Αθλητισμός

Σε δύο ομίλους η Α’ ΕΠΣΘ;

Σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΣ Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης με θέμα τη διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας. Το «παρών» έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης και εκπρόσωποι των 17 σωματείων. Στο τραπέζι τέθηκε πρόταση για πρωτάθλημα δύο ομίλων (με εννέα και οκτώ ομάδες αντίστοιχα) και υπήρξαν σύλλογοι που αντέδρασαν σε αυτή την προοπτική. Τους λόγους που η ΕΠΣΘ προσανατολίζεται να διεξάγει το πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο εξηγεί σήμερα στη «Θ» ο πρόεδρός της Μίλτος Καλόγηρος.

 Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου αναμένεται φέτος να διεξαχθούν κανονικά και στην ΕΠΣΘ βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού για τις δύο κατηγορίες. Θέλοντας να αφουγκραστεί τη γνώμη των σωματείων, η διοίκηση της Ένωσης κάλεσε τους εκπροσώπους των 17 ομάδων της Α’ τοπικής σε σύσκεψη. Σε αυτή τέθηκε επί τάπητος η διεξαγωγή πρωταθλήματος σε δύο ομίλους με εννέα και οκτώ ομάδες που θα χωριστούν σε γεωγραφικά κριτήρια, με αιτιολογικό ότι το πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαΐου, ώστε στη συνέχεια ο πρωταθλητής να παίξει στα μπαράζ ανόδου, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Είναι γεγονός ότι τις δύο φορές που είχαμε στο παρελθόν δύο ομίλους στην Α’ κατηγορία, υπήρξε υποβάθμιση του πρωταθλήματος. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν πέτυχε και έτσι καταργήθηκε. Γι’ αυτό και κάποιες ομάδες αντέδρασαν και κυρίως, η Αγία Άννα, ο Ρήγας Φεραίος, ο Αίας Σούρπης και ο Αστέρας Ριζομύλου. Φυσικά, υπήρξαν και άλλες που ήταν απόλυτα σύμφωνες, όπως η Σκιάθος η οποία μπορεί να γλυτώσει αρκετά χρήματα παίζοντας λιγότερα παιχνίδια.

Οι διαφωνούντες επεσήμαναν ότι για τις ομάδες της Περιφέρειας που θα έχουν μετακινήσεις το κόστος θα είναι σχεδόν το ίδιο, ενώ αυτές του Βόλου θα παίζουν κάθε εβδομάδα εντός το πολεοδομικού συγκροτήματος. Όσο για το ταξίδι τους στη Σκιάθο, αναμένεται να είναι επιδοτούμενο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οπότε δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά.

Επειδή είναι πολύ πιθανό ο ένας εκ των δύο ομίλων να είναι πιο δυνατός, η Αγία Παρασκευή πρότεινε στα πλέι οφ που θα ακολουθήσουν να περάσουν τέσσερις ομάδες κάθε γκρουπ, που θα «κουβαλήσουν» μόνο τους βαθμούς των μεταξύ τους αγώνων και στη συνέχεια θα δώσουν οκτώ ακόμη παιχνίδια με τις τέσσερις πρώτες ομάδες του άλλου ομίλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι όποιες αδικίες μπορούν να προκύψουν από την κατανομή των ομάδων στους ομίλους.

Ο Ρήγας Φεραίος ήταν και ο μοναδικός σύλλογος που κατέθεσε εγγράφως τη διαφωνία του στην προοπτική των δύο ομίλων. Στο έγγραφό τους οι Βελεστινιώτες επισημαίνουν ότι στο παρελθόν απέτυχε το συγκεκριμένο μοντέλο και ότι ένα πρωτάθλημα με έναν όμιλο των 17 ομάδων θα είναι ανταγωνιστικό και θα σέβεται τους κανόνες της ισονομίας, κάτι που δεν θα συμβεί «αν το πρωτάθλημα έχει τη μορφή τουρνουά μεταξύ των συνοικιακών ομάδων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ανάγκη να δηλωθεί ο πρωταθλητής μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου, αναφέρεται ότι «επαρκεί το χρονοδιάγραμμα να πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα με 34 αγωνιστικές ημέρες, αφού είναι εφικτό να οριστούν τέσσερις εμβόλιμες αγωνιστικές που θα λάβουν χώρα ημέρα Τετάρτη».

