Τοπικά

Έλλειψη ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων – Φυτεύτηκε το «Δέντρο της Ζωής» ως φόρος τιμής

Έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι τα κύρια αίτια δωρεών οργάνων στην Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης στην Ευρώπη.

Tης έναρξης της σχετικής ημερίδας, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου, προηγήθηκε η φύτευση του «Δέντρου της Ζωής» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με το οποίο αποδίδεται φόρος τιμής στους δότες των οργάνων και τις οικογένειές τους, που χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους τους.
Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν ο σύζυγος και οι τρεις κόρες της Ιωάννας Βαλτσιώτη, που με τον θάνατό της χάρισε ζωή σε συνανθρώπους της με τη δωρεά οργάνων (νεφρούς, ήπαρ και κερατοειδείς).

Ο κ. Βασίλης Βαλτσιώτης, σύζυγος της Ιωάννας, επισήμανε ότι «πρέπει να δωρίζουμε τα όργανα για να ζήσουν άλλοι άνθρωποι, αν και είναι δύσκολη απόφαση».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Γιαννακός ανέφερε ότι το δέντρο που φυτεύσαμε είναι αφιερωμένο στις οικογένειες που την ύστατη και δύσκολη ώρα πήραν τη γενναία απόφαση και δώρισαν τα όργανα των συγγενών τους.


Στην ημερίδα ο δρ. Θεοφάνης Αποστόλου, συντονιστής διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος «Αντώνιος Γ. Μπίλλης», Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική», τόνισε ότι «η Ελλάδα υπολείπεται των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στη δωρεά οργάνων, αν και φέτος αυξήθηκε λίγο το ποσοστό από 3,5 στο 1 εκ. πληθυσμού έφτασε στο 5,5, όταν ο μέσος όρος είναι πάνω από το 15».

Ο δρ. Χρήστος Συργκάνης, συντονιστής διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, επισήμανε ότι «στη λίστα αναμονής στον Βόλο βρίσκονται περίπου 40 άτομα, αλλά δότες δεν υπάρχουν. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται 40 μεταμοσχεύσεις πτωματικές ανά 1.000.000 πληθυσμού και στην Ελλάδα μόνο 5. Το πλήθος των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση είναι περίπου 200 άτομα. Μεταμοσχεύσεις γίνονται σπανίως, μία περίπου τον χρόνο στον Βόλο» για να συμπληρώσει: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι συντονιστές και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων να επανδρωθούν κατάλληλα, ούτως ώστε να υπάρξει μια κινητοποίηση προς τις μονάδες εντατικής να ανιχνεύουν σε καθημερινή βάση ποιοι είναι κατάλληλοι για να γίνουν δότες και να προσεγγίζουν καταλλήλως τους συγγενείς των ασθενών».

Ο δρ. Βασίλειος Βουγάς, συντονιστής διευθυντής Α’ Χειρουργικού Τμήματος και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», ανέφερε ότι «οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά υποβαθμισμένες. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΜ να ξαναπυροδοτήσει το ενδιαφέρον για την προσφορά οργάνων. Στον Ευαγγελισμό πέρσι είχαμε μια αύξηση του 60% συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, κάναμε 25 μεταμοσχεύσεις, όταν το 2015 ήταν 13 και το 2016 16, με ένα ή δύο άτομα από τη Μαγνησία να έχουν δεχτεί μοσχεύματα. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, ώστε να μη χάνονται μοσχεύματα από τη στιγμή που μπορούν να σωθούν πολλοί άνθρωποι».

Ο δρ. Γρηγόριος Μυσρελής, νεφρολόγος διευθυντής ΕΣΥ – Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «από άποψη αριθμού μεταμοσχεύσεων όσον αφορά στους πτωματικούς δότες βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις. Θα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους μαζικούς φορείς για την ενημέρωση του κόσμου. Η Ισπανία είναι το παράδειγμα, αλλά και η Κροατία που έχει πολύ καλούς δείκτες.
Τέλος μίλησε και ο κ. Δημήτριος Πιστόλας, κλινικός συντονιστής Μεταμοσχεύσεων, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το