονικό διάστημα;

Α.Κ.: Σας απαντώ ξεκάθαρα. Όχι. Στους επτά μήνες που προηγήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μας κλήθηκαν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και τα κατάφεραν. Η κυβέρνηση εργάστηκε με αφοσίωση και προγραμματισμό καταγράφοντας ήδη σημαντικές επιτυχίες. Στην εξωτερική πολιτική η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ηγέτιδα δύναμη και κρίσιμος παίκτης στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Στην οικονομία η αποδοχή του 15ετούς ομολόγου αποτέλεσε την πιο ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Στο ζήτημα της ασφάλειας η αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας και η στήριξη των Σωμάτων Ασφαλείας φέρνει τα πρώτα απτά αποτελέσματα με συλλήψεις τρομοκρατών. Η ασφάλεια επιστρέφει. Με οδηγό την ίδια αποφασιστικότητα η κυβέρνηση θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και στα ζητήματα που αναφέρατε. Στο θέμα του ποδοσφαίρου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλίες και βγήκε μπροστά χωρίς χρονοτριβή. Ακόμα και στο προσφυγικό, οι όποιες παραλείψεις διορθώθηκαν τάχιστα με τη σύσταση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τις πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας. Τα πλωτά φράγματα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως το Αιγαίο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Όλα τα παραπάνω λοιπόν μόνο εμπιστοσύνη μπορούν να εμπνέουν στους πολίτες.

Θ.Σ.: Απολύτως κανένας κίνδυνος! Η στιβαρή αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών θεμάτων από τους αρμόδιους υπουργούς, σύμφωνα με τις εντολές και τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, εγγυώνται τον καλύτερο δυνατό χειρισμό!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το