Τοπικά

Ελ. Λαΐτσου: Παραδώσαμε έτοιμο Μουσείο “Ρήγα Βελεστινλή” και ακόμη να λειτουργήσει

mouseio velestino

Κλειστός παραμένει ακόμα, μετά από δύο χρόνια, ο Εκθεσιακός Χώρος – Κέντρο Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής καταγγέλλει η τέως δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «είναι ένας χώρος που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δικής μας δημαρχιακής θητείας και αποτελεί στολίδι για το Βελεστίνο, αφού είναι ο μοναδικός χώρος που κατασκευάστηκε και είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Εθνεγέρτη, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και πανελλαδικά.
Δυστυχώς, το Μουσείο δεν λειτουργεί και ο τόπος δεν εισπράττει τα πολλαπλά οφέλη.»
Η ανακοίνωση της κ. Λαΐτσου:

«Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2013 και ήταν έτοιμο τον Αύγουστο του 2014, στη λήξη της δημαρχιακής μας θητείας, όπου τελέσαμε και τα εγκαίνια, ενώ απέμειναν ελάχιστες λεπτομέρειες για τις οποίες υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, χρειαζόταν ακόμα να τοποθετηθούν οι προθήκες για τα εκθέματα (Χάρτα του Ρήγα κλπ.) που ήδη ετοιμαζόταν, να τοποθετηθούν κάποιες πλάκες στον μικρό αύλειο χώρο που βρίσκεται έμπροσθεν του κτιρίου, και η επιγραφή «Ρήγας Βελεστινλής» στην πρόσοψη του κτιρίου (η οποία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα μέχρι και σήμερα). Εργασίες που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είχαν ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.

Ωστόσο, εδώ και δυο χρόνια ο χώρος παρέμεινε κλειστός και αναξιοποίητος, χωρίς να γίνεται το παραμικρό και θα παρέμενε έτσι, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος, με τη λήξη του ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο του 2015, ο Δήμος να επιστρέψει πίσω τα κονδύλια του έργου και να χαθεί η χρηματοδότηση.

Ανικανότητα, αδιαφορία, κουτοπονηριά, μικροπολιτικοί τακτικισμοί ή συνδυασμός όλων των παραπάνω, η ουσία είναι μία: Εμείς, ως δημοτική αρχή, καταφέραμε να σχεδιάσουμε, να ετοιμάσουμε μελέτες κατασκευαστικές και μουσειολογικές, να πετύχουμε τη χρηματοδότηση ύψους 635.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, να κάνουμε τους διαγωνισμούς και να ολοκληρώσουμε μέσα σε 12 μήνες όλο το κτιριακό μέρος και η σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 2 χρόνια δεν έχει καταφέρει να το λειτουργήσει.

Ένα έργο που αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή και θα μπορούσε να βοηθήσει την τοπική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους με την προσέλκυση πλήθους επισκεπτών.

Εμείς ως δημοτική αρχή κάναμε το χρέος μας και αφήσαμε στην περιοχή μας ένα έργο κόσμημα, που θα το αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Και είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα για τα οποία μοχθήσαμε και αφήσαμε ως κληρονομιά στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά με θλίψη διαπιστώνουμε ότι οι σημερινοί αρμόδιοι ούτε τα δικά μας ετοιμοπαράδοτα έργα δεν μπορούν να διαχειριστούν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το