Τοπικά

Ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας ανά μιάμιση ημέρα…

«Κόλαση η ζωή 40χρονης», «Κινδυνεύω, ανέφερε στο Αυτόφωρο 30χρονη», είναι μερικοί από τους τίτλους των ειδήσεων των τελευταίων ημερών, με αφορμή επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, που και φέτος καλά κρατεί.

Παρ’ ό,τι έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία και τον εγκλεισμό, με τις συνέπειές τους, τα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν πολλά και μάλιστα πλέον δεν αφορούν ως επί το πλείστο συζύγους, αλλά και παιδιά, που έρχονται σε σύγκρουση με τους γονείς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, το πρώτο πεντάμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας 89 επεισόδια, ενώ συνολικά στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 248. Τα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας στη Μαγνησία είναι περισσότερα αναλογικά απ’ την υπόλοιπη Θεσσαλία. Δηλαδή σε διάστημα 150 ημερών φέτος είχαμε 89 επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, που σημαίνει ότι ανά μιάμιση ημέρα περίπου είχαμε και ένα συμβάν (18 επεισόδια τον μήνα)…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2022 έγιναν 200 καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας, αριθμός που με τους ρυθμούς που σημειώνονται φέτος, αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχαν σχηματιστεί μόλις 135 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή, με την άνοδο να αγγίζει το 50% (48,15%) σε μόλις 12 μήνες. Θεωρείται πάντως πως περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν επικοινωνήσει με την τηλεφωνική γραμμή 15900, ζητώντας βοήθεια από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Ο αριθμός των 89 περιστατικών ίσως να μην απηχεί την πραγματική διάσταση του θέματος της ενδοοικογενειακής βίας.

Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες έγγαμες, άνεργες, που αντιμετωπίζουν συνήθως λεκτική ή ψυχολογική βία από τους συζύγους τους. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ένα μόνο μέρος του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν φθάνουν στο Αστυνομικό Τμήμα, πόσο μάλλον στις δικαστικές αίθουσες. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους συζύγους τους ή τους εν διαστάσει συζύγους τους. Είναι η λεγόμενη «αόρατη» βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Στα πινάκια του Πλημμελειοδικείου Βόλου υπάρχουν προς συζήτηση υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε διάφορες μορφές, που πλέουν τείνουν να λάβουν τη μορφή «πλημμύρας»… Δεν υπάρχει δικάσιμος χωρίς υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας… Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, καθηγητές, ακόμη και ιερείς καταγγέλλονται για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας…

Παράλληλα η γραμμή 15900 του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται χιλιάδες κλήσεις καθημερινά. Μία στις τρεις γυναίκες (32%) έχει πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης από στενό σύντροφο, 8 στις 10 γυναίκες που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900 της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία οι γυναίκες που απευθύνονται σε συμβουλευτικά κέντρα, είναι έγγαμες σε ποσοστό 66,75%, σε διάσταση 16,62% και χήρες 1,30%. Η επαγγελματική κατάσταση κακοποιημένων γυναικών είναι άνεργες σε ποσοστό 56,69%, σε κακή οικονομική κατάσταση 43,31% και σε μέτρια οικονομική κατάσταση 41,72%. Το μορφωτικό τους επίπεδο είναι Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε ποσοστό 30% και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 30%. Το είδος βίας είναι λεκτική ή ψυχολογική σε ποσοστό 56%, σοβαρότερες μορφές βίας 3,6% και εξαναγκασμός σε σεξουαλική επαφή 3,5%. Στο 82% των περιπτώσεων ο θύτης είναι ο σύζυγος του θύματος, στο 12% ο σύντροφος και σε μικρότερα ποσοστά άτομο του στενού οικογενειακού κύκλου της γυναίκας. Σημειωτέον ότι τα αποτελέσματα των ερευνών βασίζονται στα θύματα που έχουν απευθυνθεί στα κέντρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το