Τοπικά

Εμβολιάστηκε ένας στους 10 μαθητές – Προβληματισμός στους διευθυντές για τις ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς 

Περίπου το 10% των μαθητών έχει εμβολιαστεί στα Λύκεια, ενώ ακόμη χαμηλότερο είναι στα Γυμνάσια της Μαγνησίας, δείχνοντας πως είναι ακόμη μακριά ο στόχος για να κτιστεί ένα καλό τείχος ανοσίας και από τους εφήβους στα σχολεία.

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες των 12 και άνω, έχει ανοίξει, αλλά το ενδιαφέρον των γονέων για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παραμένει πολύ μικρό. Οι γονείς ποντάρουν περισσότερο στα μέτρα πρόληψης, όπως είναι να φορούν τα παιδιά μάσκες στο σχολείο, να κρατούν αποστάσεις και να χρησιμοποιούν αντισηπτικά. Τα κρούσματα στην πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων ξεπέρασαν τα 30 στη Μαγνησία, αριθμός που από τους εκπαιδευτικούς θεωρείται ελεγχόμενος, αλλά, όπως λένε και οι ειδικοί, τα αποτελέσματα της διασποράς από τη συνύπαρξη των μαθητών σε κλειστούς χώρους, θα φανούν σε περίπου δέκα μέρες. Πάντως ανάλογα με τις ηλικίες φαίνεται να υπάρχει και μια διακύμανση στα ποσοστά εμβολιασμού. 

 

Μικρό ποσοστό εμβολιασμένων 

Στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 10%. Για παράδειγμα σε ΓΕΛ του κέντρου της πόλης με 260 μαθητές οι εμβολιασμένοι πλήρως μαθητές είναι περίπου 30. Ποσοστό εμβολιασμένων μαθητών γύρω στο 10% καταγράφεται και σε άλλο κεντρικό Γενικό Λύκειο, ενώ σε ΕΠΑΛ με 500 περίπου μαθητές επίσης έχει εμβολιαστεί το 10%. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή είτε το αυτοδιαγνωστικό τεστ είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε το πιστοποιητικό νόσησης. Στα Γυμνάσια το ποσοστό μαθητών που έχει εμβολιαστεί, είναι ακόμη πιο μικρό. Ενδεικτικά σε Γυμνάσιο του κέντρου με περίπου 400 μαθητές είναι εμβολιασμένοι μόνο οι 20, δηλαδή ποσοστό 5%. Επίσης σε άλλο Γυμνάσιο του κέντρου από τους 280 μαθητές έχουν εμβολιαστεί επίσης οι 20, ποσοστό γύρω στο 7%. Πάντως διευθυντές ανέφεραν πως υπάρχει και ένα ποσοστό μαθητών, που έκανε το πρώτο εμβόλιο και περιμένει τη δεύτερη δόση, ώστε να είναι πλήρως εμβολιασμένο. 

 

Το «αγκάθι» της ενημέρωσης 

Το υπουργείο Παιδείας, αλλά και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Μαγνησίας, έχουν ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων, να ενημερώσουν και ουσιαστικά να συστήσουν τους γονείς, να ωθήσουν τα παιδιά τους για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, και μόνο η σκέψη να καλέσουν τους γονείς στο σχολείο, για να τους μιλήσουν για τον εμβολιασμό, προκαλεί στους διευθυντές προβληματισμό, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιους γονείς, που μπορεί να είναι αρνητές ή να είναι επιφυλακτικοί. «Στη γενικότερη ενημέρωση των γονέων για τα εκπαιδευτικά ζητήματα του σχολείου, θα αναφερθούμε και στην οδηγία του υπουργείου Παιδείας για τον εμβολιασμό και τίποτα άλλο, χωρίς να θεωρηθεί ότι τους πιέζουμε ή οτιδήποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά διευθυντής. Άλλος διευθυντής ανέφερε πως «στο σχολείο μας έχουμε ομάδα κατά του covid, που ενημερώνει ανά τμήμα τους μαθητές για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Από κει και πέρα το τι θα κάνει ο κάθε γονιός, είναι δικό του θέμα. Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, αλλά δεν μπορούμε να πιέσουμε κανέναν. Μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις από το πουθενά». Βέβαια δεν είναι μόνο οι μαθητές που δεν εμβολιάστηκαν. Σε αρκετά σχολεία υπάρχουν και ορισμένοι εκπαιδευτικοί, που δεν έκαναν το εμβόλιο και προσκομίζουν δύο φορές την εβδομάδα εργαστηριακά τεστ. Όπως τόνισε διευθυντής σχολείου, «υπάρχουν διάφορες κατηγορίες από αυτούς, που δεν εμβολιάστηκαν. Είναι οι αρνητές, οι διστακτικοί, οι επιφυλακτικοί, οι αναβλητικοί, αυτοί που νόσησαν και πέρασε το εξάμηνο, αλλά έχουν αντισώματα και άλλοι». 

 

Χαρούμενοι για την επιστροφή τους 

Πάντως οι μαθητές εμφανίζονται χαρούμενοι για την επιστροφή τους στο σχολείο. Η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Βούλα Λοντρίδου επισήμανε πως «οι μαθητές είναι χαρούμενοι που επέστρεψαν στο σχολείο, που βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας τους και μπορούν να κάνουν τα μαθήματα διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως. Και βλέπουμε ότι θέλουν να τηρήσουν τα μέτρα, για να μην επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση. Για παράδειγμα, φορούν τις μάσκες, όχι μόνο στις αίθουσες, αλλά και στον αύλειο χώρο. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε δραστηριότητες, που προϋποθέτουν τη συνύπαρξη των μαθητών στο σχολείο. Υπάρχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι διαγωνισμοί και άλλα. Πέρυσι οι μαθητές δεν πήγαν ούτε έναν περίπατο και περιμένουμε οδηγίες, για να δούμε, τι ισχύει από φέτος». Την ίδια άποψη εκφράζει και η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, που επισήμανε πως «μέσα από τα βλέμματα των παιδιών καταλαβαίνουμε τη χαρά τους, που είναι ξανά στο σχολείο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το