Τοπικά

Ελάχιστες φορολογικές ενημερότητες στη Μαγνησία λόγω κρίσης “Θ”

enimorita

Τεράστια είναι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Μαγνησία, όπως διαφαίνεται και μέσα από τα στοιχεία λειτουργίας των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της περιοχής.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τεράστια είναι η μείωση των εκδόσεων βεβαιώσεων φορολογικής ενημερότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς από 50-60 περίπου σε καθημερινή βάση που εκδίδονταν τα προηγούμενα χρόνια και της κρίσης, τελευταία δεν υπερβαίνουν αυτές τις 10…

Όπως είναι γνωστό, η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική σε μια μεγάλη γκάμα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως:

-Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει τα χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500), ανά δικαιούχο.

-Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.

-Για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ’ επαχθούς αιτίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή διά εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για την εκούσια σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, τη διανομή κοινών ακινήτων, την εκούσια ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ των συγκυρίων του ακινήτου ή και τρίτων, ανεξαρτήτως εάν τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ανεγέρσεως.

-Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία.

-Για την καταβολή των εκχωρημένων χρηματικών απαιτήσεων κατά των φορέων του δημόσιου τομέα.

Τι ισχύει για το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων

Επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας Ν. Μπουρμπούλιας

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Μπουρμπούλιας, προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης (ΠΟΛ. 1222/6.10.2015 και ΠΟΛ.1182/25.7.2014).

Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), όπως ισχύουν και του άρθρου 48 παρ. 1 του ν. 4174/2013, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών από 50 ευρώ και άνω, ανεξάρτητα από αιτία προέλευσης, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων εις χείρας τρίτων, καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2915/2001 και των άρθρων 30, 30Α και 30Β παρ. 1 του Κ.Ε.Δ.Ε.).

Τα μέτρα προστασίας, εκτός του ακατάσχετου μισθοδοσίας και σύνταξης, αφορούν:

-Μετά από σχετική αίτηση του οφειλέτη ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. μπορεί να περιορίσει το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που του επιβλήθηκε υπό προϋποθέσεις που ορίζονται στην ΠΟΛ. 1092/3.4.2014 εγκύκλιο της Διοίκησης.

-Με την ΠΟΛ. 1055/12.5.2010 συντρέχει σπουδαίος λόγος για μη έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτου, όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και το οποίο καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία του οποίου δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις, για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το