Τοπικά

Ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς τουρίστες: Απόγνωση στους ξενοδόχους – Αντιδράσεις στην εστίαση για τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα για την εστίαση έρχονται σε μια στιγμή που ο κλάδος δεν έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμη και σήμερα 4 στα 10 καταστήματα δεν έχουν ανοίξει. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις τουριστικές περιοχές του νομού λόγω έλλειψης τουριστικού ρεύματος, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις τουριστικές μονάδες, με τους ξενοδόχους να διαμαρτύρονται πως δεν έχουν λάβει στήριξη.
Ο πρόεδρος της εστίασης στον Βόλο κ. Στεφάνου κρίνει ως ανεδαφικό τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και καφέ στους κλειστούς χώρους.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πρόχειρα, ανεδαφικά και στην πράξη δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Όπως λέει, δεν υπάρχει δικαίωμα στην επιλογή από την πλευρά των καταστηματαρχών, ενώ κρίνει από δύσκολο έως αδύνατο οι καταστηματάρχες να μπορούν να ελέγξουν στην πράξη, ποιος είναι και ποιος όχι εμβολιασμένος ή φέρει αρνητικό τεστ.
Από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μεικτό σύστημα που προβλέπει τη λειτουργία κλειστών χώρων για αμιγώς εμβολιασμένους και «μεικτούς» χώρους στους οποίους θα μπορούν να βρίσκονται και μη εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητικό τεστ. Κίνητρο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιλέξουν και θα δηλώσουν ποιο μοντέλο λειτουργίας επιθυμούν, είναι οι αυξημένες χωρητικότητες.

Αν και οι επιχειρήσεις εστίασης με κλειστούς στεγασμένους χώρους παίρνουν το «πράσινο φως» επαναλειτουργίας, εν τούτοις καλούνται να αναλάβουν μια κοινωνική και πολιτική ευθύνη διαχωρισμού της πελατείας τους.
«Ό,τι κι αν επιλέξει κάθε επιχείρηση, θα στοχοποιηθεί από την πελατεία που είτε δεν θα αισθάνεται ασφαλής, είτε θα αισθάνεται αποκλεισμένη» σημειώνει.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που εντοπίζει είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας καταστηματάρχης επιλέξει να κάνει το κατάστημά του μόνο για εμβολιασμένους τη στιγμή που υπάλληλοί του είναι ανεμβολίαστοι».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «περίπλοκα» τα μέτρα και δυστοπικά και σημειώνει πως οι εστιάτορες δεν μπορούν να γίνουν «διαχειριστές προσωπικών δεδομένων», ενώ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το πώς θα πιστοποιείται η «ταυτότητα» του κάθε πελάτη.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι τζίροι είναι εξαιρετικά χαμηλοί και ταμείο γίνεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Καλοκαίρι χωρίς τουρίστες
Έλληνες και βαλκάνιοι θα στηρίξουν την τουριστική αγορά στη Μαγνησία, με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτουν. Τα ξενοδοχεία δέχονται περισσότερες ακυρώσεις από κρατήσεις λόγω της μεταβαλλόμενης με την πανδημία κατάστασης σε Ευρώπη και Ισραήλ, ενώ οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι είναι αυτοί που αναμένεται να σπεύσουν στο Πήλιο, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις.
Η τουριστική πράκτορας κ. Θέκλα Καμμένου τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι δυσκολότερο και από το περσινό.
Ο Ιούλιος θεωρείται ένας χαμένος μήνας και οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν, εάν θα δουλέψουν Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς μεταβάλλονται συνεχώς πρωτόκολλα στις ευρωπαϊκές χώρες και πτήσεις.
Οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία, ζητούν υιοθέτηση τριών στοχευμένων μέτρων και συγκεκριμένα την επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων και τον Ιούλιο, την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζομένους πλήρους απασχόλησης αλλά και τη δυνατότητα των εργαζομένων να λάβουν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα, με στόχο τη στήριξη των εταιρειών του κλάδου.

«Είμαστε παγιδευμένοι»
Με αυτή την φράση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέξανδρος Ευσταθίου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί το οποίο εξαρτάται σε ποσοστό 65% από τους Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι μέχρι τέλος Ιουλίου δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου οι ξενοδόχοι επένδυσαν τα χρήματα που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και επιχορηγήσεις προγραμμάτων όπως το «ΑΝΑΣΑ», στην επαναλειτουργία των ξενοδοχείων τους «και τώρα κάθονται και τα κοιτάνε» ενώ έχουν προσλάβει προσωπικό και θα πρέπει με μηδέν έσοδα να πληρώσουν μισθούς. Ο κ. Ευσταθίου που ζητεί την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για τη στοχευμένη ενίσχυση του κλάδου.
«Την επανεκκίνηση του τουρισμού μας, την έχουν κάνει οι ξενοδόχοι, οι εργαζόμενοι και με τη στήριξη των προμηθευτών μας… κανείς άλλος», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Λεβέντης. «Δεν έχουμε καμία στήριξη, δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ. Είναι απαράδεκτοι» είπε.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το