Τοπικά

ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν να είναι αργά

Το πρόσφατο κλείσιμο των σχολείων ένεκα της πανδημίας απέδειξε πως η άρνηση ή/και η αβελτηρία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, όπως επανειλημμένως έχει ζητήσει η Ομοσπονδία αλλά και οι επιστήμονες, απέβη μοιραία, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ. Οι καθηγητές επισημαίνουν πως ” το αντιεπιστημονικό αφήγημα πως «στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο ιός» οδήγησε στην καταγραφή τουλάχιστον 5.000 κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές και μαθήτριες (σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ). Από αυτή την αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχουν εξαιρεθεί τα ειδικά σχολεία, τα οποία και αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα που αφορούν την υγειονομική ασφάλειά τους. Συγκεκριμένα, τίθενται ζητήματα που αφορούν:
– Τις ηλικίες των μαθητών και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές: η πλειοψηφία των μαθητών των ειδικών σχολείων είναι ενήλικες και εμπλέκονται σε αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και σε παρέες συνομηλίκων.
– Τη μη δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών κανόνων από μεγάλη μερίδα μαθητών ένεκα της ιδιαιτερότητας της κατάστασής τους: αδυναμία για την ορθή χρήση μάσκας, αδυναμία τήρησης των αποστάσεων, κ.ά.
– Την ανεπάρκεια ή / και ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες υγειονομικού συναγερμού.
– Τις μετακινήσεις από και προς το σπίτι των μαθητών: εμπλοκή κατά τις μετακινήσεις των μαθητών με μαθητές άλλων σχολείων, παραμονή τους εντός των γεμάτων λεωφορείων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μάσκα.
– Την προστασία του προσωπικού.
Όλα τα παραπάνω, αλλά κι ακόμη περισσότερα, δεν μπορούν να λυθούν με τη μέχρι τώρα λογική και τακτική του Υπουργείου Παιδείας «βλέποντας και κάνοντας» και με πρωτόκολλα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει στα Ειδικά Σχολεία (όπως έγινε άλλωστε και στην κοινωνία) με ολέθρια αποτελέσματα. Οι δομές Ειδικής Αγωγής διαχειρίζονται άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και οποιοσδήποτε πολιτικά ανεύθυνος χειρισμός ισοδυναμεί με έγκλημα. Εφόσον το Υπουργείο επιθυμεί αν παραμείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, επιθυμία που άλλωστε συμμερίζονται και οι εκπαιδευτικοί που τα στελεχώνουν, οφείλει:
• Να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και με οδηγίες και ιατρική καθοδήγηση για τα καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν.
• Να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές για τον σκοπό αυτό.
• Να παράσχει άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.
• Να τοποθετήσει άμεσα το απαραίτητο προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ- καθαριότητας) στα Ειδικά Σχολεία με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια.
• Να φροντίσει για την επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
• Να φροντίσει για την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και τη μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Το ζητούμενο είναι οι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.
• Να υποστηρίξει με κάθε μέσο τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους.
Εργαζόμενοι και μαθητές δεν είμαστε αναλώσιμοι!
Μαζί με τους με τους γονείς απαιτούμε:
Μέτρα τώρα για τα Ειδικά Σχολεία πριν να είναι αργά!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το