Πολιτισμός

Έλληνες έμποροι στη Μικρά Ασία – Ημερολόγιο αφιερωμένο σε επαγγελματίες Μικρασιάτες της Νέας Ιωνίας και του Βόλου

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργάνωσε χθες εκδήλωση με θέμα «Η εμπορική δραστηριότητα στη Μικρά Ασία, Νέα Ιωνία και Βόλο» στο Μεταξουργείο.

Ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε με θέμα «Έλληνες έμποροι στη Μικρά Ασία μέχρι το 1922». Ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης περιέγραψε τις οικονομικές δραστηριότητες των Ελλήνων στη Μικρά Ασία πριν το ’22, πρακτικά από τον 18ο αιώνα, αλλά κυρίως τον 19ο και τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, με τι ασχολούνταν, ποιες ήταν οι βασικές τους δραστηριότητες και πώς αναπτύχθηκαν κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι την καταστροφή.

Στους ομιλητές ο Μιχ. Ζουμπουλάκης και η Αννίτα Πρασσά

 

Η κ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, μίλησε με θέμα «Όψεις της εμπορικής δραστηριότητας των προσφύγων στον μεσοπολεμικό Βόλο». Αναφέρθηκε στην πλούσια εμπορική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία με πενιχρά μέσα, ερχόμενοι όμως από περιοχές που είχαν διαπρέψει και μάλιστα σε συνθήκες σκληρού συναγωνισμού, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησαν, την εχθρικότητα. «Δεν ήταν όλα ρόδινα» τόνισε χαρακτηριστικά. Η κ. Αννίτα Πρασσά αναφέρθηκε στις παράγκες έτσι όπως ξεκίνησαν στην πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Ρήγα Φεραίου, στην πυρκαγιά του 1936 εναντίον των προσφύγων και πώς μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες κατάφεραν και στέριωσαν και ρίζωσαν, αφήνοντας το αποτύπωμά τους με όλες τις δυνάμεις τους, την αξιοσύνη τους, με τον δυναμισμό τους, την εξυπνάδα τους, με την «κιμπαροσύνη» τους και επιβλήθηκαν στη νέα πατρίδα τους.

Η Άννα Πετσιάβα, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες»

Μετά τις ομιλίες έγινε μια σύντομη παρουσίαση του Ημερολογίου που αφιερώνεται στους εμπόρους και επαγγελματίες Μικρασιάτες της Νέας Ιωνίας και του Βόλου.
Από την πλευρά της η κ. Άννα Πετσιάβα, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», επισήμανε ότι «στο Ημερολόγιο έχουμε καταγράψει δεκαεφτά Μικρασιάτες εμπόρους και επαγγελματίες, εν γνώσει μας έχουμε παραλείψει πολλούς, αλλά αυτή η καταγραφή των 17 ατόμων είναι ενδεικτική. Σκοπός είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων αυτών και την ιστορία τους, διότι αξίζει τον κόπο. Αγωνίστηκαν όταν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία σε χρόνια πάρα πολύ δύσκολα και με την πολλή εργασία τους και την εντιμότητά τους κατόρθωσαν να προκόψουν και να προοδεύσουν. Εμείς ως ένδειξη μνήμης και τιμής αφιερώνουμε φέτος το Ημερολόγιό μας».

Με την παρουσίαση του Ημερολογίου 2018 προβλήθηκαν εικόνες από τις οικογένειες και τη δραστηριότητα των εμπόρων και επαγγελματιών που επιμελήθηκε η γεν. γραμματέας κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στους απογόνους των Μικρασιατών εμπόρων και επαγγελματιών.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Θέκλα Καμμένου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το