Τοπικά

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Με θερμικές κάμερες στο διασωστικό σκάφος για την πρόληψη πυρκαγιάς

Στη μάχη της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, ρίχθηκαν χθες τα μέλη του παραρτήματος Μαγνησίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Χθες το βράδυ το διασωστικό σκάφος «Αιγαίον» πραγματοποίησε περιπολία στον Παγασητικό και με τη θερμική κάμερα που είναι εξοπλισμένο, «σάρωσε» το Πήλιο και την Όθρυ. Ο εθελοντής διασώστης κ. Βαγγέλης Καψιώτης μίλησε για την επιχείρηση που μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η χρήση της υψηλής τεχνολογίας.

Το ρολόι έδειχνε εννιά το βράδυ, όταν τα μέλη του πληρώματος του «Αιγαίον», του υπερσύγχρονου Zodiac που διαθέτει η ΕΟΔ Μαγνησίας εδώ και τέσσερα χρόνια, έκαναν τον τελευταίο έλεγχο πριν ρίξουν το μήκους δέκα μέτρων φουσκωτό σκάφος στο νερό από την ειδική πλατφόρμα ελλιμενισμού που βρίσκεται. Οι δύο χειριστές του σκάφους, οι Βαγγέλης Βαμβακάς και Χάρης Παπαμαρκάκης και ο Βαγγέλης Καψιώτης, ο οποίος θα αναλάμβανε τον έλεγχο της θερμικής κάμερας, με τη βοήθεια της συναδέλφου τους, Όλγας Ραφαηλίδη, ήλεγχαν και την παραμικρή λεπτομέρεια προτού ξεκινήσει η επιχείρηση, ενώ άλλα τέσσερα άτομα θα επάνδρωναν το Κέντρο Επιχειρήσεων και θα επεξεργάζονταν τα στοιχεία των μετρήσεων.
Το γεγονός ότι χθες η Μαγνησία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, όσον αφορά στην πρόβλεψη πυρκαγιάς, κινητοποίησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας. Με την Πολιτική Προστασία να έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού, οι εθελοντές διασώστες της περιοχής, για μία ακόμη φορά βρέθηκαν στις επάλξεις και συνέδραμαν στο έργο των Αρχών. Πώς; Διοργάνωσαν επιχείρηση πυρανίχνευσης στους ορεινούς όγκους του Πηλίου και της Όθρυος, αξιοποιώντας τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει το σκάφος του τοπικού παραρτήματος της ΕΟΔ.

«Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε πολλές ασκήσεις και τώρα έφτασε η στιγμή που θα δοκιμάσουμε το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες», εξήγησε ο κ. Καψιώτης, για να προσθέσει: «Με το διασωστικό σκάφος που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε θερμογράφηση και να ελέγξουμε τα βουνά για πιθανές εστίες φωτιάς».
Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από τις Ειδικές Δυνάμεις εντάχθηκε στη δύναμη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, έκανε λόγο για ένα πολύτιμο «εργαλείο». «Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός μας επιτρέπει να «σκανάρουμε» τους ορεινούς όγκους και οποιαδήποτε διαφορά θερμοκρασίας έρχεται στην οθόνη μας. Μέσα από τα φίλτρα, έχουμε ξεκάθαρες απεικονίσεις. Εντοπίζουμε τα σημεία και εάν μία ένδειξη κριθεί ύποπτη, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και επεμβαίνει. Η εμβέλεια της θερμικής κάμερας είναι τόσο μεγάλη, που από το κέντρο του Παγασητικού μπορούμε να επιχειρήσουμε προς κάθε κατεύθυνση, δίχως να χρειάζεται να πλησιάζουμε πολύ στην ακτή», αποκάλυψε ο απόστρατος συνταγματάρχης των Πεζοναυτών, ο οποίος εμφανίστηκε υπέρμαχος της τεχνολογίας. «Από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας σύγχρονο εξοπλισμό και μπορούμε να βάλουμε την τεχνολογία στο παιχνίδι της πρόληψης, δεν βρίσκω λόγο να μην τον χρησιμοποιούμε», κατέληξε.

*Μέλη της ΕΟΔ Μαγνησίας Από αριστερά διακρίνονται οι Βαγγέλης Καψιώτης, Όλγα Ραφαηλίδη, Χάρης Παπαμαρκάκης και Βαγγέλης Βαμβακάς. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το