Πολιτισμός

Ένας “ψυχικός” χάρτης της Αθήνας το βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου που παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο 

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου με τίτλο «Περπατώντας στην Αθήνα», στο οποίο ο συγγραφέας φωτογραφίζει ιστορικά και άγνωστα κτίρια της πόλης, καταθέτοντας την προσωπική ματιά του. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Εύβοιας και Κεντρικής Ελλάδας και του βιβλιοπωλείου Η Πένα.

Ο κ. Νίκος Βατόπουλος ανέφερε ότι «το βιβλίο αποτελείται από μία επιλογή κειμένων της κυριακάτικης στήλης μου στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Πτυχές», στην οποία παρουσιάζω κάθε εβδομάδα μία περιήγηση στις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να επικοινωνήσω στο κοινό την αθέατη πόλη και αυτά που συνήθως δεν παρατηρούμε εύκολα».
«Κάθε φορά είναι μία μοναχική περιπλάνηση, την οποία τεκμηριώνω φωτογραφικά και τη γράφω με έναν τρόπο και αρχιτεκτονικό, αλλά και πολύ προσιτό. Κυρίως με ενδιαφέρει το βίωμα, να δανείσω ένα βλέμμα στον αναγνώστη για να ανακαλύψει το αστικό περιβάλλον και να συνδεθεί μαζί του και όχι να δώσω στεγνές πληροφορίες» συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.
Στο βιβλίο αναφέρονται 40 διαδρομές και είναι μία επιλογή από 300 σημειώματα που έχει κάνει έως τώρα: «Είναι μία πρώτη δοκιμή, για την οποία υπήρχε ανταπόκριση και μπορεί να συνεχίσουμε» επισήμανε ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα είναι μία ανεξερεύνητη πόλη και πολλοί από τους κατοίκους της δεν μπαίνουν στον κόπο να την ανακαλύψουν: «Αυτό ίσως είναι ένα κίνητρο για εμένα για να συνεχίσω αυτό που κάνω. Διαπιστώνω σταδιακά ότι υπάρχει κόσμος έτοιμος να ακολουθήσει ή να δανείσει τις αναμνήσεις του. Μετά τη δημοσίευση άρθρων επικοινωνούν μαζί μου άνθρωποι που είχαν ζήσει στα σπίτια αυτά, μου λένε πώς ήταν μέσα, τις αναμνήσεις τους, ποιος το έκτισε και έτσι συμπληρώνεται ένα παζλ. Το αποτέλεσμα είναι ένας ψυχικός χάρτης της Αθήνας» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αδαμάκης, αρχιτέκτονας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι «η στήλη που επιμελείται ο Ν. Βατόπουλος παρουσιάζει ψήγματα του αστικού ιστού, που στην πορεία του χρόνου εκλείπουν. Γράφει με έναν τρόπο, χωρίς στυγνό ακαδημαϊσμό, αλλά με γλαφυρότητα. Έτσι όχι μόνο ενημερώνει, αλλά διαπαιδαγωγεί».

Ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι «πρόκειται για μια συλλογή άρθρων από την «Καθημερινή», τα οποία αν τα δει κανείς στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά κάθε εβδομάδα, ανακαλύπτει μία πολύ όμορφη διαδρομή στην Αθήνα. Μπορεί κανείς να το δει και σαν ταξιδιωτικό οδηγό ανακάλυψης μίας Αθήνας που δεν είναι ορατή σε όλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το