Πολιτισμός

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα μικρά μουσεία – Εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος τους

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου, στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να λειτουργήσουν τα μικρά μουσεία ώστε να είναι βιώσιμα, ενώ τονίστηκε ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος τους για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Την επετειακή εκδήλωση διοργάνωσαν το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, που έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).
Στην εκδήλωση τιμήθηκε η δρ. Ασπασία Λούβη, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Δίκτυο των Μουσείων του ΠΙΟΠ, μιας και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM για φέτος επέλεξε ως τιμώμενο το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η οποία όμως δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών».

Η ιστορικός κ. Ιουλία Πεντάζου, η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό ψηφιακών εφαρμογών με πολιτιστικό περιεχόμενο για διάφορους χώρους και χρήσεις, ήταν ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάπτυξη μικρών, τοπικών μουσείων».
Η ίδια ανέφερε πως συζητήθηκαν διάφορες θεματικές και κυριάρχησε το ζήτημα της βιωσιμότητας των μικρών μουσείων, όχι μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά και μέσα από προβληματισμούς για το πώς μπορούν να ενταχθούν και να λειτουργήσουν στην τοπική κοινωνία.
«Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το κοινό των μουσείων γενικότερα είναι οι εκπαιδευτικές κοινότητες, τα σχολεία δηλαδή, και συζητήθηκε το πώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να ζωντανέψουν τα μικρά μουσεία. Επίσης ένα άλλο θέμα που απασχόλησε ήταν τι είναι θεματικό μουσείο, γιατί τα μικρά μουσεία είναι κυρίως θεματικά και αφιερωμένα σε συγκεκριμένες όψεις που συνδέονται με την τοπική κοινωνία» σημείωσε η κ. Ιουλία Πεντάζου.

Όσον αφορά στον ρόλο των μικρών μουσείων η ίδια επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. «Τα μικρά μουσεία μπορούν να γίνουν η αφορμή για να συντηρηθούν και να αναβιώσουν διάφορες όψεις του παρελθόντος, που συνδέονται με τη ζωή της πόλης, την εργασία, την οικονομία, την ανάδειξη του τρόπου ζωής. Και είναι ένας τρόπος να ξανασκεφτούμε το παρελθόν μας και να επιτρέψουμε στα υλικά τεκμήρια του παρελθόντος να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία και να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου» τόνισε.
Η ίδια σημείωσε τέλος ότι τα μικρά μουσεία πρέπει να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στον χώρο, να συμμετέχουν σε δίκτυα επικοινωνίας μέσα στην πόλη, αλλά και εκτός πόλης και σε προγράμματα, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ πρέπει να ανανεώνουν συνεχώς το περιεχόμενό τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το