Τοπικά

Ένας στους τέσσερις Βολιώτες πάσχει από υπέρταση

IMG_20150516_101344

Ένας στους τέσσερις Βολιώτες πάσχει από υπέρταση, όπως απέδειξαν οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου. Εξετάστηκαν 187 άτομα και στα 44 βρέθηκε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωϊ και ολοκληρώθηκαν στις 2 το μεσημέρι. Μόλις λειτούργησε το περίπτερο της ελληνικής εταιρείας υπέρτασης και στο τραπέζι τοποθετήθηκαν τα πιεσόμετρα, δέκα άτομα έσπευσαν αμέσως να εξεταστούν.

Οι δωρεάν μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας υπέρτασης και η καμπάνια διοργανώθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η ελληνική εταιρεία υπέρτασης επισήμανε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ότι  δύο νέα προβλήματα καταγράφει η επιστημονική κοινότητα, στο ζήτημα της υπέρτασης: πρώτον «η πίεση έχει μεταφερθεί σε μικρές ηλικίες», λόγω κακής διατροφής και παχυσαρκίας, και δεύτερον η πρόσβαση των ασθενών στο Σύστημα Υγείας, καθίσταται προβληματική. Επιπλέον αυξάνονται τα ποσοστά των ασθενών που φτάνουν μπροστά στο γιατρό και «διαπραγματεύονται τη φαρμακευτική τους αγωγή, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή στα φάρμακα».

Το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται μια μικρή βελτίωση σχετικά με τα ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζονται ικανοποιητικά, δυστυχώς, όμως η υπέρταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη και επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς, και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης Στέλλα Δούμα, καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ και διευθύντρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, κατά μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται και στους γιατρούς, οι οποίοι μόνο σε ποσοστό 25% αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υπέρταση. Και στους ίδιους τους ασθενείς, όμως, που γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση τα ποσοστά συμμόρφωσης δεν είναι ικανοποιητικά, καθώς μετά από ένα χρονικό διάστημα σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή, ή ξεχνούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης, σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων και γι’ αυτό θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα απαραίτητη η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση, το 1/3 των ενηλίκων και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων.

Εθελοντική ομάδα δημιουργείται στο Νοσοκομείο

Στη διαχείριση κρίσεων, κινδύνων και έκτακτων αναγκών θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί το προσωπικό το Νοσοκομείου Βόλου, καθώς άμεσα ξεκινά από το Ίδρυμα Νεολαίας και διά Βίου Μάθησης ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσα τέτοιες δράσεις επιχειρείται αφενός η εκπαίδευση των εργαζομένων και των γιατρών αφετέρου η δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε μια έκτακτη κατάσταση.

Από τη φύση του το Νοσοκομείο βρίσκεται συνεχώς σε μια έκτακτη κατάσταση για την θεραπεία των ασθενών. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα γεγονότα που σηματοδοτούν μια έκτακτη κατάσταση και στα οποία χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό.

Γι’ αυτό το λόγο στο Νοσοκομείο θα υλοποιηθεί εντός ημερών ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών με την ονομασία «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».

Το πρόγραμμα στοχεύει   στην εκπαίδευση εθελοντών για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί από το Γραφείο Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου, ενώ η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος ενθαρρύνει την όλη ενέργεια έχοντας συνδράμει για την υλοποίηση του προγράμματος.

Βασικές θεματικές ενότητες είναι οι εξής: Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Στρατηγικές λύσης προβλήματος/Λήψης απόφασης – Διαχείριση πληροφορίας – Λειτουργία σε ομάδες – Ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων – Διαχείριση πανικού, Πυρκαγιές – Πλημμύρες – Ακραία καιρικά φαινόμενα, Σεισμοί – Διασώσεις, Θαλάσσια ναυτικά ατυχήματα – Προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, Πρώτες βοήθειες – Διαχείριση καταυλισμών, Εθελοντική δράση Πολιτικής Προστασίας

Από το 2001, οπότε άρχισε να λειτουργεί το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 8500 εθελοντές σε 210 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2.500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

Γίνεται σαφές πως με την εκπαίδευσή του το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου θα έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική υποδομή για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 100 ώρες και θα πραγματοποιείται εκτός ωραρίου εργασίας.

Η προϊσταμένη του Γραφείου Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μαίρη Ζήγρα ανέφερε πως στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του γραφείου έχουν πραγματοποιηθεί ενδιαφέρουσες δράσεις, προγράμματα και σεμινάρια, που συμβάλλουν στην πολύπλευρη επιμόρφωση του προσωπικού.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Γραφείου Εκπαίδευσης και εργαζόμενος στη ΜΕΘ κ. Κώστας Τράγαλος υπογράμμισε πως στο Νοσοκομείο επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εθελοντική ομάδα από εκπαιδευμένα άτομα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση μια κρίσης ή έκτακτης ανάγκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το