Ελλάδα

Έλληνες γιατροί θέλουν να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους – «Καμπανάκι» για τις μολυσματικές ασθένειες

Για τις δραματικές στιγμές που ζουν οι άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία αναφέρθηκε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως γιατροί από την Ελλάδα είναι έτοιμοι να φύγουν για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς.

«Η κατάσταση είναι δραματική δεν έχουν νοσοκομεία. Μεγάλη είναι η λίστα των γιατρών που έχει δηλώσει πως θέλει να βοηθήσει, είναι συγκινητικό. Εξηγήσαμε πως θα πάνε και αυτοί που είναι χρήσιμοι χειρουργοί, ορθοπεδικοί και βέβαια χρειάζονται και ψυχολόγοι και ψυχίατροι», αναφέρει αρχικά.

Κάτω από αυτά τα ερείπια πολλοί ρωτάνε πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος. Όπως εξηγεί η κυρία Παγώνη, «εξαρτάται από τον καιρό, οι περισσότεροι πεθαίνουν από υποθερμία, μεγάλοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και δεύτερον εξαρτάται και από το πόσο είναι τραυματισμένοι. Αν κάποιος χάνει αίμα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

«Το πρώτο 24ωρο συνήθως ένα 74% επιβιώνει. Σε 72 ώρες πάει στο 24% και μετά το πενθήμερο είναι ένα 4%».

 

Τα παιδιά που είναι νέοι οργανισμοί έχουν μεγαλύτερη αντοχή από έναν μεγάλο άνθρωπο που έχει προβλήματα , τονίζει σχολιάζοντας τις εικόνες που βλέπουμε μωρά και μικρά παιδιά να επιβιώνουν μετά από πολλές ώρες στα συντρίμμια.

«Το τραγικό είναι πως πρέπει γρήγορα να φτιάξουν πρόχειρα νοσοκομεία, υπαίθρια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλο αυτόν τον κόσμο που έχει σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει η κυρία Παγώνη.

«Και πάνω από όλα να δουν τις ασθένειες που μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση αυτή. Χολέρα κτλ..Το πιο βασικό επίσης είναι το νερό, να έχουν πόσιμο νερό γιατί από κει ξεκινάνε οι ασθένειες και οι πανδημίες».

«Είμαστε στη διάθεσή τους και περιμένουμε απάντηση από το υπουργείο Υγείας που περιμένει απάντηση από το εξωτερικό για να φύγουν C130 με τους γιατρούς να πάνε να βοηθήσουν. Είναι έτοιμοι», καταλήγει η κυρία Παγώνη.

«Ο κίνδυνος είναι τοπικός για τις έξαρση ασθενειών»
Παράλληλα, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ο υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Γιώργος Καραπανάγος αναφέρει σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες:

«Έχει δημοσιευτεί μια μεγάλη μελέτη για το ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε πολλές ασθενείς και επιδημίες μετά από έναν σεισμό. Εμείς ήμασταν ήδη στην περιοχή της Συρίας που έχει πληγεί περισσότερο από τους σεισμούς. Η Συρία είναι σε 12 χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση, έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό και προσφάτως είχε μια μεγάλη επιδημία χολέρας στην περιοχή. Ο σεισμός είναι απλά το κεράκι στην τούρτα. Θα οδηγήσει στον εκτοπισμό ακόμα περισσότερους ανθρώπους», σημειώνει.

Όπως εξηγεί: «Είναι λογικό να αυξάνονται οι μολυσματικές ασθένειες μετά από έναν σεισμό. Οι άνθρωποι φεύγουν από τις εστίες τους, δεν έχουν καθαρό νερό, ο οργανισμός στρεσάρεται και είναι πιο εύκολο να αναπτύσσονται και να εμφανίζονται επιδημίες. Έχουμε και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο κ. Καραπανάγος.

 

«Έχουμε ένα αρκετά ευρύ σύστημα παρακολούθησης στην περιοχή αυτή της Συρίας και ευελπιστούμε τουλάχιστον να μπορέσουμε να πιάσουμε τις εστίες αρκετά γρήγορα αλλά παραμένει το πρόβλημα πως χρειάζεται εφοδιασμός και σε φαρμακοιατρικό υλικό και σε προσωπικό και σε ανθρωπιστικό υλικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια δίοδος από την Τουρκία στη Συρία. Όλες οι οργανώσεις προσπαθούν να επηρεάσουν υλικό από εκεί», συνεχίζει.

«Ο κίνδυνος είναι τοπικός για τις έξαρση ασθενειών, δεν μπορούν να εξαπλωθούν», διαβεβαιώνει.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το