Τοπικά

Ένας Βολιώτης ο κατασκευαστής του πλυντηρίου ρούχων για αστέγους “Θ”

Σ02 Φ1 ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από την αποφοίτησή του από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο γνωρίζει ήδη τις δυσκολίες της σύγχρονης Ελλάδας των μνημονίων και της φτώχειας μέσα από την υλοποίηση του πρότζεκτ που σχεδίασε και σχετίζεται με το πλυντήριο ρούχων για αστέγους.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο στην οποία προχώρησε ο Βολιώτης στην καταγωγή Θανάσης Σπηλιόπουλος σε συνεργασία με άλλα τέσσερα άτομα.
Ο 23χρονος Θανάσης μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου το πρόβλημα των αστέγων είναι έντονο και εμφανές σε κεντρικούς δρόμους. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο άρχισε να καλλιεργεί την ιδέα του, να την μορφοποιεί και τελικά από τον περασμένο Απρίλιο είναι σε πλήρη εφαρμογή.
Το Ithaca είναι ένα πλυντήριο ρούχων για αστέγους. Κατασκευαστής και πρότζεκτ μάνατζερ του Ithaca είναι ο Θανάσης Σπηλιόπουλος ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο αποφοίτησε από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην Στρατηγική και τους Ανθρώπινους Πόρους.
Η όλη εφαρμογή στηρίζεται σε μια κινητή μονάδα, δηλαδή ένα βαν το οποίο περιλαμβάνει δύο πλυντήρια και δύο στεγνωτήρια οκτώ κιλών το καθένα, και έχει υποστεί μια μετατροπή για να μπορεί να συνδέεται σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με μια πρίζα και μια παροχή νερού για να εξυπηρετεί τους αστέγους.
«Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει 300 πλύσεις ρούχων σε αστέγους Το ξεκινήσαμε πιλοτικά για τρεις φορές την εβδομάδα και πλέον στοχεύουμε να το κάνουμε καθημερινά, καθώς η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ενώ θα μπορέσουμε να απασχολήσουμε κάποια άτομα σε μόνιμη βάση. Μάλιστα κάποιοι από τους εργαζόμενους θα μπορούν να προέρχονται και από τους ωφελούμενους αστέγους» τόνισε ο Θανάσης Σπηλιόπουλος που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Πήλιο και ειδικότερα στην Άνω Γατζέα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στην ομάδα είμαστε πέντε άτομα που δουλεύουμε εθελοντικά σε όλο το πρότζεκτ και συνεργαζόμαστε αρμονικά. Από την όλη δράση δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος για εμάς. Είμαστε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ξεκινήσαμε την όλη δράση για να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο στην Ελλάδα του σήμερα. Από την όλη δράση έχουμε λάβει πολύτιμη εμπειρία και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε. Στην ομάδα δραστηριοποιούνται άτομα με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο γα την κάλυψη όλων των αναγκών που προκύπτουν. Παράλληλα υπάρχει μια ομάδα εθελοντών αποτελούμενη από 20 άτομα που υποστηρίζουν το έργο της κινητής μονάδας ανά βάρδια».
Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους αστέγους και η εφαρμογή λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και δεύτερη κινητή μονάδα.

Σ2 Φ2

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το