Τοπικά

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση των Ιώνων χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Σε δύο ιστορικά γεγονότα, τη Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφτηκε στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 και τις εκλογές της 1ης/14ης Νοεμβρίου που αποδείχθηκαν καθοριστικές, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, με θέμα «Η Ελλάδα στη Σμύρνη-100 χρόνια (1919-2019)», στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2019».


Η πρόεδρος των «Ιώνων» κ. Άννα Πετσιάβα τόνισε η εκδήλωση αφιερώνεται σε δύο κομβικά και σημαντικά γεγονότα, που έχουν σφραγίσει την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, τα οποία συνδέονται με την προσωπικότητα ενός μεγάλου πολιτικού άντρα, του Ελευθερίου Βενιζέλου.

«Οι «Ίωνες» είναι πάντα στην επικαιρότητα. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως θέλουμε να ζωντανέψουμε την ιστορική μνήμη των γεγονότων αυτών. Στις 2 Μαΐου 1919 έγινε η απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην προκυμαία της Σμύρνης, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μεγάλης ιδέας» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Μιχάλης Μωραϊτίδης επισήμανε ότι «το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών, που δεν επικυρώθηκε, με την οποία φαινόταν για πρώτη φορά να ενσαρκώνεται το όραμα της «Ελλάδας των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Μια συνθήκη, η οποία τελικά είναι μάταιη και εύθραυστη, ακριβώς διότι δεν επικυρώνεται ούτε από το ελληνικό κοινοβούλιο, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, που επιφέρουν οι βουλευτικές εκλογές της 1ης/14ης 1920, όπου ο Βενιζέλος θα ηττηθεί χωρίς καν να εκλεγεί βουλευτής, την επιστροφή των αντιβενιζελικών και του βασιλέως Κωνσταντίνου μετά από ένα δημοψήφισμα και βεβαίως την αντιστροφή των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που εξαρχής ήταν αρνητικές, απέναντι στο μικρασιατικό ζήτημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συνθήκη των Σεβρών ήταν πολύ σημαντική δεδομένου ότι τα 4/5 των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ουσιαστικά εξαφανίζονταν, αλλά αναθεωρήθηκε εξαιτίας ακριβώς των αντικρουόμενων συμφερόντων της Γαλλίας κατά κύριο λόγο και της Ιταλίας από τη Συνθήκη της Λωζάνης.


«Η Συνθήκη των Σεβρών ήταν χρήσιμη. Ένα σχηματικό παράδειγμα είναι ότι από την Ελλάδα της Μελούνας περνούμε στην Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, έστω και σε σχηματικό επίπεδο, δηλαδή χωρίς να εφαρμοστεί εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων, των ξένων δυνάμεων, των εξελίξεων, της λάθους διαχείρισης, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του, του πώς διαχειρίζεται κανείς τα πράγματα. Δεδομένου ότι λείπει ο πολιτικός νους και προτάσσεται το στρατιωτικό σε σχέση με το διπλωματικό και του γεγονότος ότι πλέον η διπλωματία δίνει τη θέση της στο στρατιωτικό. Έχουν χαθεί τα διπλωματικά και τα οικονομικά ερείσματα, η Ελλάδα πλέον είναι μόνη της, ελεύθερη να κάνει έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, χωρίς την υποστήριξη ούτε της Αγγλίας ούτε της Γαλλίας ούτε κανενός, οπότε είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Μιχάλης Μωραϊτίδης.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ερευνητής κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, ο οποίος παρουσίασε και το «Ημερολόγιο 2020» της Εστίας, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» κ. Θανάσης Σαμαράς. Η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου κ. Κική Δανιηλίδου διάβασε σχετικά αποσπάσματα και μαρτυρίες και η εκδήλωση έκλεισε με προβολή βίντεο του Δημήτρη Θωμαδάκη με τίτλο «Εμβατήριο της Σμύρνης σε δύο εγγραφές, το 1908 και το 2003».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το