Τοπικά

Ενδιαφέρον για εξαγωγές βιολογικής ελιάς – Ικανοποιητική η φετινή παραγωγή με ποιοτικό καρπό στο Πήλιο

Η ζήτηση από το εξωτερικό για την βρώσιμη ελιά και κυρίως για αυτή που προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες φαίνεται πως θα αποφέρει «καρπούς» φέτος στους παραγωγούς του Πηλίου που διανύουν μια αποδοτική χρονιά. Την ικανοποίησή του για την παραγωγή εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου-Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης.
«H παραγωγή είναι πολύ καλή. Έχουμε μία καλή και ποιοτική χρονιά μέχρι στιγμής» δήλωσε στη «Θ» επισημαίνοντας πως φέτος δεν υπάρχει πρόβλημα με τον δάκο όπως το καλοκαίρι του 2018.

«Μέχρι στιγμής δεν είχαμε δακοπροσβολή και όπου εμφανίστηκε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, ενεργήσαμε άμεσα ως φορέας υλοποίησης της δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα καλό και ποιοτικά καθαρό προϊόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης ενώ σημείωσε πως οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος ήταν ευεργετικές για την παραγωγή.
Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι ο Συνεταιρισμός στοχεύει περισσότερο στον καρπό και λιγότερο στο λάδι, τονίζοντας ότι φέτος υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση για τη βρώσιμη ελιά και κυρίως για τη βιολογική. Πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον είναι κυρίως για εξαγωγές αλλά και για Έλληνες με τους οποίους συνεργάζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου.
Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας έχουν ήδη ενταχθεί πολλοί παραγωγοί στο Νότιο Πήλιο.
«Οι πελάτες μας και οι εξαγωγείς ενδιαφέρονται για τη βιολογική ελιά και κυρίως για την πράσινη ελιά. Αυτό που μας ικανοποιεί τη φετινή χρονιά είναι ο καλός καρπός. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, καθώς βρισκόμαστε έναν μήνα πριν τη συγκομιδή» ανέφερε. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, στις ποτιστικές περιοχές, θα αρχίσει η συγκομιδή της πράσινης ελιάς.

Πέρυσι η παραγωγή ελιάς ήταν σχεδόν μηδενική καθώς καταστράφηκε από την δακοπροσβολή και από το γλοιοσπόριο. Ελάχιστες ήταν και οι ποσότητες που έγιναν λάδι.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Διανελλάκης στοχεύει να επαναφέρει το θέμα διεκδικώντας να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. «Δυστυχώς οι προσδοκίες μας για αποζημίωση από την προηγούμενη κυβέρνηση εξανεμίστηκαν, αλλά σχεδιάζουμε μετά το Δεκαπενταύγουστο μια συνάντηση με τους τοπικούς βουλευτές και το υπουργείο. Θέλουμε να πιέσουμε για να επαναφέρουμε ξανά το θέμα που απογοήτευσε χιλιάδες παραγωγούς στο Πήλιο και η Μαγνησία. Πρέπει να αποζημιωθούν».
Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων βασίζεται κατά 80% στην ελιά και στο λάδι.
Φέτος η παραγωγή ανά περιοχές βρίσκεται στο 50-60% των δυνατοτήτων των ελαιοδέντρων. «Ευελπιστούμε σε εκατοντάδες τόνους, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να διακινήσουμε πάνω από 2.000 τόνους βρώσιμης ελιάς από τους παραγωγούς της Μαγνησίας» σημείωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί πρέπει να ανταποκριθούν στον Συνεταιρισμό, καθώς τα ενεργά μέλη δεν ξεπερνούν τα 500 ενώ εγγεγραμμένα είναι 2.500 χιλιάδες μέλη.
«Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα έχουμε μια καλή προσέλευση των παραγωγών καθώς οι τιμές φαίνεται ότι θα είναι ικανοποιητικές. Οι τιμές σε συνδυασμό με την καλή παραγωγή θα δώσουν στον Συνεταιρισμό τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε οικονομικά και στις υποχρεώσεις που έχουμε στους πελάτες και στου εξαγωγείς».

Δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές των παρακάτω περιοχών ότι κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και δόθηκε εντολή διενέργειας δολωματικού ψεκασμού.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν στη Γαύριανη από τις 9 έως 11 Αυγούστου, σε περιοχές της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Θεοδώρων από 9 έως 13 Αυγούστου, ενώ στην Τοπική Κοινότητα Κεραμιδίου θα ψεκαστούν οι περιοχές Καμάρι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Ιωάννης, Πηγάδια, Σαμαρά και Αγριελιά και Λάκες από 10 έως 13 Αυγούστου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το