Ελλάδα

Εν έτει 2023 έδιωξαν οροθετικό άτομο από σπίτι, φοβούμενοι ότι θα μεταδόσει HIV μέσω… κουνουπιών – Η σοκαριστική καταγγελία

Θλίψη προκαλεί η απίστευτη καταγγελία ακτιβιστή πως άνθρωπος που βρέθηκε σε εξοχικό με παρέα εκδιώχθηκε επειδή είναι οροθετικός.

Ο ακτιβιστής Συράκος Ιωάννης Κεσέν, χωρίς να κατονομάζει το εν λόγω πρόσωπο, αναφέρει ότι τα άτομα που προχώρησαν σε αυτή την απάνθρωπη πράξη πρόταξαν ως δικαιολογία ότι φοβόντουσαν μήπως κολλήσουν HIV μέσω των… κουνουπιών, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να συμβεί.

«Σε οροθετικό άτομο που φιλοξενούνταν σε εξοχικό, του είπαν οι “φίλοι” του διακριτικά να φύγει, γιατί φοβούνταν ότι θα κολλήσουν HIV από κουνούπι που πιθανώς να τσιμπούσε αυτό το άτομο και έπειτα αυτούς», γράφει ο Συράκος Ιωάννης Κεσέν σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Λίγη ενημέρωση δε βλάπτει», καταλήγει.

Με αφορμή το παραπάνω απαράδεκτο περιστατικό ακολουθεί η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον HIV:

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το