Η σύσκεψη έληξε χωρίς να παρθεί οριστική απόφαση, με την ΕΠΣΘ να ζητά από όλα τα σωματεία να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους έως τις 16 Ιουλίου. Εξάλλου, εκείνη την ημέρα θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά με τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, αφού θα ολοκληρώνεται η διαδικασία των δηλώσεων συμμετοχής στις διοργανώσεις της Ένωσης. Αυτή θα αρχίσει την Δευτέρα 5 Ιουλίου.

 Καλόγηρος: Με τους συλλόγους  να βρούμε την καλύτερη λύση
Η «Θ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΣΘ Μίλτο Καλόγηρο, που μας ανέλυσε το σχέδιο που έθεσε προς συζήτηση. Παραδέχθηκε ότι δεν επιθυμούσε να γίνει πρωτάθλημα δύο ομίλων, αλλά το θεωρεί ως αναγκαίο λόγω των συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία.

Αναλυτικά: «Όλες οι Ενώσεις έχουμε έναν προβληματισμό για τη νέα σεζόν. Πρέπει να οργανώσουμε πρωταθλήματα με λιγότερες αγωνιστικές, τόσο για οικονομικούς λόγους μια και η πανδημία έφερε σε δύσκολη θέση όλα τα σωματεία, όσο και για πρακτικούς διότι η ΕΠΟ μας ενημέρωσε ότι πρέπει να δηλώσουμε πρωταθλητή έως τις 10 Μαΐου, ώστε αυτός στη συνέχεια να συμμετάσχει στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική.

Αυτόν τον προβληματισμό θέλαμε να τον μεταφέρουμε και στα σωματεία για να μην πάρουμε μόνοι μας απόφαση. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ των δύο ομίλων. Προτιμώ να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες η καθεμία. Αυτό θα το επιδιώξουμε σε βάθος χρόνου. Όμως για φέτος η λύση των δύο ομίλων ίσως να αποτελεί μονόδρομο. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ημερομηνίες, ώστε να διεξαχθεί κανονικά το πρωτάθλημα ακόμη και αν υπάρξει νέο «λοκντάουν». Επίσης, θα μπορούν και οι αγώνες Κυπέλλου να γίνονται Σαββατοκύριακα μια και θα υπάρχει η σχετική άνεση».

Σχετικά με τις ενστάσεις που υπάρχουν, τόνισε: «Ο χωρισμός των ομάδων αναγκαστικά θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Καταλαβαίνω το παράπονο των συλλόγων της Περιφέρειας, που θα έχουν μετακινήσεις, αλλά τουλάχιστον θα γλυτώσουν το ταξίδι στη Σκιάθο. Όσο για τις όποιες ανισότητες μπορεί να προκύψουν από τον καταμερισμό των ομάδων, νομίζω ότι μπορούμε να τις μηδενίσουμε, αν γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Μαλακασιώτη της Αγίας Παρασκευής, που εγώ την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή διασφαλίζει το ζητούμενο, που είναι λιγότερες αγωνιστικές και φυσικά ισονομία μια και η βαθμολογία που θα προκύψει θα περιλαμβάνει οκτώ ομάδες που θα έχουν παίξει μεταξύ τους μέσα-έξω».

Σχετικά με το πότε θα παρθεί οριστική απόφαση, ο κ. Καλόγηρος είπε: «Κατ’ αρχάς πρέπει να δούμε τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή και γι’ αυτό η διαδικασία θα αρχίσει νωρίς, από τις 5 Ιουλίου. Εδώ θέλω να τονίσω ότι φέτος οι δηλώσεις συμμετοχής είναι δωρεάν. Μέχρι τις 16 του μήνα πιστεύω ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας και τις τελικές προτάσεις από τα σωματεία. Επαναλαμβάνω ότι δεν επιθυμούμε να πάρουμε μόνοι μας την απόφαση, αλλά μαζί με τους συλλόγους να βρούμε την καλύτερη λύση».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το