Κόσμος

Ελ Τσάπο: Νάρκωνε και βίαζε έφηβες – Πλήρωνε 5.000 δολάρια ανά κορίτσι

Μεξικανός λαθρέμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος δικάζεται στη Νέα Υόρκη, νάρκωνε και βίαζε έφηβα κορίτσια ηλικίας μερικές φορές μόλις 13 ετών, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο και επικαλούνται μάρτυρα της δίκης.
Ένας παλιός συνεργάτης του Ελ Τσάπο, ο Άλεξ Σιφουέντες, διαβεβαίωσε τις αρχές πως μια γυναίκα έστελνε φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών στο αφεντικό του καρτέλ της Σιναλόα για να μπορέσει να διαλέξει το θύμα του, πληρώντας για την υπηρεσία αυτή μέχρι και 5.000 δολάρια ανά κορίτσι.

Πάντα σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο Σιφουέντες κατέφυγε και ο ίδιος τρεις ή τέσσερις φορές στο σύστημα αυτό με κορίτσια ηλικίας σε μερικές περιπτώσεις μόλις 13 ετών. Ο Ελ Τσάπο έκανε το ίδιο «επανειλημμένα με κορίτσια που μπορεί να ήταν μόνο 13 ετών», πρόσθεσε ο Σιφουέντες διαβεβαιώνοντας πως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Ο 61χρονος Ελ Τσάπο νάρκωνε μερικές φορές τα κορίτσια «με μια ουσία σε μορφή πούδρας» και με τη βοήθεια του Σιφουέντες, πριν τα βιάσει.
Ο Άλεξ Σιφουέντες, ο οποίος έζησε με τον Γκουσμάν το 2007 και το 2008, δεν ανέφερε πάντως τα γεγονότα αυτά στη διάρκεια της δίκης, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις τριών μηνών.

«Ο Χοακίν Γκουσμάν διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς, που στερούνται οποιασδήποτε επιβεβαίωσης και θεωρήθηκαν λίγο αξιόπιστοι για να εξετασθούν στη δίκη», σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του Ελ Τσάπο, του Εντουάρντο Μπαλαρέσο, που διαβιβάσθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Δυστυχώς τέτοια έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν ακριβώς πριν αρχίσει η διάσκεψη των ενόρκων», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα έγγραφα αυτά αποκαλύφθηκαν αφού τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διαμαρτυρήθηκαν στη δικαιοσύνη για τη μυστικότητα που περιβάλλει τη δίκη του πρώην λαθρέμπορου ναρκωτικών.
Ο Σιφουέντες, 50 ετών, συνελήφθη το 2013 στο Μεξικό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στις ΗΠΑ. Εκεί φυλακίσθηκε και συνεργάζεται με την αμερικανική δικαιοσύνη για να ελαφρύνει τη θέση του.
Ο Ελ Τσάπο, ο οποίος αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κατοχή όπλων και ξέπλυμα χρήματος, κινδυνεύει με ποινή ισοβίων, αν καταδικασθεί. Κατηγορείται ότι από το 1989 έως το 2014 επέβλεψε την εξαγωγή στις ΗΠΑ ποσότητας κοκαΐνης μεγαλύτερης των 155 τόνων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το