Ελλάδα

Ελληνική απάντηση στις γερμανικές βολές για τον Αφγανό

Κοινή ανακοίνωση για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την υπόθεση του Αφγανού Χουσέιν Καβάρι εξέδωσαν αργά χθες το βράδυ τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, απαντώντας και στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον χειρισμό των ελληνικών Αρχών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι ο νεαρός Αφγανός είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο απορρίφθηκε. Οπως σημειώνουν, δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρίσθηκαν στο ευρωπαϊκό σύστημα «Eurodac».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία και τιμωρήθηκε με δέκα χρόνια κάθειρξης. Αναφορικά με την αποφυλάκισή του, μάλιστα, επισημαίνουν ότι είχε συμπληρώσει 581 ημέρες εργασίας, παρακολουθούσε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ακόμη και να μην είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου, θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα. Και αυτό γιατί «η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5». «Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών είχε εκφράσει δημόσια τη δυσάρεσκειά του για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε από την Ελλάδα διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον νεαρό Αφγανό. «Αυτό που συνέβη είναι πολύ λυπηρό και σίγουρα θα το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά», δήλωσε. «Ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των τακτικών ελέγχων ταυτότητας μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου», τόνισε ο Ντε Μεζιέρ.

Δεν κοίταξαν το σύστημα
«Οι γερμανικές Αρχές έπρεπε όταν εκείνος αιτήθηκε άσυλο να ανατρέξουν στο σύστημα Eurodac, που είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ», σχολίασαν στο «Εθνος» πηγές της ΕΛ.ΑΣ. «Πράγματι ούτε η Ιντερπόλ ούτε το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ενημερώθηκαν και οι έρευνες για τον εντοπισμό του γίνονταν σε εθνικό επίπεδο», συνέχισαν. «Από τη στιγμή, όμως, που ο Χ. Καβάρι έκανε αίτηση ασύλου στη Γερμανία, γιατί δεν κοίταξαν το σύστημα Eurodac κατά την εξέταση του αιτήματός του; Εκεί θα έβλεπαν ότι το ίδιο πρόσωπο είχε κάνει το 2013 αίτημα ασύλου στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές Αρχές και να λάβουν ό,τι πληροφορία χρειάζονταν», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ο Χ. Καβάρι κατηγορείται ότι τον περασμένο Οκτώβριο βίασε και σκότωσε τη 19χρονη Μαρία Λαντενμπάργκερ στο Φράιμπουργκ. Στη χώρα μας συνελήφθη το 2013 κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα ληστείας σε βάρος της 20χρονης φοιτήτριας Σπυριδούλας Χάιδου στην Κέρκυρα, την οποία πέταξε στο κενό στην περιοχή Μουράγια.

Υπό όρους απόλυση
Τον Οκτώβριο του 2015 και έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, ο εισαγγελέας αποφάσισε την υπό όρους απόλυσή του βάσει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν ήταν η εμφάνισή του μέσα στο α’ πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα. Η μόνη και τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο Α.Τ. ήταν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα ο Χ. Καβάρι πέρασε στη Γερμανία μέσω Αυστρίας χωρίς διαβατήριο, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα έκανε αίτηση για άσυλο, δηλώνοντας ανήλικος, αν και ήταν 18 ετών. Η ενημέρωση στην ΕΛ.ΑΣ. από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα για ανάκληση της αποφυλάκισής του έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το