Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Stop από 15 χώρες, συνεχίζει η Ελλάδα – Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τη χρήση των εμβολίων της AstraZeneca, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Ο ΕΜΑ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι συνολικά 15 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca, μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί. Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:

Γερμανία
Γαλλία
Ιταλία
Αυστρία
Ιρλανδία
Ολλανδία
Βουλγαρία
Νορβηγία
Δανία
Εσθονία
Λιθουανία
Λετονία
Λουξεμβούργο
Ισλανδία
Ισπανία
αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη

Σταματά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και η Ισπανία
Στις χώρες που αποφάσισαν να «φρενάρουν» τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca προστέθηκε τη Δευτέρα και η Ισπανία. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το «πάγωμα» των εμβολίων ανακοίνωσε η Γερμανία για να ακολουθήσουν άμεσα Ιταλία και Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και έπειτα από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί θρομβώσεις. Σε δήλωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Λίγο αργότερα την αναστολή του εμβολίου ανακοίνωσε και η Γαλλία «για προληπτικούς λόγους», εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Σχεδόν… ταυτόχρονα ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε επίσης ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής, ΕΜΑ.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου συνεδριάζουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV το γεγονός πως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πάγωσαν τη χορήγηση του εμβολίου, ίσως παίξει ρόλο στις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

Στη χώρα μας έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Πάντως σε ανακοίνωση της την Κυριακή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το