Τοπικά

Ελπίδες νίκης κατά του καρκίνου από στοχευμένες ανοσοθεραπείες – Ολοκληρώνεται αύριο στον Βόλο το Πανελλήνιο συνέδριο

Οι νέες εξελίξεις που δημιουργούν οι ανοσοθεραπείες, παρουσιάζονται στο πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιείται στον Βόλο παρουσία πολλών παθολόγων ογκολόγων, χειρουργών, ακτινοθεραπευτών, πανεπιστημιακών, ερευνητών και άλλων επιστημόνων.
Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική και Διεθνής Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών μετά τα πέντε ετήσια Συνέδρια που οργάνωσε με διεθνή συμμετοχή, τα οποία πραγματευτήκαν τις Μοριακά Στοχευμένες Θεραπείες με βάση το μοριακό προφίλ της ασθένειας, διοργανώνει αυτή τη χρονιά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριό της με θέμα Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες σε Συμπαγείς.

Ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Πάρις Μακραντωνάκης

Ο παθολόγος – ογκολόγος από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας Ελληνικής & Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών (E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ.) κ. Πάρις Μακραντωνάκης τόνισε πως «με τις ανοσοθεραπείες μπορούμε με τα εξελιγμένα φάρμακα που έχουμε, να στοχεύουμε στα καρκινικά κύτταρα βάσει του μοριακού προφίλ τους, προκειμένου να σταματά η εξέλιξη του όγκου. Είναι η νέα εξέλιξη στην ογκολογία και στην αντιμετώπιση του καρκίνου και αναμένεται να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας. Εμείς έχουμε βρει τρόπο να σταματήσουμε την αντίσταση του καρκινικού κυττάρου. Τα φάρμακα αυτά έχουν λιγότερη τοξικότητα και δεν κάνουν τις παρενέργειες που παρουσιάζουν οι χημειοθεραπείες. Επίσης τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Για παράδειγμα με τις χημειοθεραπείες για το μελάνωμα η επιτυχία ήταν στο 15% και τώρα είναι στο 60%-70&. Αλλά και στον πολύ δύσκολο καρκίνο του πνεύμονα έχουμε επιτυχίες. Βέβαια το ζήτημα είναι πότε σταματούν οι θεραπείες. Αλλά σε μια νόσο σαν τον πνεύμονα που είναι πολύ επικίνδυνη ασθένεια, αποτελεί επιτυχία να αυξάνουμε τον χρόνο επιβίωσης του πάσχοντα από τον ένα χρόνο στα δύο ή τρία χρόνια. Μάλιστα οι στοχευμένες ανοσοθεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

Ο ίδιος σημείωσε πως «αυτές οι θεραπείες, δηλαδή οι στοχευμένες ανοσοθεραπείες εφαρμόζονται στα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και τις κλινικές. Γενικώς με τα νέα φάρμακα αλλάζει εντελώς το τοπίο της ογκολογίας. Με τις χημειοθεραπείες είχαμε φτάσει σε ένα όριο. Τώρα με την ανοσοθεραπεία πάμε σε κάτι καινούριο. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται και για τον καρκίνο κατά του εντέρου αλλά και του μαστού».
Σημειώνεται πως ο έτερος πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο κ. Γεώργιος Φ. Σαμέλης διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» πρόεδρος Ελληνικής & Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών (E.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ.).
Για τις Ανοσοθεραπείες σε Συμπαγείς Όγκους μιλούν διακεκριμένοι καθηγητές και διευθυντές κλινικών, χειρουργοί, ουρολόγοι, ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι, πυρηνικοί ιατροί, μοριακοί βιολόγοι που έχουν έρθει από όλα τα μέρη της χώρας.

Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Ξενία και οι εργασίες που συνεχίζονται σήμερα όλη τη μέρα, θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή το μεσημέρι.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των εξής φορέων: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.), Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.), Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Εργαζομένων Ακτινοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Ε.Α.), ΑΚΟΣ Καρκίνος Θεραπεία Σώματος & Ψυχής, Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (Ε.Ε.Ο.Σ.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το